Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.07.2018
  • Autor: Ing. Karel Rychtář

Dne 30. června 2018 skončilo přechodné období k uplatnění změn zákona o zaměstnanosti týkajících se především systému podpory zaměstnávání OZP.

Za tiskovou zprávou vydanou MPSV ČR 28.6. na odkazu https://www.mpsv.cz/files/clanky/33762/TZ_-_podpora_zamestnavatelu_OZP.pdf se však skrývá mnoho problémů. Poměrně dlouhé čekání na metodické pokyny obsahující výklady a postupy, na které pobočky Úřadu práce ČR obdržely až v polovině března t.r..  Ještě v průběhu dubna a května docházelo k dílčím změnám, přechodné období pro uznání více než tří tisícovek zaměstnavatelů více než 50 % se tak v praxi zkrátilo na polovinu.

V zájmu sjednocení výkladů a postupů po přijatých změnách došlo v řadě posuzovaných podmínek a kritérií k faktickému zpřísnění, které se týkalo nejen procesu uznání zaměstnavatele, ale také uznatelných výdajů pro příspěvek za 1. čtvrtletí 2018.

Zmiňovaná podmínka 80 % výplat mezd zaměstnaných OZP nebyla jediným zdrojem problémů, s nimiž se při posuzování žádostí zaměstnavatelů úřady práce potýkaly.

K celkové nervozitě a napjatosti situace s blížícím se koncem pololetí přispěla i politická situace (vláda v demisi). Doufáme, že ze sčítání ztrát nevyplynou dramatické dopady na příležitosti k pracovnímu uplatnění lidí se zdravotním postižením, kteří za problémy tohoto typu nenesou žádnou vinu.

Věříme, že s příchodem nového ministra a vedení MPSV ČR dojde nejen ke zklidnění situace, ale také bude prostor pro obnovení jednání k pokračování systémových změn.