Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 01.07.2019
Datum: 01.07.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Prodej hudebních přehrávačů se za poslední půlrok snížil zhruba o desetinu. Za pět let je pokles přibližně 20 procentní. Důvodem je rostoucí využívání chytrých mobilních telefonů s pokročilými přehrávacími funkcemi. Vyplývá to z informací obchodníků.

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta je od dneška bez dodávek 200.000 litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které dalo kvůli vyšší výkupní ceně přednost mlékárně v Německu. Pokud Madeta za chybějící dodávku nesežene mléko, bude muset podle ředitele Milana Teplého snížit výrobu trvanlivého mléka a omezit sušení mléka. Pro firmu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun.

Vídeň - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude dnes ve Vídni jednat o prodloužení dohody o omezení dodávek ropy na trh. V úterý by pak měl kartel OPEC tuto otázku řešit se svými spojenci. Saúdská Arábie a Rusko, tedy klíčoví účastníci dohody, se již o víkendu shodly na tom, že v omezování dodávek je zapotřebí pokračovat.

Datum: 01.07.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Ministerstvo financí dnes zveřejní údaje o státním rozpočtu ke konci června. Ke konci května schodek státního rozpočtu stoupl na 50,9 miliardy korun z dubnových 29,7 miliardy korun. Loni ke konci června vykázal rozpočet schodek 5,9 miliardy korun.

Praha - Dnes je poslední den pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2018, pokud poplatník využívá služeb daňového poradce nebo má povinný audit. Do pátku lidé a firmy odevzdali 2,72 milionu daňových přiznání k dani z příjmu. Z toho fyzické osoby odevzdaly 2,28 milionu přiznání a firmy zhruba 436.000. Loni finanční správa za rok 2017 vybrala 2,64 milionu daňových přiznání.

Č. Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta je od dneška bez dodávek 200.000 litrů mléka denně od Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které dalo kvůli vyšší výkupní ceně přednost mlékárně v Německu. Pokud Madeta za chybějící dodávku nesežene mléko, bude muset podle ředitele Milana Teplého snížit výrobu trvanlivého mléka a omezit sušení mléka. Pro firmu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun.

Brusel - Nové elektromobily budou podle pravidla EU, které dnes vstupuje v platnost, muset mít sytém vydávající zvuk. Opatření je výsledkem obav z toho, že tichost nízkoemisních aut může představovat nebezpečí pro chodce a cyklisty, uvedla v neděli BBC.

Datum: 30.06.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Vládní agenturu pro podporu podnikání a investic CzechInvest dočasně od pondělí 1. července povede Patrik Reichl, dosavadní ředitel jihomoravské regionální kanceláře. ČTK to potvrdila náměstkyně ministra průmyslu a dočasná ředitelka CzechInvestu Silvana Jirotková. Ve vedení agentury bude Reichl do té doby, než bude vybrán nový generální ředitel, který má řídit už sloučené agentury CzechTrade a CzechInvest. Konkurz by měl být vypsán v závěru letošního roku.

Brusel/Hanoj - Evropská unie dnes podepsala s Vietnamem dohodu o volném obchodu, která otevírá cestu k odstranění cel u téměř veškerého zboží ve vzájemné obchodní výměně. Jde o první dohodu tohoto typu uzavřenou mezi EU a některou z rozvíjejících se zemí v Asii, napsala agentura Reuters.

Praha - Nové podmínky pro šlechtitele a pěstitele chmele přinese novela zákona o oběhu osiva a sadby, kterou projedná v pondělí vláda. Materiál z pera ministerstva zemědělství například zruší povinnost provádění zkoušek užitné hodnoty odrůd chmele pro registraci. Na druhou stranu Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který pěstitele kontroluje, bude zkoumat vzorky rozmnožovacích materiálů chmele za nových podmínek. Dodavatelé budou muset tři roky uchovávat záznamy o vlastnostech materiálu.

Litovel (Olomoucko) - Akciové společnosti Alibona, která především konzervuje ovoce a zeleninu, loni kvůli špatné úrodě ovoce klesly tržby o pět procent na 150,3 milionu korun ze 158,9 milionu. Zisk firmy z Litovle na Olomoucku se ve stejném období snížil z 3,2 milionu korun na 2,4 milionu. ČTK údaje získala z pozvánky na řádnou valnou hromadu Alibony.

Praha - Průměrné obraty v českých regionálních nákupních centrech loni meziročně vzrostly o 4,2 procenta. Návštěvnost center se zvyšuje trvale, nájmy ale minimálně. Vyplývá to z nejnovější studie CBRE Shopping Center Index, kterou má ČTK k dispozici. Růst se liší podle segmentu i velikosti prodejny. Nejvíce se loni zvýšily obraty u gastronomie, služeb a specializovaného maloobchodu, jako jsou například knihy, hračky nebo optiky. Nedařilo se ale elektru. Praha v indexu zahrnuta není.

Praha - Ceny chat a chalup v Česku nadále rostou, nejvíce v okolí Prahy a v atraktivních horských střediscích. Největší zájem je o lokality v hodinové dojezdové vzdálenosti z hlavního města, například Slapy, Orlík nebo okolí Sázavy a Berounky. Z horských oblastí stále převládají Krkonoše a Šumava, v poslední době se do popředí zájmu dostávají také Beskydy a Krušné hory. Trendem je nákup rekreační nemovitosti k celoročnímu užívání. Vyplývá to z odpovědí zástupců realitních kanceláří, které ČTK oslovila.

Praha - Automobilka Kia Motors začne ve své továrně v Žilině na začátku srpna vyrábět nový model XCeed. Zahájení prodeje nového crossoveru v České republice je naplánováno na 3. čtvrtletí. ČTK to řekla mluvčí automobilky Kateřina Vaňková. Cenu modelu firma zatím neoznámila.

Libchavy (Orlickoústecko) - Společnost SOR Libchavy loni utržila za výrobky a služby přes tři miliardy korun, meziročně o 754 milionů Kč více. Čistý zisk firmě, která vyrábí autobusy, ve srovnání s předchozím rokem klesl o 16 milionů na 176 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy firmy.

Hradec Králové - Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku byla i v loňském roce nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji. Do zoo přišlo 525.000 lidí, což bylo mírně více než v roce 2017. Na druhé místo se z předchozího třetího posunula Stezka korunami stromů u Janských Lázní v Krkonoších, která loni zvedla návštěvnost o 34 procent na 307.800 lidí. Třetí byl zámek Dětenice na Jičínsku s návštěvou 242.500 lidí. ČTK to zjistila z žebříčku zveřejněného státní agenturou CzechTourism.

Datum: 30.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Stavební spořitelny uzavřely od počátku své činnosti v roce 1993 do konce loňského zhruba 16,7 milionu smluv o stavebním spoření a poskytly úvěry za necelých 915 miliard korun. Stát za tu dobu na státní podpoře vyplatil 204 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytla Asociace českých stavebních spořitelen.

Velké Meziříčí - Omezení dopravy na dálnici D1 u Velkého Meziříčí kvůli opravě mostu zatím nepůsobí komplikace. Auta plynule jezdí v obou směrech. ČTK to řekla mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková. Omezení začalo dnes v 6:00, jedním směrem jsou v provozu dva pruhy a druhým eden pruh. Práce na mostě potrvají 70 dní."Žádné problémy neevidujeme. Je to dáno tím, že provoz je zatím velmi slabý," uvedla dnes dopoledne Čírtková.

Praha - Nespokojení klienti směnáren si loni opět více stěžovali u České národní banky. Centrální bance poslali 338 stížností, což byl meziroční nárůst o čtyři desítky. ČNB to uvedla ve své zprávě o výkonu dohledu nad finančním trhem za loňský rok, kterou předložila Sněmovně. Za porušení zákona udělila pokuty v celkovém objemu 2,6 milionu korun. Třem směnárnám odebrala povolení.

Praha - Nejrizikovější destinací podle počtu škod turistů je s více než 35 procenty Egypt, s velkým odstupem následují Řecko (13 procent), Turecko (11 procent), Bulharsko (sedm procent) a Tunisko (pět procent). V zemi Faraonů je také dvakrát vyšší frekvence škod než v Turecku a Bulharsku, které se dělí o druhé místo. Vyplývá to ze statistik ERV Evropské pojišťovny, která je lídrem trhu cestovního pojištění.

Jeřmanice (Liberec) - Další omezení čekají motoristy na frekventované silnici 35 mezi Libercem a Turnovem. Dopravní značení, které omezovalo provoz už od Liberce, sice v závěru června silničáři odstranili, dnes ale instalují nové. S dopravním omezením od Jeřmanic po Hodkovice nad Mohelkou musejí řidiči počítat od pondělí až do konce prázdnin. V prvním červencovém týdnu bude kvůli opravám uzavřen nájezd od Jablonce na Hodkovice a sjezd do Hodkovic, řekl dnes ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp.

Nový Jičín - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) za více než 52 milionů korun modernizuje na pěti místech na Novojičínsku infrastrukturu pro dodávky pitné vody. Nejvíce, přes 13,5 milionu korun, bude stát modernizace 1500 metrů vodovodu v obci Tichá. ČTK to sdělil mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Liberec - Rekonstrukce posledního úseku tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou začne zřejmě až v polovině příštího roku. Náklady na rekonstrukci zbylého zhruba pětikilometrového úseku a prodloužení o dalších 800 metrů přes centrum Jablonce na nový terminál se odhadují na 1,2 miliardy korun. Velkou část by měly zaplatit evropské dotace. ČTK to dnes řekl Michal Zděnek, předseda představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ), který je investorem.

Praha - Pražské metro přepravilo v loňském roce 430,919 milionu lidí, což bylo o něco méně než předloni. Důvodem byly uzavírky a rekonstrukce několika stanic. Nejvytíženější byla přestupní stanice linek A a B Můstek a nejvytíženější úsek byl na trase C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vyšehrad. Vyplývá to z dopravní ročenky Technické správy komunikací (TSK) za rok 2018, kterou má ČTK k dispozici. Metro má tři linky s 61 stanicemi a provozuje jej městská firma dopravní podnik (DPP).

Peking - Čínu a Spojené státy ještě čeká dlouhá cesta k dosažení dohody, která by ukončila jejich obchodní válku. Uvedla to podle agentury Reuters čínská státní média. V sobotu se americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem dohodl na obnovení obchodních rozhovorů.

Peking - Čína se rozhodla snížit počet odvětví, ve kterých platí restrikce pro zahraniční investice. Oznámila to dnes Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Peking tak pokračuje v naplňování svého slibu, že bude dál otevírat přístup na čínský trh. Ke zmírnění omezení v oblasti zahraničních investic dochází poté, co se v sobotu americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem dohodl na obnovení obchodních rozhovorů.

Londýn - Britský podnikatelský sektor zažil nejhorší tři měsíce za téměř sedm let, protože ekonomickou aktivitu podkopaly nejistota kolem odchodu Británie z Evropské unie a nepříznivé počasí. Uvedla to dnes Konfederace britského průmyslu (CBI).