Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 14.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Poslanecká sněmovna ho v úterý na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) senátní návrh podpořil. Do novely se kvóty na potraviny dostaly ve sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Měly se už od příštího roku vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny.

Podle zpravodajství České televize tento paragraf v novele zákona o potravinách o stanovení povinné kvóty pro české potraviny v prodejnách nad 400 metrů čtverečních už dříve podpořily například Agrární komora ČR nebo Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků. Naproti tomu Evropská komise kvůli kvótám pohrozila Česku žalobou. Zastánci kvót hovoří o zvýšení potravinové soběstačnosti. Odpůrci kvót argumentovali třeba hrozbou zdražení potravin pro spotřebitele, což představitelé Agrární komory ČR, a její členské organizace Zemědělského svazu ČR, odmítali, jako falešné tvrzení, které má za cíl zmást naši veřejnost. Ovšem Senát, při schvalování poslanecké verze zákona o potravinách, zdůvodnil vypuštění tohoto paragrafu ze zákona tím, že je v rozporu s unijními přepisy.

Podle České televize pro senátní verzi zákona, která vyřazovala kvóty, hlasovalo 146 ze 188 přítomných poslanců. Hlasovali pro ni poslanci ze všech klubů s výjimkou SPD.

Při předchozím schvalování potravinové novely v Poslanecké sněmovně letos 20. ledna podpořili návrh poslance Radima Fialy (SPD) poslanci z klubů ANO, ČSSD, SPD, KSČM i nezařazení poslanci Trikolóry. Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, který je zároveň předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny, v úterý řekl, že on zůstane konzistentní a senátní verzi nepodpoří. Dodal, že většina poslanců ANO ji však podpoří, aby platilo aspoň něco, tedy hlavně ochrana proti dvojí kvalitě potravin, kterou novela zavádí.

Sněmovna poté, na návrh poslance ANO Milana Brázdila, doporučila občanům, aby kupovali potraviny a výrobky českého původu.

Ministr Miroslav Toman rovněž řekl, že obecně vyšší zastoupení tuzemských potravin podporuje, souhlasí ale s tím, že navržené provedení nebylo dobré. Ocenil, že v novele prošel pozměňovací návrh, který umožňuje zadavatelům veřejných zakázek, například školám, nemocnicím nebo úřadům, upřednostnit v zadávacím řízení tuzemské potraviny.

Česká televize k tomu dále uvedla, že schvalování zákona opět vyvolalo rozsáhlou debatu zastánců a odpůrců. Poslankyně SPD Monika Jarošová obvinila ministra Miroslava Tomana, že ztratil odvahu jít proti všem zájmům, které škodí českým občanům. Odmítla obavy odpůrců ze zdražení potravin a zúžení výběru, což vysvětlila tím, že návrh by se týkal jen malého procenta potravin.

Podle České televize Poslanecká sněmovna současně s tím, na návrh Senátu, rozhodla, že hygienické stanice budou i nadále kontrolovat restaurace a další otevřené stravovací provozy. Původně schválila převod této kompetence na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI).

Poslanci ve schválené novele, kterou nyní dostane k podpisu prezident, potvrdili také pokuty za prodej potravin takzvaně dvojí kvality. Půjde o výrobky zaměnitelné za jiné výrobky v ostatních zemích EU, ale s podstatně odlišným složením. Výjimky budou muset být odůvodněny a spotřebitel o nich bude muset být informován.

Novela také zmírňuje přísnost definice české potraviny. „Dosavadní znění nezohledňovalo fakt, že některé složky nelze z objektivních důvodů na území České republiky získat. Přesto výroba z těchto složek je v rámci ČR tradiční a rozšířená. Týká se to zejména čokoládových bonbonů a čokolády, čaje, kávy, kávovin nebo rýžových extrudovaných a pufovaných výrobků,“ uvádí důvodová zpráva vlády.

Zaměstnanci SZPI budou moci podle novely zastírat při kontrolních nákupech svou totožnost. Teď to při běžném kontrolním nákupu dělají podle zákona o kontrole. Podle ministerstva je nezbytné změnu zajistit, aby měli inspektoři chráněné osobní údaje, a aby kontroly nebyly mařeny.

  • Zdroj: Česká televize