Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.06.2019

Datum: 12.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty jsou v evropských přímořských státech, které mají Češi v oblibě pro letní dovolenou, dražší než v Česku. Výjimkou je prakticky pouze Bulharsko. ČTK to řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Při cestě do Chorvatska, kam míří pravidelně nejvíce českých turistů, se podle něj vyplatí natankovat buď doma v Česku, nebo v Rakousku, kde jsou podobné ceny. Alternativou pro ty, kteří míří na jih Evropy jinou cestou, může být také Maďarsko.

Praha - Dálniční poplatky v zahraničí se oproti loňsku příliš nezměnily. Ve většině okolních zemí zůstaly ceny stejné, mírně zdražily známky v Rakousku nebo Maďarsku. V Německu pak řidiči mohou stále využívat dálnice zadarmo, tamní vláda však chystá poplatky už v příštím roce. Vyplývá to z informací Autoklubu ČR. Zatímco v některých zemích je pro průjezd dálnicí stejně jako v Česku nutné mít dálniční známku, v řadě zemí je průjezd zpoplatněn pomocí mýtného systému.

Datum: 12.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Jihlava - Jihlava zvažuje stavbu mobilní ledové plochy asi za 35 milionů korun. Jde o záložní variantu pro období, kdy by město chtělo zbourat dožívající Horácký zimní stadion a na jeho místě postavit novou multifunkční arénu. Jihlavští zastupitelé v úterý na projekty pro mobilní plochu vyčlenili milion korun. Jak ČTK řekl radní David Beke (ODS), rozhodnutí ale neznamená, že město mobilní sportoviště skutečně postaví.

Mošnov (Novojičínsko) - Ve vysokých teplotách v úterý popraskala dráha na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku. Provoz na letišti kvůli tomu musel být odpoledne na čas přerušen. Nyní je již letiště opět v plném provozu a letadla mohou bez omezení přistávat i odlétat. ČTK to řekla mluvčí letiště Kateřina Pustějovská.

Brusel - Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý shodli na tom, že je důvod zahájit disciplinární řízení s Itálií kvůli rostoucímu dluhu. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní činitelé EU. Postoj členských zemí podle jednoho z činitelů potvrzuje názor Evropské komise, že Itálie porušuje rozpočtová pravidla EU.

New York - Americké akcie v úterý nepatrně oslabily. Investoři si dali přestávku po sérii růstů, které byly důsledkem nadějí na zmírnění napětí v obchodních vztazích a na snížení úrokových sazeb ve Spojených státech.

Paříž - Francouzská centrální banka v úterý mírně zhoršila odhad růstu francouzské ekonomiky na letošní i příští rok. Podle nové prognózy by se měl hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýšit o 1,3 procenta a v příštím o 1,4 procenta. Oba odhady jsou o desetinu procentního bodu nižší než v březnovém výhledu.

Hamburk - Německá prokuratura vyšetřuje šéfa závodní rady automobilky Volkswagen Bernda Osterloha kvůli údajným nadměrným platům některých členů rady. Oznámil to v úterý podle agentury Reuters mluvčí prokuratury v Braunschweigu. Osterloh čelí podezření z trestného činu nápomoci ke zpronevěře, uvedla agentura DPA.

Washington - Ekonomika Spojených států v letošním roce dosáhne tříprocentního růstu i bez uzavření obchodní dohody s Čínou. V rozhovoru s televizí CNBC to v úterý uvedl hlavní ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow. V letošním prvním čtvrtletí růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států zrychlil na 3,1 procenta z 2,2 procenta v závěru loňského roku.

Datum: 11.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - České veřejné finance zůstávají při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dlouhodobě neudržitelné. Ve své druhé Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Ministerstvo financí ke zprávě uvedlo, že nejde o žádné nové zjištění, jelikož na problém dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí upozorňuje. Nicméně zprávu přivítalo jako užitečnou pro probíhající diskusi o stavu veřejných financí.

Praha - Česká měna dnes na zprávu o květnovém zrychlení inflace v Česku nakonec nereagovala a den zakončila beze změny na 25,62 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna nepatrně zpevnila na 22,64 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dál posílila, index PX dnes vzrostl o čtvrt procenta na 1061,89 bodu. Nahoru ho táhly především energetická společnost ČEZ a Erste Bank. České bankovní emise či telekomunikační firma O2 naopak mírně ztrácely. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Středočeský kraj chce letos začít s výstavbou severní části obchvatu Jílového u Prahy. Práce vyjdou na 168 milionů korun a budou hrazeny ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Krajští radní schválili další výkupy pozemků, informovala dnes ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

Praha - Nestandardní bezpečnostní i provozní situace na letišti Václava Havla v Praze bude řešit společný tým Letiště Praha a Řízení letového provozu (ŘLP). Tým je výsledkem memoranda, které oba subjekty uzavřely. Letiště a ŘLP o tom dnes informovaly v tiskové zprávě. Oba subjekty se budou navzájem informovat i o svých investičních plánech, jako jsou především paralelní dráha a nová řídicí věž.

Jihlava - V lesích města Jihlavy dělníci do konce letošního května vytěžili 45.000 metrů krychlových dřeva poškozeného kůrovcem, zatímco za celý minulý rok ho bylo 50.000 metrů krychlových. Cena dřeva klesá, dřevo v horší kvalitě nikdo nechce, řekl ČTK jednatel Správy městských lesů Jihlava Václav Kodet. Část kulatiny firma od loňského srpna prodává do Číny.

Brusel - Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se dnes shodli na tom, že je důvod zahájit disciplinární řízení s Itálií kvůli rostoucímu dluhu. Agentuře Reuters to řekli nejmenovaní činitelé EU. Postoj členských zemí podle jednoho z činitelů potvrzuje názor Evropské komise, že Itálie porušuje rozpočtová pravidla EU.

Londýn - Britská ropná společnost BP zvýšila odhad zásob ropy v Saúdské Arábii o 12 procent. Je to první velká změna objemu odhadovaných rezerv této arabské země za 30 let. Saúdská Arábie se tak těsně přiblížila Venezuele, která má i nadále největší prokázané rezervy ropy na světě. BP to uvedla v každoroční zprávě o globálním trhu energií s názvem Statistical Review of World Energy.

Londýn/New York - Kurz eura vůči americkému dolaru se dnes drží bez větších změn a pohybuje se v blízkosti 1,1315 USD. Investoři čekají na nové ekonomické údaje a sledují vývoj kolem obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

New York/Londýn - Ceny ropy se dnes zvyšují. Přispívá k tomu růst akciových trhů a očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci prodluží současnou dohodu o omezení těžby. Naděje na prodloužení dohody zmírňuje obavy ze zpomalení růstu globální ekonomiky a z poklesu poptávky po ropě.

Chicago - Odbyt letadel americké společnosti Boeing se v květnu meziročně propadl o 56 procent na 30 strojů. Firma dnes uvedla, že je to důsledek přerušení dodávek letounů 737 MAX po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii.

Washington - Generální prokurátoři deseti států USA podali žalobu s cílem zabránit plánovanému spojení amerických telekomunikačních společností T-Mobile US a Sprint. Fúze by podle nich měla negativní dopad na hospodářskou soutěž a vedla by k nárůstu cen služeb pro mobilní telefony, napsala agentura AP.

Dublin/Valletta - Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair koupí začínající maltské aerolinky Malta Air, ze kterých zřídí svou dceřinou společnost se sídlem na Maltě. Ryanair tak svým dnešním oznámením reagoval na předchozí informaci maltského ministra cestovního ruchu Konrada Mizziho. Ten uvedl, že Malta jedná s Ryanairem o zřízení maltské dceřiné společnosti, která by podpořila cestovní ruch na ostrově.

Šanghaj - Čínská společnost Huawei se mohla do konce letošního roku stát největším výrobcem chytrých telefonů na světě, kdyby nenastaly neočekávané okolnosti. Uvedl to šéf strategie v Huawei Šao Jang. Signalizoval tak, že tlak ze strany Spojených států má negativní dopady na odbyt podniku, informovala agentura AP.

Datum: 11.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - České veřejné finance zůstávají při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dlouhodobě neudržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při zachování nynější situace dosáhl v roce 2069 až 222 procent hrubého domácího produktu (HDP). To je více, než nyní vykazuje jakákoli země Evropské unie. Ve své druhé Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Zároveň upozornila, že zpráva není odhadem faktického vývoje, ale jen simulací.

Praha - Ministerstvo financí přivítalo dnešní zprávu Národní rozpočtové rady o dlouhodobé neudržitelnosti veřejných financí jako užitečnou pro probíhající diskusi o stavu veřejných financí. Zároveň ale úřad uvedl, že nejde o žádné nové zjištění, jelikož na problém dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí upozorňuje. Vyplývá to z vyjádření ministerstva pro ČTK.

Praha - Květnová meziroční inflace byla 0,2 procentního bodu vyšší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Odchylka od prognózy byla podle něj způsobena především vyšším než očekávaným růstem cen potravin. Meziroční růst spotřebitelských cen v květnu zrychlil na 2,9 procenta z dubnových 2,8 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

Brno - Ministerstvo průmyslu a obchodu a stát obecně bude intenzivněji než dosud podporovat export firem, které nabízejí výrobky pro obranný a bezpečnostní sektor. Zároveň chystá větší podporu inovací a výzkumu, aby si firmy udržely konkurenceschopnost, řekl dnes ČTK ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Na valné hromadě Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu v Brně podepsal dohodu o spolupráci státu a zbrojařů společně se znovu zvoleným prezidentem asociace Jiřím Hynkem.

Praha - Dozorčí rada Českých drah je kompletní. Devátým členem se stal Jan Vrátník z firmy ECF Corporate Advisory, do rady ho zvolil Řídící výbor podniku. ČTK to dnes sdělil mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Místo v dozorčí radě bylo uvolněné po rezignaci bývalého předsedy rady Petra Moose. Rada v pondělí odvolala šéfa společnosti Miroslava Kupce.

Praha - Česká pošta znovu nabídla k odkupu bývalý klášter benediktinek na pražském Smíchově. Vyvolávací cenu z původní nabídky snížila o 67 milionů na 353,35 milionu Kč, což odpovídá znaleckému posudku. ČTK to dnes řekl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Praha - Kraje by podle předsedkyně jejich asociace Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) měly požadovat, aby v případě rozšíření mýtného na silnice prvních tříd dostaly peníze z výběru mýta na opravy silnic nižších tříd. Předsedkyně to uvedla po dnešním jednání asociace s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS). Kraje podle ní zatím neobdržely žádnou reakci na požadavek z konce dubna, aby ze zhruba 870 kilometrů silnic první třídy, na kterých má být mýto od příštího roku zavedeno, bylo přibližně 600 kilometrů s nulovou sazbou mýtného. Vyjádření ministerstva dopravy ČTK shání.

Praha - V září letošního roku se bude dražit developerský pozemek s rozlohou 36.000 metrů čtverečních na rozhraní Střížkova a Libně v Praze. Minimální podání v elektronické dražbě, kterou organizuje aukční a realitní agentura Gavlas, bude 140 milionů korun. Jde o pozemky, které patřily bývalému fotbalovému bossovi Františkovi Chvalovskému. V tiskové zprávě o tom informovala společnost Gavlas, očekává silný zájem. Přesný termín dražby zatím není stanoven.

Praha - O reorganizačním plánu firmy Oleo Chemical rozhodne až Městský soud v Praze. Věřitelé se na dnešní schůzi neshodli na dalším postupu. Proti reorganizaci firmy byl podle očekávání například výrobce bazénů a koupelen Ravak, který firmě půjčil stovky milionů korun a dlouhodobě navrhuje konkurz. Rozhodnutí soudu je otázkou několika týdnů. Proti verdiktu bude možné se odvolat.

Praha - Stovky škod za několik desítek milionů Kč zaznamenaly tuzemské pojišťovny po bouřkách, přívalových deštích a kroupách, které zasáhly v pondělí večer především západ republiky. Jde zejména o poškozené střechy a fasády, ale i okna automobilů. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v potravinovém doplňku Molekulární vodík H2 Viva kovový hořčík, který může být pro zdraví velmi rizikový. Do úplného rozpuštění ve vodě je totiž silně reaktivní látkou, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Doplněk pocházel z USA.

Brusel - Evropská komise odmítla schválit navrhované spojení evropských ocelářských aktivit společností Tata Steel a ThyssenKrupp. Spojení by podle EK omezilo hospodářskou soutěž a v důsledku vedlo k vyšším cenám. Kroky, které firmy navrhly k rozptýlení těchto obav, nebyly podle unijní exekutivy dostatečné.

Brusel - Evropská komise odmítla schválit navrhované spojení evropských ocelářských aktivit společností Tata Steel a ThyssenKrupp. Spojení by podle EK omezilo hospodářskou soutěž a v důsledku vedlo k vyšším cenám. Kroky, které firmy navrhly k rozptýlení těchto obav, nebyly podle unijní exekutivy dostatečné.

New York - Americký internetový obchod Amazon letos po 12 letech přeskočil Apple a Google a s ohodnocením 315,5 miliardy dolarů (7,15 bilionu Kč) se stal nejhodnotnější značkou světa. Vyplývá to z žebříčku BrandZTop 100, který sestavuje reklamní agentura WPP a její firma pro průzkum trhu Kantar.

Bratislava - Slovenská centrální banka (NBS) opět snížila výhled tempa růstu domácí ekonomiky na tento rok. Důvodem je hlavně slábnoucí zahraniční poptávka, na které je exportně orientované hospodářství Slovenska závislé. NBS dnes také předběžně rozhodla o zpřísnění kapitálových požadavků ve finančním sektoru.

Stockholm - Polovina evropských podniků soudí, že do pěti let se dostaví hospodářská recese, naproti tomu 30 procent ji v dohledné budoucnosti nečeká. Vyplývá to z průzkumu, který mezi podniky po celém evropském kontinentě provedla organizace Intrum. Zhruba 18 procent firem si myslí, že jejich země už v recesi je.

Datum: 11.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - České veřejné finance jsou při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dlouhodobě neudržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při zachování současné situace dosáhl v roce 2069 až 222 procent hrubého domácího produktu (HDP). To je více, než nyní vykazuje jakákoli země Evropské unie. Ve své druhé Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Zároveň upozornila, že zpráva není odhadem faktického vývoje, ale jen simulací.

Praha - Ceny dovážených i vyvážených surovin a zboží v dubnu v Česku dál meziročně rostly. Dovozní ceny stouply o 3,4 procenta a vývozní o 3,1 procenta. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). K růstu cen v dovozu i vývozu opět nejvíce přispělo zdražení strojů a dopravních prostředků. Proti březnu růst cen zrychlil.

Praha - Spotřebitelské ceny v květnu meziročně zrychlily růst na 2,9 procenta z dubnových 2,8 procenta. Zdražilo zejména bydlení a některé potraviny, například brambory. Naopak levnější byly proti loňskému květnu oděvy a poštovní a telekomunikační služby. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici očekávali zpomalení meziroční inflace na 2,6 procenta.

Praha - České veřejné finance zůstávají při zachování stávajícího nastavení daňové politiky a výdajů dlouhodobě neudržitelné. Dluh veřejných financí by především kvůli stárnutí populace při zachování nynější situace dosáhl v roce 2069 až 222 procent hrubého domácího produktu (HDP). To je více, než nyní vykazuje jakákoli země Evropské unie. Ve své druhé Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí to dnes uvedla Národní rozpočtová rada. Zároveň upozornila, že zpráva není odhadem faktického vývoje, ale jen simulací.

Praha - Realitní holding Českomoravská Nemovitostní koupil za více než miliardu korun kancelářskou budovu Crystal v Praze od holdingu CFH. Českomoravská Nemovitostní to dnes oznámila v tiskové zprávě. Hodnota jejího portfolia se nákupem Crystalu výrazně zvětšila, nyní činí asi tři miliardy korun. Budova má 14 nadzemních a čtyři podzemní podlaží, v nichž jsou i sklady či 121 parkovacích míst. Největšími nájemci v Crystalu jsou Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR, Všeobecná zdravotní pojišťovna, GES Group Finance a Česká lékárna.

Praha - Květnové zrychlení růstu cen analytiky překvapilo. Nepočítali s tak výrazným růstem cen potravin, hlavně zeleniny. Brambory například meziročně zdražily o 88 procent a pivo kvůli cenám ječmene o 7,2 procenta. Vysoké ceny zemědělských výrobků jsou podle reakcí analytiků ovlivněny špatnou loňskou úrodou způsobenou suchem. Předpokládají, že vlna zdražování v dalších měsících opadne a druhá polovina roku bude klidnější. Očekávají návrat inflace ke dvěma procentům.

Praha - Tržby stovky nejúspěšnějších českých firem loni poprvé překonaly tři biliony korun. V roce 2017 to bylo 2,63 bilionu korun. Jejich zisky loni meziročně vzrostly o 12,3 procenta na 209,6 miliardy korun. Nejvyšší příčku žebříčku Czech Top 100 opět obsadila Škoda Auto, automobilka zvítězila v žebříčcích nejvyšších tržeb i nejvyšších zisků. Na tiskové konferenci to dnes uvedli organizátoři. Stupně vítězů opustil Agrofert, který v roce 2017 vložil současný premiér Andrej Babiš (ANO) do svěřenských fondů. Nahradil ho Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského. Agrofert je největším zaměstnavatelem v Česku.

Praha - Pojišťovna Simplea, která patří do Partners finanční skupiny a nabízí rizikové životní pojištění, zahájí 1. července ostrý provoz. Licenci od České národní banky získala na začátku letošního roku. Vyplývá to z tiskové zprávy pojišťovny. Životní pojištění v ČR poskytují téměř dvě desítky pojišťoven. Na pojistném vybraly v prvním čtvrtletí 11,4 miliardy Kč, meziročně o zhruba čtyři procenta více.

Praha/Mladá Boleslav - Cena Škody Kamiq na českém trhu bude začínat na 379.900 Kč, tedy o 10.000 Kč více, než příbuzná Scala. Nejmenší SUV od mladoboleslavského výrobce vyšší cenu vynahrazuje rozsáhlejší výbavou. Auto již lze objednávat, první vozy se k zákazníkům dostanou v září. Oznámila to dnes Škoda Auto.

Plzeň - V Plzeňském kraji zatím stojí jediná větrná elektrárna, a to u Dožic na jižním Plzeňsku. Další dva větrníky se staví u hranic s Německem u Damnova na Tachovsku, který je součástí Boru u Tachova. Důvodem nízkého zájmu investorů jsou specifika kraje v tom, že na území Šumavy, Českého lesa a Brd nelze umístit jakékoliv podobné zařízení, protože to odporuje přírodě, řekl ČTK ředitel krajského odboru regionálního rozvoje Miloslav Michalec.

Hradec Králové - Sanace svahů na třech místech nad horskou silnicí z Temného Dolu na Pomezní Boudy v Krkonoších by měla začít v pondělí 17. června. Stavební práce omezí provoz, ale silnici neuzavřou. ČTK to sdělili zástupci hejtmanství. Termín ukončení prací byl stanoven na konec září. Silnice na Pomezní Boudy v Malé Úpě většinou kopíruje tok Úpy a je jedinou cestou, kterou se lze z české strany dostat autem do Horní Malé Úpy na pohraničním hřebenu Krkonoš.

Praha - Čeští zaměstnavatelé plánují i ve třetím čtvrtletí letošního roku nabírat nové zaměstnance. Zvyšovat počet zaměstnanců plánují všechny oblasti ekonomiky s výjimkou veřejného sektoru. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Manpower mezi 750 zaměstnavateli v soukromém i veřejném sektoru v ČR, jehož výsledky firma oznámila na dnešní tiskové konferenci.

Holešov (Kroměřížsko) - Na plantáži firmy Vaklima v Holešově na Kroměřížsku, která patří mezi největší pěstitele jahod ve Zlínském kraji, začal samosběr. Letošní sezona začala o dva týdny později než loni. Pokud bude příznivé počasí, tak bude jahod hodně, mohla by být dobrá sezona, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Jaroslav Valenta.

Londýn - Mzdy britských zaměstnanců se za tři měsíce do konce dubna zvýšily rychleji, než se očekávalo. Analytiky překvapilo i menší zpomalení poklesu najímání nových pracovníků. Míra nezaměstnanosti se drží na nejnižší úrovni od roku 1975. Vyplývá to z dnešních údajů britského statistického úřadu ONS.

Berlín - Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v červnu nečekaně prudce zhoršila, důvodem je eskalace obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Sentix. Index důvěry na měsíc červen v eurozóně klesl na minus 3,3 bodu z 5,3 bodu v květnu. Index tak výrazně zaostal za očekáváním analytiků v anketě agentury Reuters. Ti předpovídali pokles na 2,9 bodu.

Albuquerque (USA) - Americká internetová společnost Facebook staví v západním Texasu solární elektrárnu, která je její první přímou investicí do obnovitelných zdrojů energie. Zařízení Prospero Solar za 416 milionů dolarů (9,4 miliardy Kč) o kapacitě 379 megawattů je považován za jeden z největších solárních projektů v zemi, napsala agentura AP.

Tallinn - Estonská alternativní taxislužba Bolt, která se od počátku letošního roku nazývala Taxify, opět vstupuje na londýnský trh. Nabízí výhodnější podmínky než konkurenční Uber, a to jak pro cestující, tak pro řidiče.

Manila - Filipíny se kvůli nečekaně velké úrodě potýkají s nadbytkem manga. Pokud se více než dva miliony kilogramů přebytečného tropického ovoce brzy neprodají, hrozí, že se zkazí. Filipínské ministerstvo zemědělství proto zahájilo program, který má podpořit prodej tohoto ovoce, napsal britský server BBC.

Londýn - Nové pravomoci, které Evropská unie udělila Evropskému bankovnímu úřadu (EBA) v oblasti boje proti praní špinavých peněz, nejsou dostatečné na to, aby úřad byl schopen příliv špinavých peněz zastavit. Ve svém prvním interview v roli šéfa EBA to řekl José Manuel Campa deníku Financial Times (FT).