Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 02.07.2019

Datum: 02.07.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Americká ekonomika minulý měsíc zřejmě překonala důležitý milník a zažívá nejdelší období ekonomické expanze. Ekonomika pokračuje v expanzi už přes deset let. Podle údajů National Bureau of Economic Research nyní ekonomika roste 121. měsíc za sebou, tedy od konce velké recese v červnu 2009, uvedl v pondělí server foxbusiness.com. Předchozí rekord trval 120 měsíců - od března 1991 do března 2001. Toto období ukončilo splasknutí tzv. internetové bubliny, jež přineslo pád řady akcií technologických firem až k nule a krach mnoha firem.

New York - Akcie ve Spojených státech zahájily nový měsíc růstem a index S&P 500 během pondělí stoupl až na nový rekord. K růstu přispěly hlavně zisky technologických firem, kterým pomohl optimismus způsobený pokrokem v obchodním jednání mezi USA a Čínou a signály zmírnění tlaku na čínskou telekomunikační firmu Huawei.

Datum: 01.07.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Brno - Málo srážek a tropické teploty mohou za to, že v převážné většině Čech je výrazné až extrémní sucho v půdě do jednoho metru. Naopak Morava s výjimkou Ostravska a Opavska je na tom lépe díky dešťům v týdnu od 16. do 22. června. Předpověď však hlásí v tomto týdnu suché a slunečné počasí, ač bez tropických teplot, a sucho se postupně rozšíří i na Moravu. Předpokládá se, že na konci týdne bude výjimečné až extrémní sucho na 80 procentech území, řekl ČTK jeden z tvůrců projektu InterSucho Pavel Zahradníček. V neděli ráno bylo na 46 procentech území.

Praha - Sněmovnu zřejmě čeká boj o to, zda umožnit realitním kancelářím poskytování úschovy peněz. Proti se staví advokáti. Rozhodne se patrně až na podzim. Hospodářský výbor dolní komory sice doporučil návrh nového zákona o realitním zprostředkování schválit ve vládní verzi, ústavně právní výbor ale projednávání odložil až do září.

Praha - Pražská burza v úvodu týdne oslabila, index PX dnes klesl o 0,18 procenta na 1039,84 bodu. Dolů ho táhly především akcie energetické společnosti ČEZ, které se dnes obchodovaly první den bez nároku na dividendu. Nedařilo se ale například ani operátorovi O2, textilce PFNonwovens či tabákové Philip Morris. Se ziskem naopak končily rakouské finanční tituly, Moneta Money Bank či technologická Avast. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Česká měna na začátku prázdnin nepatrně posílila k euru, polepšila si o haléř na 25,44 Kč/EUR. Vůči dolaru dnes oslabila o 12 haléřů a kolem 17:00 se obchodovala na 22,46 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Lidé v první všední den výluky části pražského metra linky C zcela zaplnili stanici Pražského povstání tak, že načas musel být omezen provoz metra a vstup do stanice byl uzavřen. Nejhorší byla situace mezi 9:00 a 9:30, poté se zklidnila. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) na facebooku uvedl, že stanice není koncipována jako přestupní a město zavedlo opatření k řešení situace. V další dnech by se podle něj i dopravního podniku (DPP) měla zlepšit. Problémy v MHD kritizoval opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO).

Nový Bor (Českolipsko) - Obyvatelé Nového Boru na Českolipsku mohou rozhodnout o velkých městských investicích. Radnice vyhlásila anketu, v níž představuje sedm velkých akcí, do kterých by měly městské peníze jít. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Radmila Pokorná. Jde o akce za desítky milionů korun a vedení města chce znát priority obyvatel, aby zbytečně nevyhazovalo peníze za projekty, které by pak skončily v šuplíku.

Moskva - Ruský provozovatel ropovodů Transněfť od dnešního dne plně obnovil dodávky ropovodem Družba, jak bylo naplánováno. Řekl to agentuře Ria Novosti poradce prezidenta Transněfti Igor Děmin. Dodávky byly zastaveny koncem dubna kvůli znečištění ropy.

Vídeň - Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) odsouhlasili prodloužení dohody o omezení těžby o devět měsíců. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na jednoho z delegátů kartelu. V úterý by měl OPEC o této otázce jednat s dalšími předními producenty mimo kartel v čele s Ruskem.

Tokio - Největší světový výrobce zařízení pro výrobu polovodičů Applied Materials koupí od investiční firmy KKR & Co. japonského konkurenta Kokusai Electric za 2,2 miliardy USD (49,4 miliardy Kč). Akvizice by mohla pomoci americké firmě Applied zlepšit technologické know-how ve vývoji čipů pro služby páté generace (5G), napsala agentura Kjódó.

Bratislava - Česká skupina Boki Group koupila od slovenského závodu americké ocelářské společnosti U.S. Steel divizi výroby radiátorů, ve které pracuje kolem 130 zaměstnanců. S odvoláním na vyjádření hutnické firmy to dnes napsal list Korzár. Kupní cena nebyla zveřejněna.

Omaha (USA) - Americký miliardář Warren Buffett daruje 3,6 miliardy dolarů (asi 81 miliard Kč) prostřednictvím akcií své firmy pěti charitativním organizacím, včetně Nadace Billa a Melindy Gatesových. Informovala dnes Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway. Buffett v roce 2006 oznámil, že se postupně vzdá svých akcií ve prospěch charitativních organizací. Od té doby dal osmaosmdesátiletý magnát na dobročinnost přes 34,5 miliardy dolarů (zhruba 773 miliard Kč), včetně dnes oznámeného daru, který je zatím jeho největším.

Oslo - Téměř polovina nově prodaných aut v Norsku v první polovině letošního roku byla poháněna elektrickým motorem. Loni ve stejnou dobu byl podíl elektrovozů na prodeji nových aut čtvrtinový. Vyplývá to z údajů zveřejněných norským silničním svazem NRF. Norsko, které je největším těžařem ropy a plynu v západní Evropě, je světovou jedničkou v prodeji elektrických vozů na hlavu.

Londýn/New York - Americký dolar dnes posiluje nová naděje na čínsko-americkou obchodní dohodu a statistika amerického zpracovatelského průmyslu. Výrazně naopak oslabují japonský jen a švýcarský frank považované za bezpečné investice v časech globálního napětí.

Datum: 01.07.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Schodek státního rozpočtu ke konci června klesl na 20,7 miliardy korun z květnových 50,9 miliardy korun. Loni v červnu skončilo hospodaření státu ve schodku 5,9 miliardy korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí (MF). Pro letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 40 miliard korun.

Brno - Dodatek ke smlouvě na provoz mýtného z roku 2016 sice porušuje zákon, ale platí dál, protože fungování mýtného je ve veřejném zájmu. Dřívější rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potvrdil Krajský soud v Brně. Podle rozsudku zveřejněného na úřední desce, soud zamítl žalobu společnosti Skytoll, která žádala po ÚOHS, aby další provoz systému na základě dodatku ke smlouvě z roku 2016 zastavil. Úřad to ale odmítl s odkazem na veřejný zájem.

Ostrava - Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Dnešním dnem přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. ČTK to oznámila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Ostrava - Odboráři huti ArcelorMittal Ostrava mají z převzetí firmy novým vlastníkem menší obavy než na začátku prodeje. Se společností Liberty Steel, která dnešním dnem řízení podniku přebírá, mají téměř hotovou dohodu o budoucnosti huti. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina.

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta přišla ode dneška o dodávky 200.000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo bude víc dodávat do Německa. Madeta si zatím zajistila jinde 75.000 litrů mléka denně, od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy. Bude vyrábět méně trvanlivého mléka, nezdraží, propouštět nebude. Stoupnou jí náklady na svoz, denně o 50.000 Kč, měsíčně nově o 1,5 milionu Kč. Celkovou výši nákladů na svoz mlékárna neuvedla. Do srpna chce všechno chybějící mléko zajistit jinde. ČTK to dnes řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

České Budějovice - Pivovaru Budějovický Budvar stoupl loni meziročně zisk po zdanění téměř o pět procent na 267,1 milionu Kč. Čistý obrat stoupl o 7,6 procenta na 2,81 miliardy Kč. Do státního rozpočtu odvedl loni pivovar 500 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy pivovaru zveřejněné ve Sbírce listin.

Plzeň - Skupina Škoda Transportation, přední evropský výrobce kolejových vozidel, zřídila novou dceřinou společnost Škoda Digital. Firma s více než 70 zaměstnanci, zaměřená na řídicí, diagnostické a multimediální systémy, vznikla spojením firmy Lokel Ostrava a části technického úseku plzeňské Škodovky. Skupina tím významně posiluje své know-how a kompetence v digitalizaci a zvyšuje technickou kapacitu pro nové projekty, řekla ČTK mluvčí strojíren Lubomíra Černá.

Úšava (Tachovsko) - Řidiči mířící z Tachova na dálnici D5 do Německa nebo opačným směrem na Cheb mají ode dneška opravenou celou téměř 15 kilometrů dlouhou silnici z Přimdy na okraj Tachova. Na silnici druhé třídy zbýval ještě opravit prostřední, 5,4kilometrový úsek, který stál 80 milionů korun a otevřel se dnes. Na celou silnici z Pernolce do Přimdy vydal kraj téměř 180 milionů korun včetně DPH, většinu nákladů pokryly evropské programy ROP a IROP, řekl ČTK Josef Popule ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje (SÚS).

Praha - Dnes je poslední den pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu za rok 2018, pokud poplatník využívá služeb daňového poradce nebo má povinný audit. K dnešnímu dni lidé a firmy odevzdali 2,744 milionu daňových přiznání k dani z příjmu. Z toho fyzické osoby odevzdaly 2,29 milionu přiznání a firmy zhruba 452.000. Loni finanční správa za rok 2017 vybrala 2,64 milionu daňových přiznání.

Znojmo - Znovín Znojmo, jeden z největších výrobců vína v Česku, zakončil loňský rok se ziskem přes 68 milionů korun, což představuje zvýšení o 40 procent ve srovnání s rokem 2017. Výnosy skupiny se zvýšily o pět procent. Vyplývá to z konsolidované výroční zprávy umístěné ve Sbírce listin.

Odry (Novojičínsko) - Soubor bývalé továrny na zpracování hedvábí firmy Sebastian Waschka & Söhne v Odrách na Novojičínsku byl prohlášen kulturní památkou. V původní textilní továrně už téměř 30 let působí firma Mateiciuc, která zpracovává plasty. ČTK to dnes za firmu Mateiciuc sdělila Lucie Kaspříková.

Praha - Firmy a další daňoví poplatníci by mohli do budoucna získat nové nástroje na ochranu proti dvojímu zdanění. Počítá s tím návrh zákona o mezinárodní spolupráci při řešení daňových sporů, který dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval tiskový odbor kabinetu. Norma je reakcí na povinnost země zavést do právního systému ČR směrnici EU o mechanismech řešení daňových sporů v Evropské unii, tzv. směrnici DRM.

Praha - Nové podmínky pro šlechtitele a pěstitele chmele přinese novela zákona o oběhu osiva a sadby, kterou dnes schválila vláda, informoval ČTK tiskový odbor kabinetu. Materiál ministerstva zemědělství například ruší povinnost provádění zkoušek užitné hodnoty odrůd chmele pro registraci. Na druhou stranu Ústřední a kontrolní zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ), který pěstitele kontroluje, bude zkoumat vzorky rozmnožovacích materiálů chmele za nových podmínek. Dodavatelé budou muset tři roky uchovávat záznamy o vlastnostech materiálu.

Londýn - Pokles zpracovatelské aktivity v eurozóně v červnu mírně zrychlil. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti IHS Markit založených na průzkumu mezi nákupními manažery. Údaje podle analytiků pravděpodobně zvýší tlak na Evropskou centrální banku (ECB), aby podpořila ekonomiku uvolněním měnové politiky.

Bratislava - Schodek státního rozpočtu Slovenska za první pololetí meziročně vzrostl o 160 procent na 1,49 miliardy eur (38 miliard Kč), hospodaření státu ovlivnil hlavně nákup stíhaček pro armádu. ČTK o tom dnes informovalo slovenské ministerstvo financí, podle kterého se rozpočtové příjmy i výdaje v zásadě vyvíjejí v souladu se schváleným rozpočtem na tento rok.

Paříž - Prodej nových osobních automobilů ve Francii po květnovém růstu o 1,2 procenta v červnu meziročně klesl o 8,4 procenta na 230.967 vozů. Za první pololetí se pak snížil o 1,8 procenta na 1,166 milionu, vyplývá z údajů, které na svých internetových stránkách zveřejnil dnes francouzský automobilový svaz CCFA.

Datum: 01.07.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se v červnu výrazně zhoršily. Pokles zčásti poháněl rychlejší pokles výroby a nejprudší pokles nových zakázek od května 2009. Index PMI klesl na 45,9 bodu, o je nejníže od července 2009. Informovala o tom dnes společnost IHS Markit.

Praha - Ostravské hutě po změně majitele nečekají výrazné změny, výroba by měla pokračovat v současném rozsahu. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková dnes uvedla, že skupina ArcelorMittal dokončila její prodej skupině Liberty Steel. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Štěpánka Filipová ČTK řekla, že pro stát je klíčové, aby výroba v Moravskoslezském kraji zůstala zachována.

Praha - Lidé v první všední den výluky části pražského metra linky C zcela zaplnili stanici Pražského povstání tak, že načas musel být omezen provoz metra a vstup do stanice byl uzavřen. Náporu lidí, kteří se přesouvali z metra na náhradní autobusy, přestala stačit kapacita stanice kolem 09:00, dopravní podnik proto přibrzdil metro a uzavřel vstup do stanice do doby, než ji opustí všichni lidé, které přivezlo metro. Na výstup ze stanice cestující čekali až 20 minut. Kolem 09:30 se situace začala stabilizovat, řekl ČTK pracovník dispečinku dopravního podniku.

Praha - Vládní dluh ČR stoupl v prvním čtvrtletí meziročně o 4,7 miliardy korun na 1,837 bilionu Kč. Míra zadlužení představovala 33,99 procenta hrubého domácího produktu, což je pokles o 1,8 procentního bodu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2018 vzrostl dluh o 101,9 miliardy Kč a míra zadlužení se zvýšila o 1,43 procentního bodu.

České Budějovice - Největší česká mlékárna Madeta přišla ode dneška o dodávky 200.000 litrů mléka denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH. Družstvo bude víc dodávat do Německa. Madeta si zatím zajistila jinde 75.000 litrů mléka denně, od firmy Interlacto a dalších farmářů ze střední a jižní Moravy. Bude vyrábět méně trvanlivého mléka, ceny nezdraží, propouštět nebude. Stoupnou jí náklady na svoz, denně o 50.000 Kč, měsíčně nově na 1,5 milionu Kč. Do srpna chce všechno chybějící mléko zajistit jinde. ČTK to dnes řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.

Ostrava - Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Dnešním dnem přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty. ČTK to oznámila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Ostrava - Odboráři huti ArcelorMittal Ostrava mají z převzetí firmy novým vlastníkem menší obavy než na začátku prodeje. Se společností Liberty Steel, která dnešním dnem řízení podniku přebírá, mají téměř hotovou dohodu o budoucnosti huti. ČTK to dnes řekl předseda Základní organizace OS KOVO ArcelorMittal Petr Slanina.

Brno - Veletrhy Brno, které patří městu, prodaly tříčtvrtinový podíl v hotelu Holiday Inn u výstaviště společnosti CPI Hotels. Veletrhy peníze využijí na stavbu pavilonu D. Pro CPI jde o první hotel v Brně a plánuje ve městě stavbu dalšího, vyplývá ze společné tiskové zprávy aktérů obchodu. Má stát na Dornychu na místě někdejšího hotelu Metropol. Podle informací ČTK se většinový podíl ve společnosti vlastnící hotel prodával za 323 milionů korun, zbývající čtvrtinový podíl má společnost Českomoravská investiční.

Šumperk - Za rozdílnou kvalitu potravin prodávaných ve stejném obalu v Česku a jiných evropských zemích může podle předsedy maloobchodního Družstva CBA Romana Mazáka tvrdá cenová politika velkých obchodních řetězců na tuzemském trhu. Podle něj se pak promítá v odlišném složení potravin. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR s tím ale nesouhlasí a tvrdí, že za rozdílnou kvalitu potravin nesou odpovědnost jedině jejich výrobci.

Plzeň - Plzeňský kraj poprvé podpoří nejmenší farmáře. Na dotace jim vyčlenil 2,15 milionu korun, maximálně 200.000 Kč pro jednoho žadatele. Kraj chce udržet na venkově rolníky, kteří pečují o krajinu šetrněji než velkofarmy, řekla dnes ČTK krajská radní Radka Trylčová (ODS). Podpora farmářů bude pokračovat v dalších letech, kraj si bere příklad hlavně z bavorského systému.

Vizovice (Zlínsko) - Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) připravuje rekonstrukci průtahu Vizovicemi na Zlínsku. Opravovat bude silnici I/49 od vjezdu do města ve směru od Zlína až po křižovatku u kostela svatého Vavřince a silnici I/69 mezi zmíněnou křižovatkou a odbočkou k hasičské zbrojnici. Náklady přesáhnou 11 milionů korun, řekl ČTK a Českému rozhlasu ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

Pardubice - Silničáři v Pardubicích opravují Pražskou ulici. Lidé musí počítat s dopravními omezeními. Práce skončí 23. srpna. Město také nechá postavit novou zastávku MHD a nasvítit přechod pro chodce k bráně letiště, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Dukovany (Třebíčsko) - V Jaderné elektrárně Dukovany technici kontrolují jeden ze šesti parogenerátorů, u něhož testy upozornily na možnou závadu minulé pondělí při zprovozňování bloku po pravidelné odstávce. Přesná příčina problému se pořád zjišťuje. U již provedených diagnostických metod budou výsledky v nejbližších dnech, další testy ještě probíhají, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Singapur - Ropa dnes výrazně zdražuje, důvodem jsou podle analytiků vyhlídky na prodloužení dohody o omezení dodávek suroviny na trh. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) tak vystoupila na pětitýdenní maximum nad 60 dolarů za barel. Krátce po 09:00 SELČ přidávala 2,7 procenta na 60,06 dolaru. Severomořská ropa Brent pak vykazovala nárůst o 2,8 procenta na 66,56 dolaru za barel.

Londýn/Tokio - Akciové trhy zahájily týden růstem, což je podle analytiků reakce na víkendovou dohodu o obnovení obchodních rozhovorů mezi Spojenými státy a Čínou. Akcie v Japonsku, Číně i v Evropě se tak vyšplhaly zhruba na dvouměsíční maxima. Panevropský index STOXX 600 si krátce po zahájení obchodování připisoval 1,1 procenta.

Berlín - Míra nezaměstnanosti v Německu v červnu zůstala na květnových pěti procentech. Počet nezaměstnaných klesl méně výrazně, než předpokládali analytici. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Brusel - Míra nezaměstnanosti v zemích eurozóny v květnu klesla na 7,5 procenta z dubnových 7,6 procenta. Je tak nejníže od července 2008. V celé Evropské unii ukazatel klesl také o 0,1 procentního bodu a činí 6,3 procenta. Znamená to nejnižší hodnotu od ledna 2000, kdy se začaly tyto údaje sledovat. Ukazují to sezonně přepočtené údaje, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší míra nezaměstnanosti je nadále v České republice, kde činí 2,2 procenta.

Tokio/Soul - Japonsko se rozhodlo omezit vývoz některých materiálů využívaných v technologickém průmyslu do Jižní Koreje. Oznámilo to dnes japonské ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu. Rozhodnutí je podle agentury Reuters důsledkem sporu ohledně kompenzací za nucenou práci Jihokorejců pro Japonsko během druhé světové války. Soul omezení vývozu kritizuje a hodlá si stěžovat u Světové obchodní organizace (WTO).