Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.06.2019

Datum: 11.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Brno - Brněnské autobusové nádraží Grand v Benešově ulici má být opravené na přelomu srpna a září. Po více než roce a dvou etapách stavby se stane přívětivějším místem se základním zázemím. V minulosti zde totiž nebyly ani veřejné záchody a pro cestující byl prostor velmi nepřehledný. Dopravní podnik, který má od města nádraží v nájmu, čelil kritice, řekl ČTK generální ředitel Miloš Havránek. Kompletní rekonstrukce vyjde dopravní podnik na 15 milionů korun.

Praha - Větrná energetika v Česku dlouhodobě stagnuje, a to jak z hlediska instalovaného výkonu, tak z pohledu výroby. Nové větrníky až na výjimky nevznikají. Vyplývá to z vyjádření oborových svazů a dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Podle odborníků je důvodem ukončení podpory oboru obnovitelných zdrojů po takzvaném solárním boomu na přelomu desetiletí. Tento týden je to deset let od zahájení provozu farmy větrných elektráren Kryštofovy Hamry v Krušných horách na Chomutovsku, největší svého druhu v ČR.

Chvalčov (Kroměřížsko) - Olomoucké arcibiskupství zvažuje výstavbu nové větrné elektrárny na Svatém Hostýně na Kroměřížsku. V budoucnu by měla nahradit současnou elektrárnu, která na významném poutním místě v katastru obce Chvalčov stojí už od roku 1993. Odhadované náklady se pohybují v desítkách milionů korun, řekl ČTK mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

Pardubice - Rozvoj větrné energetiky v Pardubickém kraji se po roce 2010 zastavil. Za pět let od roku 2006 se instalovaný výkon zvýšil z 2,8 megawattu (MW) na 19,3 MW, od té doby však stagnuje. Může za to prudký pokles výkupních cen elektřiny od roku 2011 a také nedostačující kapacita přenosové soustavy, řekl ČTK generální ředitel společnosti S&M CZ Jevíčko Martin Hofman. Firma od roku 2004 postavila celkem 18 větrných elektráren, v naprosté většině na Svitavsku a Orlickoústecku, o celkovém výkonu kolem 20 MW.

Jihlava - Město Počátky na Pelhřimovsku a některé obce v jeho okolí projednávají nabídku firmy na stavbu větrných elektráren spojenou s příslibem peněžních příspěvků. V Polné, Brzkově na Jihlavsku a obci Věžnice v jejich sousedství zastupitelstva nabídku stejné firmy odmítla. Na Vysočině jsou větrníky podle dostupných údajů na třech místech. Nepřibývají asi deset let. Kraj je odmítal s odkazem na to, že by vysoké stožáry poškodily krajinný ráz.

Olomouc - Čtvrtý nejvyšší instalovaný výkon větrných elektráren měl loni Olomoucký kraj ve srovnání s ostatními regiony. Stavba nových větrných elektráren na území regionu se ale po počátečním rozmachu v posledních letech téměř zastavila, jelikož s investičními záměry často nesouhlasí obyvatelé okolních obcí a některé samosprávy. ČTK informaci získala ze statistik České společnosti pro větrnou energii a publikace Energetika na území Olomouckého kraje, kterou si nechalo zpracovat hejtmanství.

Hradec Králové - V Královéhradeckém kraji jsou dva větrné parky o celkovém výkonu 10 MW. Jde o čtyři větrné elektrárny - větrníky. Královéhradecký kraj patří v praktické využitelnosti větrné energie v porovnání s ostatními kraji k podprůměru. ČTK to zjistila od zástupců České společnosti pro větrnou energii (ČSVE) a provozovatelů. Oba větrné parky v Královéhradeckém kraji jsou v Podkrkonoší, jeden u Zlaté Olešnice na Trutnovsku a menší u obce Vítězná u Dvora Králové nad Labem také na Trutnovsku.

Liberec - Za přínosné pro obec považuje starosta Jindřichovic pod Smrkem na Liberecku dvě větrné elektrárny. Jsou nejstarší v Libereckém kraji, patří obci a fungují od roku 2003.

Ostrava - Obce v Moravskoslezském kraji jsou rády za peníze, které jim plynou z provozu větrných elektráren v jejich katastrech, i když se nejedná o nijak horentní sumy. Přestože s umístěním velkých větrníků ne všichni souhlasili, většinou si na ně lidé zvykli. Vyplynulo to z ankety ČTK.

Pchery (Kladensko) - Pcherská větrná elektrárna je podle údajů České společnosti pro větrnou energii zatím jediná ve středních Čechách. Stavbu několika dalších v minulosti lidé a obce v regionu odmítli, nyní se jedná o vzniku nové v Kozmicích na Benešovsku, zjistila ČTK.

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji se začaly opět stavět větrné elektrárny. Přes příznivé povětrnostní podmínky měly v minulých letech elektrárny problémy s připojením do rozvodné sítě. Nyní vyrostl nový větrný park například u Jindřichovic na Sokolovsku, zjistila ČTK.

Datum: 11.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Americké akcie v pondělí posílily díky nové dohodě Spojených států a Mexika o migraci, která odvrátila zavedení amerického cla na dovoz mexického zboží. Náladu na akciovém trhu podpořily rovněž zprávy o několika velkých fúzích a akvizicích v americkém podnikovém sektoru, napsala agentura Reuters.

Washington - Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské zboží v případě, že by se s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nesetkal na summitu skupiny zemí G20, který se bude konat koncem tohoto měsíce v Japonsku. Trump to v pondělí uvedl v rozhovoru s televizí BBC.

Datum: 10.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Dozorčí rada Českých drah dnes odvolala předsedu představenstva podniku Miroslava Kupce, ten skončil i jako generální ředitel a člen představenstva. Důvodem je podle rady ztráta důvěry, k čemuž vedly informace bezpečnostních složek, uvedla dnes rada ve svém stanovisku. Dráhy dočasně povede nový místopředseda představenstva Radek Dvořák, nového šéfa dopravce rada následně vybere ve výběrovém řízení. Odvolaný Kupec jakákoliv obvinění z protiprávního jednání odmítl a chce se proti nim bránit právní cestou. Své působení v čele podniku zhodnotil pozitivně.

Praha - Slovinské papírny Vipap Videm Krško by měla koupit pražská společnost RIDG Holding. Návrh postupu prodeje papíren, ve kterých ministerstvo financí drží přímo 96,5 procenta, dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zbylých 3,5 procenta akcií je v držení společnosti, MF tak fakticky ovládá 100procentní podíl ve firmě.

Praha - Koruna na začátku nového týdne oslabovala. Vůči euru klesla o dva haléře na 25,62 Kč/EUR. K dolaru si česká měna pohoršila o sedm haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,65 Kč/USD. Statistika květnové nezaměstnanosti českou měnu neovlivnila.

Praha - Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,91 procenta na 1059,22 bodu. Burze pomohl hlavně růst akcií ČEZ a Komerční banky. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Posílení dosáhla většina hlavních emisí pražské burzy.

Praha - Celkový objem veřejných zakázek loni v ČR stoupl o 82 miliard korun na 624 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy o trhu veřejných zakázek, kterou dnes projednala vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj, podle kterého byl loňský objem veřejných zakázek nejvyšší od roku 2011. Tehdy byla vypracován první taková výroční zpráva.

Praha - Práci nemají v době rekordně nízké nezaměstnanosti hlavně lidé, kteří pracovat nechtějí, ti, jež nemohou pracovat na plný úvazek a někteří senioři. Shodli se na tom experti personálních agentur, které dnes oslovila ČTK. Nezaměstnanost v ČR v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta. Bez práce bylo 200.675 lidí, nejméně od května 1997, uvedl Úřad práce ČR.

Praha - Vlastníci a nájemci lesů či majitelé lesních školek získají pro boj s kůrovcovou kalamitou podporu od státu v podobě investičních úvěrů a pojištění. Počítá s tím materiál ministerstva zemědělství (MZe), který dnes schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor vlády. Pro letošní rok je podle návrhu na úvěry mimo jiné vyčleněno 210 milionů korun. Zvýšit se má i státní příspěvek na pojištění lesních porostů.

Jihlava - Těžba dřeva na Vysočině se loni kvůli kůrovcové kalamitě v meziročním porovnání zdvojnásobila. Vytěženo bylo 3,765 milionu metrů krychlových dřeva, nejvíc mezi kraji v Česku. Dřevo napadené hmyzem se na celkové těžbě v lesích Vysočiny podílelo 70 procenty. Jeho objem se meziročně zvýšil téměř pětkrát. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Kalamita podle lesníků nekončí.

Vimperk (Prachaticko)/Ostrava - Větrné kalamity a kůrovec způsobily loni nárůst těžby dřeva v Národním parku (NP) Šumava i v lesích Ostravsko-opavského biskupství. Přebytek dřeva na trhu a propad výkupních cen nutí Správu NP Šumava žádat stát o dodatečný příspěvek. ČTK to řekli zástupci parku a biskupství. Jihočeský a Moravskoslezský kraj patří k regionům, kde se loni dřeva vytěžilo nejvíce. Celorepublikově se v loňském roce podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) těžba dřeva kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě i polomům zvýšila o třetinu na dosud nejvyšších 25,7 milionu metrů krychlových.

Ústí nad Labem - Budovu bývalé ubytovny v ústecké čtvrti Střekov společnost CPI Byty prodává přes realitní kancelář. Město chtělo koupit objekt, který před rokem opustili nájemníci, přímo od CPI. Společnost CPI Byty dnes ČTK informovala, že budovu nabídne k volnému prodeji v červenci formou výběrového řízení. Do soutěže podle zjištění ČTK město ani obvod Střekov nevstoupí.

Ledeč nad Sázavou (Havlíčkobrodsko) - Ocenění Stavba roku Kraje Vysočina 2018 získaly tři počiny. Patří mezi ně nový pavilon střední průmyslové školy v Třebíči, po desítkách let obnovený pivovar v Kamenici nad Lipou a rekonstrukce Smetanova náměstí v Havlíčkově Brodě. Odborná komise hodnotila 16 přihlášených staveb, výsledky krajské soutěže dnes byly vyhlášeny v Ledči nad Sázavou. Cenu veřejnosti získal bytový dům v Řečici, lidé hlasovali pomocí SMS zpráv. ČTK to řekl předseda pořádajícího spolku Martin Pertl.

Londýn/New York - Euro dnes oslabuje vůči dolaru po zprávě agentury Reuters, podle které by Evropská centrální banka (ECB) v případě potřeby mohla přikročit ke snížení úrokových sazeb v eurozóně. Dolar naopak těží z nové dohody Spojených států a Mexika o migraci, která odvrátila zavedení amerického cla na dovoz mexického zboží.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes mírně zvyšují. K jejich růstu přispívají slova saúdskoarabského ministra energetiky, že se jeho země s Ruskem a dalšími významnými producenty mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) bude snažit zabránit propadu cen. Na prodloužení dohody o omezování těžby se ale producentské státy zatím nedohodly. Na poptávku po ropě ale mají nepříznivý vliv rovněž obchodní spory mezi USA a Čínou.

New York - Americká softwarová společnost Salesforce.com se dohodla, že za 15,3 miliardy dolarů (zhruba 346 miliard Kč) koupí firmu Tableau Software, která se zabývá systémy pro analýzu dat. Jde o největší akvizici v historii Salesforce.com, informovala agentura Reuters. Salesforce.com tak bude moci zintenzivnit boj s další americkou společností Microsoft.

Petrohrad (Rusko) - Odškodnění za znečištěnou ropu, kterou Rusko před nedávnem dodávalo do evropských zemí ropovodem Družba a přes pobaltský přístav Usť-Luga, se bude s každým podnikem dojednávat případ od případu. Agentuře Reuters to dnes řekl náměstek ruského ministra energetiky Pavel Sorokin.

Washington - Americký prezident Donald Trump by okamžitě zavedl cla na další čínské zboží v případě, že by se s ním jeho čínský protějšek Si Ťin-pching nesetkal na summitu skupiny zemí G20, který se bude konat koncem tohoto měsíce v Japonsku. Trump to dnes uvedl v rozhovoru s televizí BBC.

Frankfurt - Největší nizozemská finanční skupina ING ztratila zájem o převzetí druhé největší německé banky Commerzbank. Informoval o tom dnes německý podnikatelský list Handelsblatt s odvoláním na zdroje z finančních kruhů.

Hanoj - Vietnamský koncern Vingroup JSC zahájil práce na výstavbě svého druhého závodu na výrobu chytrých telefonů. Jeho kapacita má činit 125 milionů přístrojů ročně, zatímco nynější závod má kapacitu pět milionů přístrojů za rok. Oznámila to dnes firma, která je z hlediska tržní hodnoty největší vietnamskou firmou zapsanou na akciové burze. Závod má být dokončen počátkem příštího roku.

Řím - Obrovské množství kobylek pustoší italský ostrov Sardinii. Invaze hmyzu je zatím nejhorší za více než 60 let, informovala dnes britská BBC s odkazem na místní média. Hejna kobylek ničí zejména pole s obilím, ale dostávají se i do domů obyvatel v obcích Ottana a Oran v centrální provincii Nuoro.

Datum: 10.06.2019 16:07
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Hlavní město plánuje v dalších letech zvyšovat vodné a stočné o dvě procenta nad míru inflace a výnosy použít na obnovu a rozšiřování vodárenské sítě. Vyplývá to z plánu rozvoje vodohospodářské infrastruktury mezi lety 2020 a 2024, který dnes schválili radní. Voda by v metropoli neměla zlevnit ani v případě snížení daně z přidané hodnoty (DPH), které schválila Sněmovna. Letos platí Pražané 89,66 koruny za metr krychlový.

Hradec Králové - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v květnu klesla na dosud nejnižších 1,9 procenta z dubnových 2,1 procenta. Počet lidí bez práce se snížil o 365 na 7736, což je také rekordně nízký počet. Zaměstnavatelé prostřednictvím úřadů práce nabízeli 13.750 míst, což bylo nejvíce v historii kraje. Proti dubnu volných míst přibylo 327. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Loni v květnu byla nezaměstnanost v kraji 2,1 procenta. Dosavadním rekordem byla dvě procenta v listopadu 2018.

Praha - Nezaměstnanost v České republice v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta. Bez práce bylo 200.675 lidí, což je nejméně od května 1997. Volných pracovních míst opět přibylo na 346.552, informoval dnes Úřad práce ČR. Za nižší nezaměstnaností jsou podle ekonomů především sezonní práce.

Praha - Těžba dřeva v ČR loni kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě vzrostla o třetinu na historicky nejvyšších 25,7 milionu metrů krychlových. Drtivou většinu těžby v objemu 23 milionů metrů krychlových tvořila nahodilá těžba, kam spadají těžby kůrovcového dřeva či dřeva zničeného povětrnostními vlivy. Nejvíc je kalamitou postižena Morava. Data o loňské těžbě dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Dozorčí rada Českých drah dnes odvolala předsedu představenstva podniku Miroslava Kupce. Ve funkci byl od loňského září. Jeho nástupce zatím nevybrala. Rada zároveň jmenovala místopředsedou představenstva Radka Dvořáka. Dráhy to dnes oznámily na internetových stránkách. Kupec skončil i jako generální ředitel firmy a člen představenstva. Nový šéf státního dopravce by měl vzejít z výběrového řízení, do té doby firmu povede Dvořák společně s dalšími členy představenstva.

Praha - Největší český aukční portál Aukro.cz letos očekává zvýšení obratu na 1,8 až 1,9 miliardy korun, tedy až o čtvrtinu z loňských 1,5 miliardy Kč. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel firmy Lumír Kunz. Společnost rovněž očekává růst návštěvnosti o 50 procent.

Praha - V bývalém areálu podniku Aritma v Praze-Vokovicích postaví společnost Crestyl 18 viladomů a šest rodinných domů. Městské části Praha 6 přispěje pěti miliony korun na zlepšení dopravy a veřejného prostoru. Navíc tam vybuduje mateřskou školu pro 48 dětí, která po kolaudaci přejde do majetku Prahy 6. Obě strany záměr stvrdily písemnou dohodou.

Praha - Skoro každý třetí den se v Česku stane smrtelný pracovní úraz. Denně se v zaměstnání zraní téměř 120 lidí, nejčastěji v pondělí. Každému druhému zaměstnanci se přihodí úraz do dvou let od nástupu do práce. Vyplývá to z údajů odborníků na bezpečnost práce, dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) a inspektorů Státního úřadu inspekce práce za rok 2018. Loni se podle ČSÚ stalo v Česku celkem 46.223 úrazů, z toho 123 smrtelných.

Praha - Pracovní místa kvůli robotizaci a digitalizaci neubudou, ale změní se jejich podoba a budou nutné rekvalifikace zaměstnanců. V budoucnu budou lidé měnit několik profesí za život a budou potřebovat rychlé vzdělávání. Na setkání Institutu pro politiku a společnost to řekla europoslankyně Martina Dlabajová (ANO). Podle viceprezidentky Svazu průmyslu a dopravy Mileny Jabůrkové by robotizace práce mohla ulevit od administrativy a přispět k lepší práci se zaměstnanci. Firmy se také budou muset přizpůsobit změnám řízení firem.

Zlín - Zlínský kraj připravuje program pro integraci zahraničních pracovníků a jejich rodin. Chce tím pomoci firmám v regionu v hledání nových zaměstnanců, kteří na trhu práce dlouhodobě chybějí, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí kraje Adéla Kousalová. Kraj již začal spolupracovat s personální agenturou z Ukrajiny, její zástupci si prohlédli provozy několika firem z kraje, které mají o zaměstnance z Ukrajiny zájem.

Pardubice - Pardubice žádají o dotace na opravy veřejných prostranství na sídlištích Polabiny a Závodu míru. Investice za více než 21 milionů korun zhruba z poloviny pokryje dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení, uvedla dnes radnice v tiskové zprávě.

Praha - Stavební firmě GJW Praha, která se zabývá především výstavbou a modernizací železničních tratí, loni klesl čistý zisk meziročně o 0,9 procenta na 63,45 milionu korun. Tržby jí vzrostly o 46 procent na 1,34 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin. Vyšší tržby měla jen v roce 2015.

Praha - Výzkumné ústavy, které spadají pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), zřejmě čekají změny. Nový náměstek ministra Jan Dejl, který do funkce nastoupil v polovině května, si chce prověřit, zda je práce šesti státních zkušebních institucí efektivní. Řekl to v rozhovoru s ČTK. Nevyloučil, že by některé z nich mohly být do budoucna i sloučeny. V příštích týdnech projdou kontrolou ministerských úředníků.

Praha - Hlavní město přispěje Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) 12,5 milionu korun na rozšíření vršovického nádraží v Praze o čtvrté nástupiště. Dnes o tom rozhodli radní. Nástupiště má sloužit pro plánovanou linku S61, která povede ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic a rozšíří městskou železniční síť. Jde o součást projektu modernizace železničního koridoru z Hostivaře na hlavní nádraží, která by měla být hotova v roce 2021.

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) vypsala výběrové řízení na vybudování podchodu, který spojí pražské hlavní nádraží s Žižkovem. Projekt zahrnuje i lepší napojení do Vinohradské ulice a jeho náklady se odhadují na 856 milionů korun. Uvedl to dnes server E15.cz, kterému to řekl mluvčí SŽDC Marek Iliaš. Stavba má zlepšit spojení pro pěší, které je nyní problematické.

Plzeň - V Plzeňském kraji ubylo v květnu meziročně přes 4200 pracovníků z EU. Proti dubnu se jejich počet snížil o 166 na 37.002. Do loňského října s občasnými výpadky 3,5 roku rostl. Ubylo také cizinců ze třetích zemí, kteří potřebují k práci v ČR povolení. V regionu jich na konci května evidoval úřad práce 8150. O zhruba 700 více je cizinců ze třetích zemí, kteří pracovní povolení nepotřebují. ČTK to řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky úřadu práce.

Třemošnice (Chrudimsko) - Společnost Dako-CZ z Třemošnice na Chrudimsku vyrobí brzdy pro legendární zubačku, která jezdí na trase mezi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesem. Současné vozy na zubačce jsou v provozu již přes 50 let, uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Praha - O svou práci se v důsledku robotizace a digitalizace v Česku nebojí 88 procent lidí. Více než polovina lidí by šla dělat jinou práci, kdyby byli nahrazeni strojem. Vyplývá to z výzkumu agentury Behavio, kterou si nechal vypracovat Institut pro politiku a společnost.

České Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovozní 24. června část dálnice D3 Bošilec-Ševětín. Úsek je dlouhý 8,1 kilometru, náklady byly 1,2 miliardy korun. ČTK to dnes řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Stát nyní staví 40 kilometrů dálnice D3.

Praha - Česká zemědělská univerzita (ČZU) zhotoví pro středočeské hejtmanství studii udržitelného hospodaření s vodou. Dokument má stát téměř 12 milionů korun. O poskytnutí peněz z krajského rozpočtu rozhodnou zastupitelé. ČTK o tom dnes informovala Helena Frintová z úřadu Středočeského kraje. Studie se bude zabývat například strategií, jak v regionu, kde klesá hladina podzemní vody a zhoršuje se i její kvalita, trvale zajistit dostatek vody.

Praha - Vydražené kmitočty v pásmech 700 a 3500 MHz pro mobilní sítě 5G by mohli operátoři získat příští rok v dubnu. Od června by pak mohli sítě postupně začít spouštět. V aukci budou přihazovat od ledna. Počítá s tím Český telekomunikační úřad (ČTÚ), řekl ČTK mluvčí úřadu Martin Drtina. Stát předběžně počítá s výnosem aukce kolem osmi miliard korun a od aukce si slibuje i příchod čtvrtého operátora a zvýšení konkurence na trhu.

Londýn - Britská ekonomika v dubnu klesla o 0,4 procenta, nejvíce od března 2016. Přispěl k tomu hlavně prudký propad výroby automobilového sektoru, který byl nejvyšší za dobu, kdy se tento údaj začal sledovat. Celý zpracovatelský průmysl, kam spadá i automobilový, pak zaznamenal nejvyšší pokles za 17 let. Prudce se snížily také vývoz a dovoz. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil britský statistický úřad.

Moskva - Rusko je jediným vývozcem ropy, který stále není rozhodnut, zda považuje za potřebné prodloužit dohodu o omezování těžby do konce roku. Podle ruské agentury TASS to dnes řekl saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih, který jedná v Moskvě se svým protějškem Alexandrem Novakem. Stávající dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem, takzvané skupiny OPEC+, o omezování těžby ropy o 1,2 milionu barelů denně platí od 1. ledna do konce června.

Detroit - Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) chystá vývoj samořízených užitkových vozů ve spolupráci s kalifornským start-upem Aurora Innovation. Společnosti podepsaly dohodu o integraci platformy autonomního řízení do užitkových aut Fiat Chrysler ve Spojených státech. Hodnotu dohody, termíny ani další podrobnosti firmy nezveřejnily, informovala agentura Bloomberg.

Datum: 10.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Nezaměstnanost v České republice v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,7 procenta. Bez práce bylo 200.675 lidí, což je nejméně od května 1997. Volných pracovních míst opět přibylo a jejich nabídka tak nadále převyšovala počty nezaměstnaných. Úřady ke konci května evidovaly 346.552 volných míst. Informoval o tom dnes Úřad práce ČR.

Praha - Květnová data ukazují, že nezaměstnanost se nachází poblíž minima a stále patří a bude patřit mezi nejnižší v rámci EU. V letních měsících ale stoupne v souvislosti s nástupem absolventů na trh práce. Vyplývá to z vyjádření ekonomů pro ČTK. Zároveň se podle nich u nezaměstnanosti neprojevuje ani postupné zpomalování růstu ekonomiky, protože trh práce reaguje na vývoj se zpožděním.

Praha - Nezaměstnanost v Praze se v květnu už čtvrtý měsíc po sobě držela na 1,9 procenta. Lidí bez práce v hlavním městě proti předchozímu měsíci ubylo o 92 na 17.821. Počet volných pracovních míst se znovu zvýšil, oproti dubnu o více než dva tisíce na 72.690, což je nejvíc ze všech krajů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR. Praha patří mezi pět krajů s nejnižší mírou nezaměstnanosti.

Ostrava - Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji klesl v květnu o 0,2 procentního bodu na 4,2 procenta. Je to ale nejvyšší nezaměstnanost v Česku. Práci na konci měsíce nemělo 36.272 lidí, což bylo o 1092 méně než na konci dubna. Oproti dubnu 2018 bylo uchazečů méně o 5704 a jejich podíl byl nižší o 0,6 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Praha - K deklaraci na ochranu zákazníků proti takzvaným energetickým šmejdům se zatím přidalo 14 dodavatelů energií, kteří pokrývají přes 80 procent trhu. ČTK to sdělil Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR), který vznik dokumentu společně s ministerstvem průmyslu a obchodu, Českou obchodní inspekcí (ČOI) a Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) inicioval. V materiálu se jednotlivé společnosti zavázaly k dodržování pravidel, která mají přispět ke kultivaci prodeje energií v Česku. V platnost dokument vstoupí od začátku července.

Praha - Pětina z českých malých a středních firem a podnikatelů, pro jejichž činnost je voda důležitá, už musela řešit problémy s jejím nedostatkem. Zhruba tři procenta firem pak musela kvůli chybějící vodě omezit nebo zastavit provoz, uvedli zástupci firem v průzkumu ČSOB, zahrnujícím 400 středních a malých společností a živnostníků ze všech oborů podnikání.

Praha - Hlavní město přispěje Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) 12,5 milionu korun na rozšíření vršovického nádraží v Praze o čtvrté nástupiště. Dnes o tom rozhodli radní. Nástupiště má sloužit pro plánovanou linku S61, která povede ze Smíchova přes Vršovice do Běchovic a rozšíří městskou železniční síť. Jde o součást projektu modernizace železničního koridoru z Hostivaře na hlavní nádraží, která by měla být hotova v roce 2021.

Praha - Vývojář webů pro internetové obchody Shopsys loni zvýšil obrat o 90 procent na 45,2 milionu korun. Zisk stoupl o téměř pět milionů, a to zejména díky zvýšení efektivity práce. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Zhruba polovina Pražanů, kteří jezdí vozem taxi, vyzkoušela v posledních třech letech alternativní taxislužby. Využívají je díky nižší ceně přepravy, možnosti platit kartou či dostupnosti. Vyplývá to z průzkumu, který dnes na tiskové konferenci představil Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) ve spolupráci s výzkumnou agenturou IPSOS. Tři čtvrtiny dotázaných by podle průzkumu nesouhlasily s tím, aby se alternativní taxislužby, jako jsou například Uber nebo Bolt, v Praze vyhláškou zakázaly. První alternativní taxislužba vstoupila na český trh před pěti lety.

České Budějovice - Výstaviště České Budějovice chce do osmi let vybudovat nový vstup i vjezd, některé pavilony opravit, jiné zbourat a postavit parkoviště až pro 800 aut. Firma chce začít stavět na podzim 2020 nebo na jaře 2021, investice nepřesáhne 300 milionů Kč. ČTK to řekl předseda představenstva Výstaviště Mojmír Severin.

Brno - Východ Brna zůstane v létě bez tramvajového spojení. Dopravní podnik bude v červenci a srpnu opravovat druhou část ulice Cejl, tudíž zůstane bez obsluhy zastávka Tkalcovská a Francouzská. Tramvaje nepojedou ani do Líšně a na Stránskou skálu, protože se bude opravovat trať podél ulice Jedovnické od rozvětvení na Stránskou skálu až po Novolíšeňskou, řekl dnes na tiskové konferenci generální ředitel podniku Miloš Havránek. Pokračuje oprava Zábrdovické a Zábrdovického mostu.

New York - Americké společnosti Raytheon Co. a United Technologies Corp. (UTC) se dohodly na fúzi. Vznikne tak jedna z největších zbrojních a leteckých společností na světě s hodnotou zhruba 121 miliard USD (2,7 bilionu Kč). V USA bude podle příjmů druhou největší za Boeingem. Transakce bude největší fúzí v sektoru, uvedla agentura Reuters.

Paříž - Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka Renault hledají způsob, jak oživit fúzi, od níž FCA minulý týden odstoupil, a jak zajistit souhlas aliančního partnera Renaultu, japonské automobilky Nissan Motor. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvolání na zdroje blízké automobilkám. Nissan se podle zdrojů chystá výměnou za podporu fúze po Renaultu žádat, aby výrazně snížil svůj podíl 43,4 procenta v japonské automobilce.

Londýn - Čínská společnost Fosun Tourism má zájem o převzetí cestovních operací britské společnosti Thomas Cook, v níž je čínská firma největším akcionářem. Akcie britské turistické skupiny v reakci na to stouply o 20 procent, upozornila agentura Reuters.

Londýn/Soul - Británie a Jižní Korea uzavřely předběžnou dohodu o vzájemném obchodování v případě vystoupení Spojeného království z Evropské unie. Jde o první "pobrexitovou obchodní dohodu" Londýna s některou z asijských zemí. Deník Financial Times píše, že Británie si dosud zajistila bilaterální obchodní dohody, jež pokryjí 63 procent obchodních smluv, které má nyní v rámci EU. Podle BBC zajistil Londýn dohody o návaznosti obchodování po brexitu s 12 státy a územími.