Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 02.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Během čtvrteční mimořádné schůze poslanci projednali návrh stavebního zákona. Podle zpravodajství České televize ho Piráti chtějí zamítnout. Část opozice „varuje před centralizací a byrokracií“. Zákon dolní komora propustila do závěrečného čtení i s několika pozměňovacími návrhy.

O podobu stavebního zákona se dlouhodobě vedou spory. Opoziční ODS, Piráti, TOP 09, KDU-ČSL a STAN kritizují pozměňovací návrh koaličních stran. Ale podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) zavede čistou stavební správu. Návrhem je zaručen jeden úřad, jedno razíko a jedno povolenído jednoho roku, zdůrazňuje ministryně základní přednosti tohoto návrhu zákona.

Ke stavebnímu zákonu jednotliví poslanci vznesli na osm desítek pozměňovacích návrhů. Předložená norma bude čelit i návrhu na zamítnutí, který vznesli Piráti.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) během projednávání varoval před změnami stavebního zákona, a to ve smyslu zajištění ochrany zájmů památkové péče. Velká míra změn se podle ministra negativně podepisuje na přehlednosti a srozumitelnosti toho, co právě leží na stole.

O dalším osudu zákonu rozhodne Poslanecká sněmovna zřejmě na následující schůzi, která začne v dubnu.

Návrh hospodářského výboru počítá s tím, že by státní stavební správa byla organizovaná podobně jako třeba finanční správa. Ministryně řekla, že již nyní platí stát čtyři miliardy korun ročně za umístění úřadů a jejich archivů. Poukázala na to, že existuje 1300 samostatných stavebních úřadů s třinácti tisíci úředníky. Řekla, že o umístění pracovišť vedla řadu jednání se starosty a stavební úřady by měly, podle ní, pokud možno zůstat tam, kde jsou.

Loni v lednu přistoupila ke kompromisu se Svazem měst a obcí ČR a ustoupila od čistě státní stavební správy. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí. Kromě nejvyššího stavebního úřadu by existovaly i krajské stavební úřady. V této podobě šel do sněmovny. Pozměňovací návrh hospodářského výboru však znovu počítá s převodem všech stavebních úřadů pod státní správu.

Pětice opozičních stran prosazuje vlastní úpravu předpisu, která podle nich posílí digitalizaci stavebního řízení či roli samospráv. Podle opozice stavební řízení trvá tak dlouho, protože stále obíhají spíš lidé než data. Proto opozice klade důraz na digitalizaci, která by proces stavebního řízení měla urychlit.

Ministryně Klára Dostálová návrh hájila s tím, že již prošel meziresortním připomínkovým řízením a až poté se dohodla se Svazem měst a obcí ČR kompromisní dohoda na hybridním modelu. Vše se podle ní projednalo se všemi resorty. Stejně argumentoval i zpravodaj k návrhu Martin Kolovratník (ANO).

Opoziční poslanci připravili svůj pozměňovací návrh, který zachovává roli obcí a samospráv ve stavebním řízení. Vyhrazené stavby, jako jsou třeba dálnice, elektrárny nebo přehrady, má stejně, jako podle vládního návrhu, schvalovat specializovaný stavební úřad.

ČSSD chce do stavebního zákona vložit mimo jiné ustanovení týkající se takzvané modrozelené infrastruktury. Tou se mají rozumět stavby, zařízení nebo opatření, které slouží k hospodaření se srážkovými vodami, k jejich odvodu a k omezování dopadů oteplování a sucha, a které mohou sloužit i jako ochrana před povodněmi a záplavami. Může jít také o vegetační a vodní prvky umístěné v souvislosti se záměrem na pozemku nebo stavbě.

Obdobný návrh předložila přímo ministryně Klára Dostálová ve spolupráci s poslanci Petren Dolínkem (ČSSD) a Leo Luzarem (KSČM) s tím, že do zákona se má zavést pojem zelená infrastruktura. Má být výslovně uvedena jako systém, který řeší územně plánovací dokumentace.

Pokud jde o stanovisko opozice, že řešením je urychlení procesu digitalizace stavebního řízení, reagovala na něj v České televizi v pořadu Události, komentáře ministryně Klára Dostálová s tím, že digitalizace stavebního řízení není samospasitelným řešením. Podle ní je největším problémem dodržování lhůt v rámci stavebního řízení. Zároveň uvedla, že když občan nedodrží nějaký termín, je pokutován. Zatímco, když nedodrží termín stavební úřad, nic se neděje. Protože v rámci obecní samosprávy se nedá zajistit vymahatelnost dodržování termínů. Proto je zde předkládán návrh, aby stavební řízení přešlo z obecní samosprávy do kategorie státní správy.

  • Zdroj: Česká televize