Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Skvělá zpráva, důchody stoupnou v příštím roce o 900 Kč, rodičovský příspěvek se zvýší na 300 000 Kč pro nově narozené od 1. 1. 2020, na neplatiče výživného čekají tvrdší tresty od stejného data a zálohované výživné bude od 1. 1. 2021. Dnešní koaliční rada přinesla průlom,“ napsala si na Twitter v pondělí večer ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Jenže, podle dnešní informace serveru Novinky.cz, změnila ministryně Jana Maláčová názor, neboť se mezi tím dostala pod tlak rodičů, kteří ji v mailech vyčítali, že ustoupila kvůli důchodcům a neprosadila původní požadavek ČSSD, aby byl příspěvek pro děti od čtyř let. Takže ministryně Jana Maláčová vyjádřila názor, že se pokusí hnutí ANO k přijetí tohoto požadavku ČSSD ještě přesvědčit. Což server Novinky.cz komentuje, že je to z její strany překvapivé, zvláště potom, co se koaliční partneři v pondělí shodli.

Podle zpravodajství České televize ministryně Jana Maláčová k tomu prohlásila: „Vyšlu zákon co nejrychleji na vládu a pak během toho získaného času chceme hledat úspory a chceme otevřít debatu o příjmech státního rozpočtu.“

Podle Jany Maláčové ČSSD chce přesvědčit koaličního partnera (hnutí ANO), že je nutné podporovat všechny rodiče! Původní návrh spočíval v tom, že by se mělo zvýšit vyplácení „rodičáku“ všem rodinám s malými dětmi do 4 let. Zároveň konstatovala, že „i když jsem pro něj zatím ještě nenašla podporu, tak to nevzdávám a budu bojovat!“

Obrat a výroky ministryně Maláčové, podle serveru Novinky.cz, nechápe její koaliční partnerka a ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Zatím jsem zaznamenala jen změnu názorů a je to pro mě signál, že paní ministryně neví, co chce. Bylo jednání koaliční rady, která přijímá nějaké politické kompromisy, a na té koaliční radě sami zástupci ČSSD přišli s návrhem, ať se to týká dětí narozených po roce 2020,“ řekla Novinkám ve středu ministryně Alena Schillerová a dodala, že pokud se podaří Maláčové peníze ušetřit, tak je možné rodičovský příspěvek rozšířit. Podle jejích zkušeností se však na MPSV tak velké úspory, jaké by byly třeba, za tak krátkou dobu nenajdou.