Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 15.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Sklizeň základních obilovin bude letos o osm procent vyšší než loni, stoupne na 6,988 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který 13. srpna zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o 15,3 procenta na 1,194 milionu tun. Prvotní odhad před měsícem byl optimističtější, předpokládal růst sklizně obilí o 8,5 procenta a u řepky pokles o 12,2 procenta.

Portál Zemědělec ve své zprávě k odhadované sklizni obilovin a řepky v letošním roce, kterou zveřejnil ČSÚ, cituje vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví Renatu Vodičkovou, která uvádí, že meziroční nárůst produkce je ovlivněn především vyšším výnosem 5,49 t/ha, ale také rozšířením osevní plochy o 1,8 procenta. Podle ní je výměra ozimých obilnin, ve srovnání s loňským rokem, vyšší. Zmenšila se ale plocha osetá jařinami.

Statistici očekávají, že letos budou vyšší hektarové výnosy u všech sledovaných obilnin. Odhad úrody všech ozimých obilnin je vyšší než vloni. Kvůli meziročnímu poklesu osevních ploch se ale očekává nižší sklizeň jarních obilnin, především jarní pšenice, které se meziročně sklidí zhruba o 42 procent méně. Úroda ovsa je téměř stejná jako v loňském roce.

Očekávaná úroda základních obilnin je o 4,9 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let a je srovnatelná s desetiletým průměrem. Kvalita potravinářské pšenice i sladovnického ječmene však bude v důsledku velkého sucha a tepla v červnu a červenci spíše podprůměrná, podotkla Renata Vodičková.

Na poklesu sklizně řepky se podle ČSÚ podílí jak menší osevní plocha, tak nižší hektarový výnos. Osevní plocha řepky se meziročně snížila o 7,8 procenta na 380 000 hektarů, její výnos by měl klesnout o 8,2 procenta na 3,15 tuny z hektaru. Odhad sklizně řepky je nižší v porovnání s pětiletým i desetiletým průměrem.

Předpokládaná sklizeň máku 25 tisíc tun je proti loňsku téměř dvojnásobná. Příznivě se na tom podílí jak významné rozšíření osevní plochy, tak vyšší hektarový výnos, uvedli, podle portálu Zemědělec, statistici.