Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 16.04.2019
Datum: 16.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Zmrzliny značky Polárka mají v současnosti na tuzemském trhu podle marketingového ředitele značky Martina Kincla zhruba čtyřprocentní podíl. Firma v následujících letech plánuje rychlý růst. Letos chce do svých zmrzlinových značek investovat přes deset milionů korun, jenom do Polárky pak miliony. Značka letos slaví své 70. narozeniny. Český zmrzlinový trh s balenými pochoutkami si dělí hlavně firmy Algida a Prima.

New York - Společnost AT&T prodala svůj podíl 9,5 procenta ve streamovací službě Hulu za 1,43 miliardy USD (32,4 miliardy Kč). Podíl koupila sama Hulu. Jedinými akcionáři Hulu tak zůstávají společnosti The Walt Disney a Comcast.

Peking - Zisk čínských společností vlastněných centrální vládou vzrostl v prvním čtvrtletí meziročně o 13,1 procenta na 426,5 miliardy jüanů (1,4 bilionu Kč). Tempo růstu zpomalilo z loňských srovnatelných 20,9 procenta a 16,7 procenta za celý rok 2018. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil úřad pro dohled nad státním majetkem SASAC.

Peking - Čínský miliardář a spoluzakladatel internetové obchodní společnosti Alibaba Jack Ma podpořil pracovní dobu, která by trvala 12 hodin a šest dní v týdnů. Systém přezdívaný 996, podle pracovní doby od devíti ráno do devíti večer a šest dní v týdnu, je v poslední době žhavým tématem v čínských médiích, uvedla na svých internetových stránkách BBC.

Datum: 16.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Mladá Boleslav - Výměna rozvodového řemene, lícování a svařování karoserie, diagnostika závad nebo měření geometrie - to je jen malý výčet úkolů, které si pro mladé automechaniky či karosáře připravili pořadatelé klání Autoopravář junior 2019. Celostátní finále 25. ročníku soutěže začalo v pondělí ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi a bude pokračovat dnes a ve středu v servisním a tréninkovém centru automobilky Škoda Auto.

Washington - Největší italská banka UniCredit se dohodla s úřady ve Spojených státech, že zaplatí 1,3 miliardy dolarů (29,5 miliardy Kč) za urovnání obvinění z porušování amerických sankcí vůči Íránu a dalším zemím. Oznámily to v pondělí úřady.

New York - Akcie ve Spojených státech zahájily týden poklesem. Způsobily to zvláště finanční společnosti, které oslabily v reakci na nevýrazné výsledky hospodaření předních bank.

Londýn - Británie navzdory nejistotě spojené s jejím odchodem z Evropské unie sesadila Spojené státy z pozice země, která je pro nejbližších 12 měsíců nejatraktivnější pro firemní investory. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti EY. Spojené státy si pozici jedničky držely od roku 2014 a Británie se ocitla na prvním místě poprvé za deset let, kdy EY tento průzkum zveřejňuje.

Bratislava - Slovenská policie zadržela v pondělí na bratislavském letišti Itala podezřelého z podvodů při dostavbě jaderné elektrárny v Mochovcích. Jde o bývalého vysokého manažera společnosti Slovenské elektrárne. Způsobená škoda podle vyšetřovatelů dosáhla 22 milionů eur (564 milionů korun), informovaly slovenská média.

Datum: 15.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Skupina CITIC Group, která dokončila v minulém týdnu akvizici bývalé společnosti CEFC Group (Europe) Company a veškerých jejích aktiv, přejmenovala tuto firmu na CITIC Europe Holdings. Předsedkyní představenstva společnosti zůstává Sia Žen a místopředsedou představenstva Jaroslav Tvrdík. ČTK o tom dnes informoval ředitel komunikace CITIC Europe Holdings Pavel Bednář.

Praha - Silničáři začali ve zkráceném řízení vybírat nového zhotovitele modernizace problematického úseku dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Pro první část prací v letošním roce obdrželi tři nabídky, nejnižší je za 639 milionů korun. Dnes o tom informovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Stát na konci loňského roku kvůli zpoždění vypověděl smlouvu na modernizaci úseku s tehdejším stavebním konsorciem v čele s Geosanem.

Praha - Pražská burza v úvodu týdne oslabila. Index PX dnes klesl o 0,13 procenta na 1103,02 bodu. Dolů ho táhly hlavně emise společností PFNonwovens, ČEZ a Philip Morris. Naopak dařilo se akciím O2 či Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Praha - Česká měna dnes za poklidného obchodování oslabila vůči euru i dolaru shodně o tři haléře. Kolem 17:00 zakončila na 25,65 Kč/EUR a 22,67 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Brno/Praha - Rozsah zemědělského sucha v České republice se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Zasáhlo v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. Předpověď na tento týden předpokládá další a vzhledem k vysokým teplotám i rychlé zhoršování stavu, řekl dnes ČTK bioklimatolog z projektu InterSucho Miroslav Trnka. V polovině dubna situace ještě není tak hrozná, protože zatím všechno nevyrostlo. Riziko, že porostům sucho uškodí, je však velké. Podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy není situace dobrá, půdu v současnosti také hodně vysušuje vítr.

Praha - Stát by měl dát na majetkoprávní vypořádání související se stavbou vodního díla Vlachovice na Zlínsku 705 milionů korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Stavba vodního díla by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030.

Praha - Stát plánuje nejpozději do roku 2020 zahájit nebo dokončit 145 velkých dopravních staveb za téměř 233 miliard korun. Téměř dvě třetiny investic mají jít na silnice a dálnice, další část na železnice a malý díl i na vodní cesty. Na svém jednání to dnes schválila vláda, vyplývá z informací na vládních internetových stránkách. Letos by mělo být zprovozněno 23,5 kilometru nových dálnic.

Praha - Pátým členem rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) dnes vláda schválila ředitele odboru elektroenergetiky a teplárenství ministerstva průmyslu a obchodu Ladislava Havla. Zároveň vláda jmenovala předsedou rady dosavadního člena Jana Pokorného. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Návrhy kabinetu předložila končící ministryně průmyslu Marta Nováková (za ANO).

Praha - Mzda se loni zvýšila 67 procentům zaměstnanců, což podle únorového průzkumu personální agentury Grafton Recruitment mezi 1240 respondenty přispělo k růstu jejich celkové spokojenosti. Vedle mzdy se na spokojenosti Čechů odráží i chování nadřízeného, stresová zátěž a možnosti kariérního postupu, uvedla dále agentura.

Praha - Novela poslanců KDU-ČSL a STAN, podle níž by část výnosu ze spotřebních daní na benzín a naftu měla být vyčleněna na financování oprav místních silnic, nezískala podporu vlády. O výsledku posouzení návrhu informoval tiskový odbor kabinetu. Ministerstvo financí v podkladech pro dnešní jednání vlády návrh odmítlo s tím, že jeho přijetím by státní rozpočet přišel o 36 miliard Kč ročně pro dopravní fond.

Praha - Celkové výdaje na zobrazovanou internetovou reklamu v březnu meziročně vzrostly o 12 procent na 539,3 milionu korun. Proti únoru byly vyšší o 120 milionů Kč. Vyplývá to z měření AdMonitoring.

Praha - Státní Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ode dneška nabízí podnikatelům bezúročný úvěr na inovativní projekty v Praze. V programu INFIN, který připravila s hlavním městem v Operačním programu Praha - pól růstu, je pro inovační firmy do roku 2022 vyčleněno 400 milionů korun. ČTK to dnes sdělila banka.

Praha - Letiště Praha chce více monitorovat pohyb bezpilotních letounů ve svém blízkém okolí. V průběhu letošního roku proto nainstaluje novou technologii pro detekci dronů a zároveň vypsalo zakázku na další systém za zhruba 19 milionů korun. ČTK to sdělil mluvčí letiště Roman Pacvoň. V posledních osmi letech letiště zaznamenalo několik případů nepovoleného letu dronu u letiště. Ve třech případech muselo letiště přesměrovat provoz.

Praha - O možném otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Maskatem, o české technologii pro získávání vody ze vzduchu nebo posílení vzájemného obchodu dnes v Praze s českými představiteli jednal ománský ministr zahraničí Júsuf bin Alaví. Podle ministerstva zahraničí by se české firmy mohly v Ománu uplatnit zejména v dopravních technologiích, obnovitelných zdrojích a energetice. Nyní jsou hlavní českou exportní komoditou do Ománu osobní automobily.

Praha - Návrh ministerstva zemědělství a životního prostředí na zahájení prací na obnově vodních toků v povodí Rakovnického a Kolešovického potoka dnes schválila vláda. V následujících letech by za první fázi přípravy staveb přehrad Senomaty, Šanov a Kryry měl stát zaplatit 554 milionů korun. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Kabinet zároveň schválil jako investora Kryrské přehrady státní podnik Povodí Ohře.

Mladá Boleslav - Škoda Auto má v Pekingu nové inovační centrum. Zaměří se na mobilitu budoucnosti, digitalizaci, vývoj a uskutečnění nových obchodních modelů. Další podobná centra společnosti fungují v Praze a izraelském Tel Avivu. Automobilka o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Zlín - Zlínský kraj připravuje další opravy silnic třetích tříd a mostů za 75 milionů korun. Pracovat se bude na pěti úsecích, záměry už schválili krajští radní. Novinářům to dnes řekl hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Rekonstrukce čeká silnice v Ludslavicích na Kroměřížsku, Brumově-Bylnici na Zlínsku a mezi Mirošovem, tedy místní částí Valašských Klobouk, a Vlachovou Lhotou na Zlínsku. Mosty se budou renovovat ve Valašském Meziříčí-Hrachovci na Vsetínsku a v Komárově na Zlínsku.

Zlín - V průmyslové zóně Holešov na Kroměřížsku by měla nově podnikat zlínská společnost Blachere Factory Central Europe. Krajští radní dnes schválili její záměr vybudovat v zóně budovy, ve kterých se budou vyrábět a kompletovat vánoční dekorace. Novinářům to dnes řekl zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Londýn/New York - Ceny ropy po pátečním výstupu na pětiměsíční maximum dnes klesají. Přispěly k tomu náznaky, že Rusko by mohlo skončit s omezováním těžby suroviny. Výraznějšímu propadu cen ale brání klesající produkce ropy v Íránu a Venezuele, tedy v zemích, které čelí americkým sankcím, uvedla agentura Reuters.

Londýn/New York - Americký dolar dnes mírně oslabuje, obchodníci vyčkávají na čtvrteční údaje o stavu zpracovatelského průmyslu v Evropě. Ty by podle analytiků měly potvrdit, že situace v regionu se obrací k lepšímu. Euro k dolaru kolem 17:00 SELČ přidávalo 0,1 procenta na 1,1307 USD.

Datum: 15.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Sociální demokraté navrhnou dnes koaličnímu hnutí ANO vedle zavedení digitální daně či zvýšení některých spotřebních daní zdanění bankovních aktiv. Novinářům to před jednáním kabinetu řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Díky konkurenci podle Maláčové banky případné zvýšení daně nepřenesou na klienty, naopak by to bylo osvěžení pro celý trh. Parametry daňové změny nechtěla Maláčová před večerním jednáním koalice předjímat.

Praha - Společnost Kapsch podala u Krajského soudu v Brně další žalobu na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli jeho rozhodování kolem mýtného tendru. Firmě se nelíbí, že úřad zamítl její návrh na zákaz plnění nové mýtné smlouvy, která je podle ní nezákonná. ČTK o tom informoval mluvčí Kapsche David Šimoník. Stát loni uzavřel smlouvu na provoz systému s konsorciem CzechToll/SkyToll.

Praha - Státu se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci, přestože šlo v letech 2015 až 2017 na její podporu 21 miliard korun, z toho deset miliard korun z fondů Evropské unie. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Největší nedostatky zjistil u nastavení podmínek národních dotací. Dotace rozděluje a spravuje ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF). Podle ministerstva byly dotace z programů vypláceny v souladu se stanovenými podmínkami. S penězi se nenakládalo nehospodárně, přesto je připravena změna, aby se vyloučily pochybnosti, uvedl v reakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Praha - Prezidenta Miloše Zemana na pracovní cestě do Číny doprovodí delegace 60 podnikatelů. V Číně navštíví kromě Pekingu některé provincie, setkají se s čínskými podnikateli a zúčastní se slavnostního otevření české expozice na Beijing Expo. ČTK to dnes sdělil tiskový mluvčí Hospodářské komory České republiky Miroslav Diro. Právě Hospodářská komora podnikatelskou misi pod vedením svého prezidenta Vladimíra Dlouhého pořádá.

Praha - Hlavní město vybuduje velký dopravní terminál u Smíchovského nádraží, kam by se měly přesunout autobusy, které nyní končí Na Knížecí. Schválili to dnes radní spolu se studií dopravy v oblasti, kterou nechal zpracovat městský Institut plánování a rozvoje (IPR). Kromě nádraží pro autobusy má u nádraží vzniknout záchytné parkoviště a má se posunout lávka pro pěší, aby se z ní dalo scházet přímo na perón. Záměr navazuje na plánovanou novou čtvrť Smíchov city společnosti Sekyra Group. V plánu je i oprava budovy Smíchovského nádraží, která by měla začít letos.

Praha - Před Velikonocemi se zvyšují dovozy vajec ze zahraničí, vejce se často prodávají za ceny nižší než jsou náklady, například kus za korunu. ČTK to dnes řekla předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá. Průměrná prodejní cena od zemědělských producentů činila loni podle údajů ministerstva zemědělství 1,86 Kč, proti předloňsku se tak snížila o 20 haléřů. Spotřebitelská cena na pultech loni byla 3,84 Kč proti předloňským 3,63 Kč za vejce.

Kunovice (Uherskohradišťsko) - Kunovický výrobce letadel Aircraft Industries (AI) loni dosáhl tržeb 2,03 miliardy korun za prodej vlastních výrobků, služeb a zboží. Je to zhruba o 128 milionů Kč více než v roce 2017. Vliv na pozitivní hospodaření firmy za loňský rok měla především dodávka 13 letadel L-410 do Ruska a jednoho do Arménie. Předloni firma na ruský trh, který je pro ni stěžejní, vyvezla 11 letadel, v roce 2016 jich bylo devět. Zisk společnosti za loňský rok činil přes 219 milionů korun, meziročně asi o 24 milionů Kč méně.

Příbram - Příbramská radnice dnes potvrdila, že soutěž na prodej Příbramské teplárenské, která provozuje centrální zdroj tepla pro Příbram a z menší části je i výrobcem a dodavatelem elektrické energie, vyhrála společnost Mincom CZ. Ačkoliv je smlouva podepsána, konečný souhlas s prodejem bude na zastupitelstvu města, uvedla dnes mluvčí radnice Eva Švehlová.

Jihlava - Firma Rezidence Vrchlického v Jihlavě dnes oznámila, že klientům vrátí rezervační poplatky na rozestavěné byty. Uvedla, že stavbu areálu v místě někdejších kasáren musela pozastavit kvůli předběžnému opatření, které u soudu vymohla společnost V Tower Prague a jež omezilo nakládání s pozemky projektu. Banka kvůli tomu nepodepsala úvěrovou smlouvu, uvedl dnes mluvčí firmy Rezidence Vrchlického Miroslav Fuks.

Pardubice - Pardubickému letišti se podařilo zajistit alespoň pro část charterových letů v turistické sezoně náhradního dopravce. Poté, co společnost SmartWings zrušila přepravu z Pardubic do bulharského Burgasu, na Krétu, Rhodos nebo do turecké Antalye, společnost East Bohemian Airport (EBA) se domluvila s CK Fischer. ČTK to dnes řekl náměstek pardubického primátora Jan Mazuch (ODS).

Brno - Vinaři z Moravy a Čech vyrobili z loňské sklizně zatím nejvíc růžového vína v historii. Podle údajů Vinařského fondu, který produkci růžového sleduje, poslali výrobci na trh 8,2 milionu litrů růžových vín z tuzemských hroznů. Fond o tom dnes informoval ČTK v tiskové zprávě.

Berlín - Státní zastupitelství v německém Braunschweigu obžalovalo bývalého šéfa koncernu Volkswagen Martina Winterkorna z podvodu. Informovalo o tom dnes v tiskové zprávě. Volkswagen léta u svých aut manipuloval měření emisí. Jedenasedmdesátiletý Winterkorn dosud jakoukoli zodpovědnost odmítal. Za těžký případ podvodu mu hrozí šest měsíců až deset let odnětí svobody.

Soul - Saúdskoarabská státní ropná firma Saudi Aramco koupí 17 procent jihokorejské ropné rafinérie Hyundai Oilbank od jejího největšího akcionáře Hyundai Heavy Industries Holdings. Za podíl zaplatí 1,4 bilionu wonů (téměř 28 miliard Kč). Uvádí to oznámení jihokorejské společnosti regulačnímu úřadu, z něhož čerpala agentura Reuters. Dohoda společností zahrnuje opci na koupi dalšího podílu ve výši 2,9 procenta.

Bratislava/Praha - Síť čerpacích stanic Benzina z petrochemického holdingu Unipetrol vstoupila na slovenský trh. Pumpu otevřela v Malackách na západě země nedaleko hranic s Českem a ve své expanzi v zemi pod Tatrami hodlá v budoucnu pokračovat. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Na Slovensko se Benzina vrací po 15 letech. Nejvíce čerpacích stanic v zemi pod Tatrami má bratislavská rafinerie Slovnaft z maďarské skupiny MOL.

Berlín - Zaměstnanci německých distribučních center amerického internetového obchodu Amazon zahájili několikadenní stávku. Požadují uzavření kolektivní smlouvy a vyšší mzdy. Práci podle odborů přerušila v noci na dnešek čtyři centra - Rheinberg, Werne, Bad Hersfeld a Koblenz - a posléze by se k nim během velikonočních svátků mohla připojit další. Účast je ale slabá, uvedla agentura Reuters.

Datum: 15.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká ekonomika byla loni s růstem o 2,9 procenta 13. nejrychleji rostoucí ekonomikou v Evropské unii. Růst českého HDP byl vyšší než u původních členských zemí EU včetně Německa i než průměr celé EU. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Praha - Státu se nedaří zvyšovat soběstačnost v živočišné produkci, přestože šlo v letech 2015 až 2017 na její podporu 21 miliard korun, z toho deset miliard korun z fondů Evropské unie. Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Největší nedostatky zjistil u nastavení podmínek národních dotací. Dotace rozděluje a spravuje ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělský a intervenční fond (SZIF). Podle ministerstva byly dotace z programů vypláceny v souladu se stanovenými podmínkami. S penězi se nenakládalo nehospodárně, přesto je připravena změna, aby se vyloučily pochybnosti, uvedl v reakci mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Praha - ČSOB získá 45procentní podíl v stavební spořitelně ČMSS od německé stavební spořitelny Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH) za 6,15 miliardy korun (240 milionů eur). ČSOB se tak stane jediným akcionářem stavební spořitelny, dosud ovládala 55 procent. ČSOB o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Českomoravská stavební spořitelna je jedničkou na českém trhu stavebního spoření. Vznikla v roce 1993 a má zhruba 1,3 milionu klientů.

Praha - České firmy ve velkém začaly opouštět daňové ráje. Za první čtvrtletí se jejich počet snížil o 259, což je větší pokles než za celý rok 2018, 2017 i 2016. V zemích s daňovým zvýhodněním tak nyní sídlí 12.546 českých firem. Údaje dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Praha - Kvůli výpadku v síti operátora O2 měla dnes dopoledne potíže zhruba desítek firem, z nichž největší je Česká pošta. ČTK to řekla mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Česká pošta měla nedostupné pevné linky na pobočkách, v call centru, infolinky a také linku datových schránek, uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík. Po 10:00 služba začala opět fungovat.

Praha - Pražské letiště bude spolupracovat s letištěm v Atlantě, které ročně odbavuje nejvíce cestujících na světě. Součástí partnerství je jednání obou letišť s dopravci o zavedení přímého spojení mezi oběma městy. Dnes o tom informovalo Letiště Praha. V současnosti má Praha tři přímé linky do USA.

Praha/Ankara - Česká skupina Energo-Pro příští rok dostaví dvě vodní elektrárny v Turecku - Karakurt a Alpaslan 2. Druhá jmenovaná bude mít nádrž větší než nejrozlehlejší přehrada v Česku, kterou je s 4870 hektary Lipno. Alpaslan 2 bude mít rozlohu asi 5500 hektarů a instalovaný výkon 280 megawattů. Podobný výkon má v Česku třeba elektrárna na Orlíku s 364 megawatty. Menší Karakurt má mít rozlohu 1400 hektarů a výkon 99,5 megawattů. Energo-Pro to dnes oznámilo v tiskové zprávě. Obě turecké elektrárny budou stát dohromady v přepočtu přes 16 miliard korun.

Praha - Praha si nechá vypracovat studii stavby nové tramvajové trati z Vypichu do Motola. Trať povede Kukulovou ulicí, která propojuje dvě tramvajové tratě na Bílou horu a do Řep. Obsloužila by také nemocnici v Motole. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Náklady a termín stavby zatím nejsou určeny. Vybudování trati je součástí strategie rozvoje tramvají v Praze do roku 2030. Praha plánuje tramvaje i na Pankrác nebo do Libuše.

Česká Lípa - Rekonstrukce ulice Pod Špičákem komplikuje ode dneška dopravu v České Lípě. Zcela uzavřená je ulice od křižovatky s Libereckou až po obslužnou komunikaci k nemocnici, auta tudy neprojedou až do konce června, pak budou práce pokračovat na dalším úseku. Příjezd do nemocnice ale oprava neomezila, řekla dnes ČTK mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Kateřina Amrichová. Oprava ulice Pod Špičákem přijde na bezmála 24 milionů korun. Rozdělena je do tří etap, hotova by měla být do konce září.

Stříbro (Tachovsko) - Stříbro se 7800 obyvateli zahajuje výstavbu sítí pro novou bytovou zónu s více než 40 parcelami pro rodinné domky. V letošním rozpočtu si na to vyhradilo 30 milionů korun. Město se bude snažit mít letos sítě hotové, řekl ČTK starosta Václav Votava (ČSSD). Zájem o bydlení ve Stříbře je velký.

Moskva - Ruský hliníkárenský gigant Rusal a americký výrobce hliníkových slitin Braidy Industries hodlají ve Spojených státech vytvořit společný projekt na výrobu komponentů pro americký automobilový průmysl. Oznámila to dnes ruská společnost, která byla před necelými třemi měsíci vyškrtnuta se sankčního seznamu USA.

Bratislava - Ceny zboží a služeb na Slovensku rostly v březnu nejrychleji od léta minulého roku. Tempo meziroční míry inflace zrychlilo třetí měsíc po sobě, a to na 2,7 procenta z 2,3 procenta v únoru, informoval dnes slovenský statistický úřad.

Lucemburk - Zástupci členských zemí Evropské unie dnes definitivně potvrdili mandát Evropské komise vyjednávat se Spojenými státy o odbourání překážek volného obchodu. Podle agentury Reuters rozhodnutí několik měsíců brzdily výhrady Francie. Unijní vlády nakonec zahájení obchodních rozhovorů s USA schválily jasnou většinou, Francie byla proti a Belgie se zdržela.

Brusel - Pravidla upravující trh Evropské unie s plynem se v budoucnu budou vztahovat také na plynovody do třetích zemí a z nich. Novou podobu pravidel dnes přijala Rada EU a uzavřela tak celý legislativní proces.