Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 14.05.2019
Datum: 13.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji dubnové inflace. Podle odhadů analytiků meziroční inflace v dubnu zůstala na březnových třech procentech. V dubnu k růstu cen podle ekonomů přispěly potraviny nebo alkohol. Naopak již zřejmě dále nerostly ceny energií pro domácnosti.

Praha - Ministerstva financí a zdravotnictví dnes na tiskové konferenci představí balíček, který upravuje zdanění tabáku, alkoholu a hazardních her. Návrh pak předloží vládě. Materiál, podle něhož by se daně u tabáku, lihu a hazardu měly zvýšit, poslalo MF v dubnu do připomínkového řízení. K dispozici je na vládních stránkách.

Praha - Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) dnes navštíví sídlo Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Vedle seznámení s vedoucími členy organizace se bude zabývat například stavem příprav vysokorychlostních tratí, současnou modernizací železničních koridorů nebo opravami nádražních budov. Případné personální změny v organizaci by zatím neměly být aktuální.

Praha - Nejnovější odhady vývoje stavebnictví podle ředitelů více než stovky stavebních firem zveřejní dnes analytická společnost CEEC Research na Setkání lídrů českého stavebnictví v Praze. Podle poslední analýzy z prvního čtvrtletí stavbaři očekávali pro letošek meziroční růst stavebnictví o 3,2 procenta. Na setkání je pozváno několik ministrů, kterých se stavebnictví týká.

Datum: 12.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Brno - Jako katastrofální označil dnes premiér Andrej Babiš (ANO) údaje o potravinové a zemědělské soběstačnosti České republiky. Řekl to na němu Agrární komory v Brně. Česko dováží vepřové i kuřecí maso, ale i vejce a další zemědělské produkty. Prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek novinářům řekl, že soběstačnost země ve výrobě vepřového masa se pohybuje mezi 36 až 38 procenty, u drůbežího je to 55 procent, u vajíček 60 procent a u mléka kolem 85 procent.

Praha - Více než 330.000 dětí se loni zúčastnilo přes 3200 naučných akcí s lesníky. Meziročně se zapojilo o 12.000 dětí více, 81 procent akcí bylo v lese. Děti se učí, jak se například sázejí stromy, ale také o potřebě lesa k zadržování vody. Vyplývá to z ročenky Lesní pedagogiky publikované u příležitosti Týdne lesů, který začne v příštích dnech. Akce, na kterých po celé ČR učilo přes 920 lesních pedagogů, se v posledních letech rozrostly, před desetiletím se jich zúčastnilo 50.000 dětí ročně.

Praha - Středočeský kraj se nevzdává myšlenky na vybudování tramvajových tratí z Prahy do Jesenice a Průhonic. A to přesto, že tyto projekty nemají podporu hlavního města. Tématem by se mohli zabývat středočeští a pražští radní na společném jednání, které se má uskutečnit v polovině června. ČTK to řekla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Hradec Králové - Výstavba bytů v Královéhradeckém kraji v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 15 procent. Investoři za leden až březen zahájili stavbu 425 bytů, zatímco loni ve stejném období rozestavěli 370 bytů. Bytová výstavba tak i letos pokračuje v růstu zahájeném na začátku roku 2016. Růst táhne výstavba rodinných domků. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V celé ČR počet zahájených staveb bytů do konce března stoupl o 26 procent na 9566 bytů.

Luhačovice (Zlínsko) - Svěcením pramenů dnes v Luhačovicích na Zlínsku vyvrcholil třídenní program nazvaný Otevírání pramenů, který ve městě tradičně zahajuje lázeňskou sezonu. Průvod městem se zastaveními a folklorním programem u jednotlivých pramenů přilákal přes deštivé počasí stovky lidí.

Chlumčany (Plzeňsko) - Chlumčany u Plzně se zhruba 2300 obyvateli se brzy rozrostou. Na příjezdu od Plzně tam nyní vzniká 41 parcel pro rodinné domky, některé už se staví. Developerem je stavební firma ze Všerub, která koupila pozemky od soukromníků, a buduje také sítě, řekla ČTK starostka Vladimíra Štejrová (Pro rozvoj obce Chlumčany). Jde o největší bytovou zónu v obci po roce 1989.

Moskva - Ruská státní společnost Rosatom zvyšuje vývoz své technologie pro jaderné elektrárny do celého světa. Loni hodnota jejích nevyřízených objednávek činila 134 miliard USD (3,1 bilionu Kč) a na příští desetiletí má dohody na výstavbu 22 jaderných reaktorů v devíti zemích - Bělorusku, Bangladéši, Číně, Indii, Turecku, Finsku, Maďarsku, Egyptě a Íránu. Podle hodnoty objednávek je tak vývoz jaderných elektráren zhruba na stejné úrovni jako vzrůstající ruský vývoz zbraní, uvedl na svých internetových stránkách list The Moscow Times.

Datum: 12.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Energetická společnost ČEZ v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila čistý zisk i tržby, vyplývá z vyjádření analytiků, které oslovila ČTK. Za první tři měsíce loni vykázala firma čistý zisk 7,3 miliardy korun při tržbách 45,4 miliardy korun. Výsledky za letošní první čtvrtletí oznámí ČEZ v úterý. Podle analytiků je pravděpodobné, že při té příležitosti bude zveřejněn i návrh představenstva na výši dividendy z loňského zisku a datum konání valné hromady firmy, která bývá v druhé polovině června.

Praha - Celkové výdaje na platy zaměstnanců státu loni vzrostly meziročně o víc než 20 miliard na 187 miliard korun. Zaměstnanci na výplatní listině státu si měsíčně polepšili v průměru o 3179 korun a pobírali v průměru 33.806 korun hrubého. Průměrný plat v celé ekonomice podle předběžných údajů činil 31.885 korun hrubého. Uvádí to vláda v návrhu státního závěrečného účtu, který předložila Sněmovně.

Praha - Letošní zima byla pro silničáře nejnákladnější za posledních pět let. Celkové výdaje na zimní údržbu se vyšplhaly na 804 milionů korun, což je o zhruba 55 milionů korun více než loni. Silničáři spotřebovali i více soli a najezdili více kilometrů. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) to sdělilo ČTK. Silničáři ale byli v zimě kvůli údržbě i kritizováni.

Praha - Tržby sítě ovocných barů a Salaterií Ugo se loni zvýšily o sedm procent, bez franšízového prodeje dosáhly 452 milionů korun, sdělil ČTK generální ředitel značky Marek Farník. Síť má kolem 80 poboček, loni její pracovníci obsloužili 4,5 milionu zákazníků. Značku, kterou vlastní Kofola Československo, loni otevřela pobočku na Strossmayerově náměstí v Praze, aktuálně chystá otevřít Salaterii v Ostravě a freshbar v Praze. Firma aktuálně provozuje 56 freshbarů a 23 Salaterií. Ziskovost poboček firma neuvedla.

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Opravy přehrady Labská pod Špindlerovým Mlýnem na Trutnovsku skončí do konce října. ČTK to řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Úpravy spodních výpustí a další stavební práce, při kterých bude rozšířena kapacita nádrže, začaly v březnu 2017 a vyjdou na 103,6 milionu korun bez DPH, z toho 96,7 milionu činí dotace ministerstva zemědělství.

Česká Ves (Jesenicko) - Přes 46 milionů korun investovala loni společnost Řetězárna do modernizace svých výrobních kapacit v České Vsi na Jesenicku. Hlavní investicí bylo dokončení robotizace výroby řetězů. ČTK údaje získala z účetní závěrky tohoto předního tuzemského výrobce řetězů a taženého drátu, který většinu produkce vyváží do zahraničí.

Liberec - Rekonstrukci dvou mostů na frekventovaném průtahu Libercem připravuje Ředitelství silnic a dálnic ČR. Mosty na silnici 35, po nichž denně projede až 50.000 automobilů, jsou na konci své životnosti, bude je proto třeba zbourat a postavit nové. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Přesné odhady nákladů v této fázi přípravy nejsou podle ní k dispozici. Hrubý odhad včetně nákladů na přeložky inženýrských sítí se ale pohybuje kolem půl miliardy korun dohromady za oba mosty.

Jihlava - Platby za pitnou vodu na Vysočině loni stouply o 4,3 procenta na 810 milionů korun. Přispěl k tomu větší odběr i zvýšení ceny. Na stočném vybrali provozovatelé těchto sítí minulý rok 631 milionů korun, v meziročním porovnání o 1,5 procenta více. Jde o částky bez daně, které zveřejnil Český statistický úřad. Průměrná cena vodného a stočného na Vysočině vloni přes navýšení zůstala pod průměrem v Česku.

Brno - Aktivisté protestují u brněnského výstaviště proti podmínkám ve velkochovech hospodářských zvířat a intenzivnímu zemědělství. Protestovat budou celou dobu veletrhu Animal Tech a Národní výstavy hospodářských zvířat a myslivosti, které se na výstavišti konají ode dneška do středy. ČTK to řekla Barbora Kosinová z hnutí Nesehnutí. Aktivisté též sbírají podpisy v kampani, která si klade za cíl ukončit v celé Evropské unii klecové chovy.

Brno - Výrobce šicích strojů Minerva Boskovice v loňském roce znovu zvýšil svůj obrat a dosáhl nejvyšších tržeb ve své historii. Dosavadní maximum z předloňského roku ve výši 1,355 miliardy korun firma loni zvýšila o pět procenta na 1,422 miliardy. ČTK to řekla předsedkyně představenstva Romana Špačková.

Ústí nad Labem - Snížená rychlost na 80 kilometrů v hodině a doprava svedená v obou směrech do jednoho jízdního směru čekají od pondělní půlnoci na řidiče, kteří pojedou po dálnici D8 v úseku od tunelu Panská směrem do Německa. Dopravní omezení pocítí už dnes, kdy budou pracovníci údržby rozmisťovat dopravní značení a rozmontovávat svodidla. ČTK to řekla Radka Tvrzníková z dálniční policie v Řehlovicích.

New York - Trhy již několik měsíců bojují s nedostatkem helia, protože dodávky ze Spojených států jsou nízké a poptávka po tomto vzácném plynu se zvyšuje. Nedostatek už pocítily firmy zaměřené na pořádání večírků a společnost Party City oznámila uzavření 45 obchodů, mimo jiné kvůli nedostatku helia. Helium se však nepoužívá jen v baloncích, je také důležité pro zdravotnický průmysl, zvláště pro magnetické rezonance, či pro elektronický a letecký průmysl, upozornil server ABC News.