Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.03.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Naštvaní čeští zemědělci chtějí přitvrdit. Podle zpravodajství CNN Prima NEWS jim vadí, že vláda nehájí jejich zájmy. Načež televizní stanice uvedla, že například ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) si sám naběhl. To, když prokazatelně mlžil, a zemědělcům neříkal pravdu.

Když letos začaly zemědělské protesty v Česku, ministr Výborný slíbil, že otevře téma cel pro ukrajinské dovozy na jednání Rady EU pro zemědělství. To bylo přitom již v době, kdy česká vláda předala velvyslankyni při EU Editě Hrdé instrukce, aby zvedla ruku pro prodloužení bezcelního dovozu z Ukrajiny. Ministr Výborný tehdy na Radě EU pro zemědělství téma cel na ukrajinskou pšenici vůbec nepředložil.

Ministr se hájí, že bezcelní dovoz z Ukrajiny se sice prodlužuje, ale za přísnějších opatření. Komentátorka CNN Prima NEWS ale položila řečnickou otázku: „Jak přísná ta opatření jsou?“ Načež odpověděla, že pokud dovoz vajec, drůbeže a cukru překročí průměr z let 2022 a 2023, pak se může zastropovat na úrovni průměru těchto dvou let.

Zároveň k tomu dodala, že někteří europoslanci přitom velmi bojovali za to, aby se do výpočtu zahrnul i rok 2021, protože tehdy byly dovozy minimální. A naopak v letech 2022 a 2023 byly tak rekordní, že je půjde jen těžko překročit. Opatření tudíž, podle některých europoslanců, postrádá smysl. A to nejdůležitější chybí. Na seznam se nakonec nedostala pšenice.

Podle CNN Prima NEWS ukrajinská produkce zaplavuje evropský trh. Například dovoz cukru prý meziročně narostl o více než tisíc procent. A dalším problémem, který se bude řešit, je med. Dostává se sem i obilí. Levné a kvalitní. Komentátorka k tomu dodává, že zatímco jedni zemědělci a producenti se radují, protože mají lacinou krmnou i potravinářskou pšenici, ti druzí, kteří tady pšenici pěstují, si stěžují, protože nemohou prodat, neboť jejich drahou produkci nikdo nechce. Vlády po celé Evropě jsou proto v nepříjemné situaci, konstatovala komentátorka.

Když loni v dubnu zakázalo Polsko dovoz nejen pšenice z Ukrajiny, ale i dalších produktů, vysvětloval to předseda vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński spolu s tehdejším premiérem takto: „Ukrajinu budeme podporovat. Ale cílem dobré vlády je především podporovat vlastní občany. Je také v zájmu Ukrajiny, aby v Polsku nevypukla krize.“ Takto citoval Jaroslava Kaczyńského deník Gazeta Wyborcza.

Po Polsku zakázaly dovoz také Slovensko a Maďarsko. Tato vzpoura východního bloku, kvůli dovozu levné ukrajinské pšenice, odstartovala velkou diskuzi v EU o možnostech omezování dovozu. Poláci nyní, zdá se, opět hrají hlavní roli. Server Politico 18. března napsal, že Francie se připojuje k tlaku Polska na omezení ukrajinských dovozů. Polsko chce, aby se omezil i dovoz pšenice, a aby se do výpočtu stropu na dovozy zahrnoval i rok 2021. Zatím však není jasné, jaký bude výsledek, dodává komentátorka.

Předseda české vlády Petr Fiala (ODS) k dotazu CNN Prima NEWS na možné omezování dovozů z Ukrajiny uvedl, že větším problémem jsou dovozy pšenice z Ruska. Ruské obilí tak možná skončí na sankčním seznamu. Komentátorka k tomu ale dodává, že ani z téhle „rovnice“ by ale nakonec Evropa nemusela vyjít dobře.

Úplný zákaz dovozu ruské pšenice buď povede ke zdražování obilí v celé Evropě a ceny porostou i u navazující produkce, konečný účet tedy ponese spotřebitel, anebo se k nám bude levná pšenice z Ruska dostávat podobně jako ropa nebo plyn přes jiné země. Jak píše zmíněný server Politico, Rusko vyhrává boj o zrno!

  • Zdroj: CNN Prima NEWS