Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 18.06.2019
Datum: 17.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Nošovická automobilka Hyundai loni vytvořila zisk 7,22 miliardy korun, o 531 milionů, tedy 7,9 procenta, vyšší než v roce 2017. Tržby jí klesly o 7,4 miliardy na 129,26 miliardy korun, což představuje pokles o 5,4 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné na serveru www.justice.cz.

Buenos Aires - V Argentině, kterou v neděli postihl rozsáhlý výpadek elektřiny, se po 13 hodinách podařilo obnovit dodávky na 98 procentech území. Podle deníku Clarín to oznámilo ministerstvo energetiky. Krátce předtím byly už obnoveny i dodávky ve všech postižených oblastech v Uruguayi. Příčina výpadku, který postihl na 50 milionů lidí a který místní média označují za historický, se vyšetřuje.

Datum: 17.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Plzeň - Krajský soud v Plzni prohlásil konkurz na firmu Pilsen Steel. Předlužené plzeňské hutě a kovárny jsou podle březnového verdiktu soudu v úpadku a od ledna nevyrábí. První jednání soudu se schůzí věřitelů bude ve středu 19. června, zvolí konkurzního správce a řádný věřitelský výbor. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma se 600 zaměstnanci podala sama na sebe insolvenční návrh 19. ledna.

Paříž - Šéf americké společnosti Boeing v neděli připustil, že se firma dopustila chyby při zavádění problematického systému varování v pilotní kabině letounů Boeing 737 MAX. Zároveň předpověděl, že potrvá nějaký čas, než výrobce znovu získá důvěru zákazníků, otřesenou dvěma leteckými katastrofami s 346 oběťmi na životech. Ty vedly k zákazu létání zmíněných strojů po celém světě.

Buenos Aires - Dva jihoamerické státy, Argentinu a Uruguay, v neděli brzy ráno postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Oznámila to argentinská energetická společnost Edesur. Lidé ale na sociálních sítích informovali o podobných problémech i v částech Brazílie, Paraguaye a Chile. Úřady neupřesnily, kolik lidí výpadek celkem postihl, podle médií šlo o několik desítek milionů.

Datum: 16.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Plzeň - Krajský soud v Plzni prohlásil konkurz na firmu Pilsen Steel. Předlužené plzeňské hutě a kovárny jsou podle březnového verdiktu soudu v úpadku a od ledna nevyrábí. První jednání soudu se schůzí věřitelů bude ve středu 19. června, zvolí konkurzního správce a řádný věřitelský výbor. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma podala sama na sebe insolvenční návrh 19. ledna.

Klatovy - Města a obce Plzeňského kraje nesouhlasí s rušením menších stavebních úřadů po celé ČR. Počítá s tím návrh novely stavebního zákona, kterou má projednat vláda. Pod ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) má vzniknout generální stavební úřad, který bude mít filiálky v obcích s rozšířenou působností, které budou řízené z Prahy. S připravovaným krokem nesouhlasí Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje, kraj, město Plzeň i ekologické iniciativy, zjistila ČTK. S ministerským návrhem nesouhlasí ani Asociace krajů ČR a Svaz měst a obcí. Na některých místech občané podepisují petice.

Praha - Na pozici mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) se vrací Štěpánka Filipová, která už za úřad mluvila od února do září 2018. Následně hovořila za kladenskou radnici. Dnešní informaci Ekonomického deníku na dotaz ČTK potvrdila Filipová i šéf komunikace ministerstva Jan Piskáček. Na rozdíl od svého předchozího působení na MPO nebude Filipová ředitelkou komunikace. V této funkci zůstává Piskáček, kterého si přivedl nový ministr Karel Havlíček (za ANO).

Buenos Aires - Dva jihoamerické státy, Argentinu a Uruguay, dnes postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Oznámila to argentinská energetická společnost Edesur. Podle listu The New York Times (NYT) lidé na sociálních sítích hovoří o podobných problémech i v částech Brazílie, Paraguaye a Chile. Úřady zatím neupřesnily, kolik lidí výpadek postihl, média uvádějí, že jde o několik desítek milionů.

Datum: 16.06.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Komunisté trvají na snížení schodku státního rozpočtu pro příští rok na 30 miliard korun. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla předsedkyně rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM). Ministerstvo financí počítá stejně jako letos v roce 2020 se schodkem 40 miliard korun, o změně neuvažuje. Komunisté pomohli vládě ANO a ČSSD schválit rozpočet pro rok 2019 a tolerují vládní koalici.

Praha - Za pět let bude sdílení aut v Česku využívat kolem 2,5 procenta tuzemské populace. Budou přitom jezdit buď auty jiných soukromých uživatelů a nebo využívat nabídku carsharingových firem s vlastním vozovým parkem. V celé Evropě by mělo být v roce 2025 kolem 2,5 milionu sdílených aut, aktuálně jich je 370.000. Vyplývá to ze studie analytické firmy KPMG.

Praha - Objem zakázek, které veřejní investoři v Česku zadali stavebním firmám, letos do konce května meziročně klesl o 1,7 procenta na 84,7 miliardy korun. Důvodem poklesu byl propad zakázek na pozemní stavby. Počet zakázek klesl o sedm procent na 1812. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR se zakázkami za 27,9 miliardy korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla o 17 procent. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.

Praha - O desítky procent vzrostla od začátku června poptávka po neochucených minerálních a stolních vodách. Loňských hodnot, které ovlivňovalo horké počasí, dosahuje zatím pomalu. Vyplývá to z odpovědí prodejců pro ČTK. Z ochucených vod zákazníci nakupují tradičně nejvíce citronovou, pomerančovou a příchuť lesního ovoce. Vzrůstá ale i obliba i jahody, grapefruitu a mixu citrusů. Podle posledních údajů maloobchodního auditu společnosti Nielsen tvoří minerálky a stolní vody u nealka až 61 procent veškeré jeho spotřeby, která celkově roste.

Plzeň - Správa a údržba silnic Plzeňského kraje vyhlásí tento měsíc výběrové řízení na dokončení západního okruhu, největší silniční stavby v historii kraje i města Plzně. Soutěž na dodavatele stavby s předpokládanou cenou 2,13 miliardy korun je připravená, řekl ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN). Cena stavby, na níž dá EU 1,54 miliardy Kč, se zřejmě ještě zvýší.

Valtice (Břeclavsko) - Jedné z největších vinařských firem v Česku, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, loni mírně vzrostly tržby na 258,144.000 korun, tedy přibližně o jedno procento ve srovnání s rokem 2017. Výrazně se ale zvýšil čistý zisk firmy, který vzrostl ze 17,324.000 v roce 2017 na 45,825.000 korun, tedy o 28,501.000 korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy firmy.

Most - Město Most nechá dopustit vodu do jezera Matylda. Hladina vodní nádrže vzniklé zatopením lomu klesla kvůli výpařování vody a dlouhodobému suchu. Nyní se zvýší o 50 centimetrů. Magistrát za to zaplatí 1,77 milionu korun bez DPH, uvedl primátor Jan Paparega (ProMOST).

Buenos Aires - Dva jihoamerické státy, Argentina a Uruguay, dnes postihl rozsáhlý výpadek elektřiny a země se ocitly bez dodávek elektrického proudu. Oznámila to argentinská energetická společnost Edesur. Na sociálních sítích lidé ale hovoří o výpadcích proudu také v částech Brazílie, Paraguaye a Chile, napsal list The New York Times (NYT).

Brusel - Člen Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB) Ewald Nowotny preferuje větší pružnost na cestě k inflačnímu cíli instituce. "Domnívám se, že by bylo rozumné mít trochu větší flexibilitu, jako to udělala izraelská nebo česká centrální banka," uvedl v rozhovoru s německým listem Handelsblatt.

Datum: 16.06.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Stát loni vybral na daních celkem 1,042 bilionu korun. Výběr daní tak meziročně vzrostl o víc než 62 miliard. Ve srovnání s rokem 2014 vybral stát na daních o 236 miliard korun víc. Ve státním rozpočtu loni skončilo 727 miliard, dalších 295 miliard dostaly podle zákona o rozpočtovém určení daní kraje a obce. Téměř 20 miliard dostal Státní fond dopravní infrastruktury. Uvedla to vláda ve státním závěrečném účtu za loňský rok, který předložila Sněmovně.

Praha - Stát chce eliminovat případné budoucí výdaje ze státního rozpočtu na odstraňování následků hornické činnosti a likvidace dolů a lomů v případě nezodpovědného hospodaření těžebních společností. Pomoci k tomu má novela horního zákona, kterou v pondělí projedná vláda. ČTK to řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Valtice (Břeclavsko) - Jedné z největších vinařských firem v Česku, Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice, loni mírně vzrostly tržby na 258,144.000 korun, tedy přibližně o jedno procento ve srovnání s rokem 2017. Výrazně se ale zvýšil čistý zisk firmy, který vzrostl ze 17,324.000 v roce 2017 na 45,825.000 korun, tedy o 28,501.000 korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy firmy.

Praha - Úřady loni méně kontrolovaly dodržování cenových předpisů a také zjistily méně případů předražování. Klesl i objem uložených a zaplacených pokut. Provinilci zaplatili na pokutách 6,3 milionu korun. Počet kontrol klesl o 283 na 2584 akcí a úřady zjistily celkem 289 pochybení. Úřady za ně uložily pokuty za celkem 345 milionů korun. Uvádí to každoroční zpráva o činnosti cenových kontrolních orgánů za loňský rok, kterou vláda předložila Sněmovně.

Husinec (Prachaticko) - Majitelka rodinné farmy Výrov v jihočeském Husinci pojmenovala 50 koz, které chová. Mají běžná jména, ale jsou mezi nimi i Černý čumáček nebo Hučilka. Farma, která získává ceny v soutěžích o regionální potraviny, vyrobí za měsíc 1000 litrů mléka, nejžádanější jsou kozí kefír a sýry. ČTK to řekla majitelka hospodářství Lucie Schmiedová.

Praha - Pražský magistrát poskytne radnici Prahy 14 účelovou investiční dotaci 15 milionů korun. Peníze jsou určeny na opravu mostu v ulici Za Rokytkou v Kyjích. Most je v havarijním stavu. Vyplývá to z materiálu, který schválili pražští radní. Radnice dostane rovněž 9,59 milionu K4 na úpravy ve třech školách, na které získala část peněz z evropských fondů.

Dobrovíz (u Prahy) - V českém distribučním centru společnosti Amazon pokračuje vyjednávání odborů, které požadují desetiprocentní růst mezd, a vedení společnosti. Firma si tak jako každoročně nechá zpracovat analýzu platů v oboru. I podle ní se budou vyjednávání vyvíjet. Podle vedoucího odborářů Ivo Mayera budou odboráři o případné stávce jednat na konci června i s odboráři z jiných zemí, sdělil ČTK. Stávku považuje za krajní řešení.

Praha - V případném mezinárodním investičním sporu se společnostmi skupiny NWR kvůli OKD by měla Českou republiku zastupovat newyorská advokátní kancelář Curtis, Mallet-Prevost, Colt & Mosle LLP. Vyplývá to z materiálu o veřejné zakázce na právní služby pro zastupování České republiky v investičním sporu se společnostmi skupiny NWR.

Le Bourget (Francie) - Na letišti Le Bourget u Paříže začíná v pondělí mezinárodní aerosalon, a to právě v době, ve které se propojuje silný růst letecké dopravy a velká krize u americké firmy Boeing kvůli haváriím letounů typu 737 MAX. "Rok 2019 nemusí být nutně pokračováním předchozích let a dobrého roku 2018," řekl agentuře AFP expert Alain Guillot ze společnosti Alix Partners. Na obzoru podle něj číhají "těžké časy pro všechny", i kvůli možnosti zpomalení globální ekonomiky.

Londýn - Piloti leteckých společností se obávají o bezpečnost Boeingu 787 Dreamliner, neboť klíčový protipožární systém je náchylný k poruchovosti. S odvoláním na nejmenované piloty to uvedl nedělník The Observer. Společnost Boeing aerolinky na záležitost upozornila a americký Federální úřad pro letectví (FAA) rozhodl, že provoz těchto letounů nezakáže, přestože připustil, že tento problém existuje, napsal list.