Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.05.2019

Datum: 21.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Počet lidí zásobených vodou z vodovodů se loni v ČR meziročně zvýšil o 0,4 procenta na 10,06 milionu osob. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, podle kterých se o 0,2 procenta rozrostla také délka vodovodní sítě na 78.750 kilometrů. Naopak klesly ztráty nefakturované vody v potrubní síti o 2,9 procenta na 94,96 milionu metrů krychlových. Dnes v pražských Letňanech začíná oborová výstava Vodovody - Kanalizace, na které budou přednášet odborníci a státní úředníci o novinkách ve vodárenství, ale také o změnách legislativy.

Peking/Brusel - Regulační úřady z Číny a Evropské unie podepsaly dvě důležité dohody týkající se leteckého sektoru, které posilují vzájemnou spolupráci v sektoru. Oznámily do v pondělí čínská státní televize CCTV a Evropská unie. Dohody usnadní úřadům pro civilní letectví vzájemné uznávaní certifikace leteckých výrobků, zatímco aerolinkám z EU a Číny usnadní létání mezi členskými zeměmi unie a Čínou.

New York - Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Zásah USA vůči čínskému výrobci telekomunikačního zařízení Huawei Technologies způsobil ztráty technologickému sektoru. Vzrostly také obavy, že zásah vůči Huawei by mohl dále zhoršit obchodní napětí mezi USA a Čínou.

Londýn - Kolaps obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou a zvýšení cel na čínské zboží posunou globální ekonomiku směrem k recesi a centrální banka USA (Fed) bude muset snížit úrokové sazby do roka na nulu. Vyplývá to ze zprávy analytiků banky Morgan Stanley. Dočasná eskalace obchodního napětí se podle analytiků může obejít bez větších následků. Trvalé selhání jednání by však způsobilo vážné škody.

Datum: 20.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Zboží pod stejným obalem bude muset mít v Česku stejné složení jako v jiných evropských státech. Dnes to schválila v novele zákona o ochraně spotřebitele vláda, nechala však možnost, aby rozdíl v kvalitě mohl u výrobků být, pokud ho obchodník nebo výrobce zdůvodní "oprávněnými a objektivními" skutečnostmi. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo průmyslu a obchodu. Nově zakázaná praxe bude považována za nekalou obchodní praktiku. Mohla by za ni být pokuta až 50 milionů korun, stejně jako u potravin, jak dnes v novele zákona o potravinách rovněž schválil kabinet.

Praha - Zlepšit výzkumné a inovační aktivity malých a středních podniků i jejich konkurenceschopnost v zahraničí má program The Country for the Future, který dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Program má podpořit vznik inovativních startupů, rozvoj celé inovační infrastruktury a pomoci lépe komerčně využít výsledky výzkumu a vývoje v průmyslové výrobě. Výdaje na program by měly podle Havlíčka být 9,1 miliardy korun.

Praha - Pražská burza zahájila týden poklesem. Index PX dnes oslabil o 0,13 procenta na 1049,34 bodu. Do červených čísel ho stáhly především rakouské finanční tituly. Výraznějšímu poklesu indexu zabránilo posilování emisí Komerční banky či Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Kurz české měny vůči euru i dolaru se dnes nezměnil.

Praha - Česká měna dnes vůči euru i dolaru stagnovala na pátečních zavíracích hodnotách. Koruna se dnes v 17:00 podle serveru Patria Online obchodovala za 25,76 Kč/EUR a 23,09 Kč/USD. Česká měna tak nereagovala na výrobní ceny, které v dubnu překonaly očekávaný růst.

Brno - I přes poměrně deštivý květen zůstává deset procent území Česka vystaveno extrémnímu zemědělskému suchu, což je nejhorší stupeň ze šesti. Dalších šest procent území trpí výjimečným suchem. Zatímco se situace částečně zlepšila na Moravě, velký nedostatek vody je v Ústeckém kraji, velké části Středočeského kraje, Plzeňského kraje a Královéhradeckého kraje, částečně je zasažen i Liberecký a Pardubický kraj. Na Moravě sucho přetrvává na střední a v části jižní Moravy, vyplývá z mapy, kterou dnes zveřejnil portál InterSucho a je vztažená k neděli.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) zahájí 27. května geologický průzkum, kterým začne stavba trasy metra D z Pankráce do Písnice. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Zároveň schválili záměr výstavby nové trasy. Průzkum vyjde na 1,58 miliardy korun. Stavby, které při něm vzniknou, budou součástí nové trasy. DPP musí ještě vyřešit problém s některými chybějícími pozemky, například v Písnici.

Plzeň - Plzeňský kraj připravuje ve spolupráci s městem Železná Ruda, sportovními oddíly a Národním parkem Šumava zázemí pro běžkaře, které by bylo srovnatelné s okruhy těsně za hranicí v Bavorsku, například v Bodenmaisu a u Velkého Javoru. Mělo by vzniknout příští rok za desítky milionů korun v Gerlově Huti nad Železnou Rudou a má přilákat více turistů i sportovců do západní části Šumavy. Po jednání krajské rady to ČTK řekl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Praha - Pavel Cyrani (43) bude členem představenstva energetické společnosti ČEZ další čtyři roky. Dnes o tom rozhodla dozorčí rada firmy, která ho na další období zvolila s účinností od 22. října letošního roku. ČTK to řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Cyrani je členem představenstva ČEZ od roku 2011, v současnosti stojí v čele divize obchod a strategie.

Příbram - Společnost Mincom CZ ze skupiny EnergoFuture, která vyhrála soutěž na prodej Příbramské teplárenské, počítá se snížením ceny tepla v Příbrami. Místo uhlí chce spalovat dřevní štěpku, a do ceny tepla tak nebude muset promítat emisní povolenky. Na dnešním jednání příbramského zastupitelstva to uvedl Milan Nebuchla z EnergoFuture.

Detroit - Americká automobilka Ford Motor hodlá do konce srpna v rámci restrukturalizace zrušit ve svých podnicích po celém světě na 7000 pracovních míst v managementu, což představuje zhruba deset procent těchto zaměstnanců. Druhá největší americká automobilka to oznámila v e-mailu, který zaslala svým zaměstnancům. Plánovaný krok jí má ušetřit asi 600 milionů dolarů (13,8 miliardy Kč) ročně, informují tiskové agentury.

Londýn/New York - Dolar na začátku nového týdne mírně oslabuje. Investoři se nechtějí pouštět do větších obchodů a devizový trh čeká na to, jak se bude dál vyvíjet obchodní jednání mezi Spojenými státy a Čínou. Obchodníci chtějí také vědět, co si americká centrální banka (Fed) myslí o dalším vývoji úroků.

Washington/Praha - Čínská technologická společnost Huawei se potýká s dalšími problémy. Americký Google se jí totiž podle médií chystá omezit používání svého operačního systému Android a velké americké technologické podniky se rozhodly zmrazit dodávky pro Huawei. Opatření souvisí s krokem amerických úřadů omezit aktivity firmy Huawei v USA. Huawei přitom ujišťuje, že přístrojům, které už si zákazníci koupili, bude nadále zajišťovat podporu.

Moskva - Příjmy Ruska z vývozu ropy kvůli znečištění suroviny v ropovodu Družba za první dva týdny měsíce května klesly asi o jednu miliardu dolarů (23,1 miliardy Kč). Vyplývá to z propočtů agentury Reuters. Ropné firmy Total a Eni podle informovaných zdrojů zastavily platby za kontaminovanou ropu, kterou jí prodávají ruské firmy a oznámily, že platby obnoví, až se dohodnou na kompenzacích.

Peking - Na vzestupu jsou nyní případy, kdy jsou evropské firmy usilující o podnikaní v Číně nuceny přesunout do země i své technologie. A to navzdory tvrzení Pekingu, že tento problém neexistuje. Ukázal to průzkum Obchodní komory EU v Číně. Názor na regulační prostřední v Číně je podle této lobbistické organizace nepříznivý, uvedla agentura Reuters.

Bentonville (USA) - Americká maloobchodní společnost Walmart uvádí v tomto týdnu na trh tři tablety s operačním systémem Android. S přístroji s cenou pod 100 dolarů (zhruba 2300 Kč) chce konkurovat iPadům firmy Apple, které na trhu dominují. Jejich cena začíná na 329 dolarech. Uvedla to dnes agentura Bloomberg.

Moskva - Ruská rafinerie Antipinskij podala návrh na vyhlášení úpadku. Učinila tak několik týdnů poté, co londýnský soud ve sporu této rafinerie s ruskou obchodní společností VTB Commodities Trading nařídil zmrazit aktiva rafinerie. Podle ruské soudní databáze jsou vůči firmě evidovány pohledávky za 346,5 miliardy rublů (více než 123 miliard Kč), uvedla dnes agentura Reuters.

Datum: 20.05.2019 16:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Česká bankovní asociace (ČBA) přivítala plán vlády na vytvoření Národního rozvojového fondu, do kterého by přispívaly banky v ČR. Vytvoření fondu je z ekonomického a praktického pohledu lepší, než zavedení jakékoliv formy dodatečného sektorového zdanění, protože umožní využít peníze pro dlouhodobý sociální a ekonomický rozvoj, uvedla dnes v tiskové zprávě asociace.

Praha - Energetická společnost ČEZ Prodej nemá nárok na více než 1,1 miliardy korun, které požadovala po Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) za objednanou, ale neodebranou trakční elektřinu. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí odvolacího Vrchní soud v Praze, který potvrdil loňský rozsudek pražského Městského soudu. Soud přihlédl k tomu, že se po uzavření smlouvy o odběru elektřiny změnil zákon, který pozměnil podmínky na trhu. Proti dnešnímu rozhodnutí je možné dovolání, energetická firma ho nejspíš podá.

Praha - Počet lidí s penzijním spořením poprvé od roku 2013 vzrostl. Přirozený úbytek lidí v transformovaných fondech, do kterých již nemohou vstupovat noví účastníci, byl v prvním čtvrtletí letošního roku překonán přírůstkem lidí v účastnických fondech. Celkový počet lidí s penzijním spořením v tzv. třetím pilíři za první čtvrtletí dosáhl 4,442 milionu osob, což je proti roku 2018 nárůst o 5416. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních společností ČR.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) zahájí 27. května geologický průzkum, kterým začne stavba trasy metra D z Pankráce do Písnice. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Zároveň schválili záměr výstavby nové trasy. Průzkum vyjde na 1,58 miliardy korun. Stavby, které při něm vzniknou, budou součástí nové trasy. DPP musí ještě vyřešit problém s některými chybějícími pozemky, například v Písnici.

Praha - Největší tuzemské banky jsou připraveny investovat do základního kapitálu Fondu národního rozvoje miliardy korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími bankami. Klíčovou přidanou hodnotou fondu je podle nich fakt, že vložené miliardy korun mohou být znásobeny formou konkrétních investičních projektů v hodnotě desítek až stovek miliard korun.

Praha - Nápad premiéra Andreje Babiše (ANO), že by stát za korunu koupil ostravské hutě od společnosti ArcelorMittal, je z jeho strany populismem. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Předseda vlády v rozhovoru pro dnešní vydání Hospodářských novin (HN) uvedl, že se zástupci ArcelorMittalu o koupi jedná. Britská firma Liberty House, která plánuje hutě koupit, není podle něj transparentní. Převzetí hutí státem by podle svého dnešního vyjádření pravděpodobně přivítaly odbory.

Praha - Tempo růstu cen bytů v Praze a krajských městech na konci loňského roku zvolnilo. Ceny meziročně vzrostly v průměru o 6,5 procenta na 57.200 korun za metr čtvereční. To je nejnižší růst za poslední dva roky, od kdy jsou údaje k dispozici. Nejdražší byla Praha (77.400 Kč za metr čtvereční, růst o 9,3 pct), nejlevnější Ústí nad Labem (16.300 Kč), kde ovšem byty meziročně zdražily o 18,1 procenta. Naopak v Olomouci byty zdražily o 4,6 procenta. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která prostřednictvím portálu cenovamapa.org zpracovává informace o prodejních cenách z kupních smluv evidovaných v katastru nemovitostí.

Praha - Zákaz prodeje potravin v různé kvalitě, ale stejném obalu v Česku a v jiných evropských zemích, schválila dnes vláda. Úřad vlády o tom informoval na twitteru. Za porušení novinky v novele zákona o potravinách bude podle návrhu ministerstva zemědělství hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novela také zvětšuje pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a rozšiřuje možnost označit potravinu za českou. Návrh nyní zamíří do Sněmovny.

Praha - Omezení aplikací typu Google Maps nebo Gmail by bylo pro čínskou firmu Huawei velkou ranou, řekl dnes ČTK bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Ondřej Malý. Reagoval tak na zprávu agentury Reuters, že americká společnost Google chystá omezit firmu Huawei v používání svého operačního systému Android. Podle prezidenta Výboru Nezávislého ICT průmyslu Jakuba Rejzka se Google nejspíš obává sankcí ze strany americké vlády. Ceny mobilních telefonů v ČR to podle něj nezmění.

Praha - V Německu i Česku by mohla sídlit evropská centra umělé inteligence (AI). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se dnes v Praze s bavorským ministrem hospodářství Hubertem Aiwangerem dohodl, že se vzájemně podpoří ve snaze obou zemí tato centra získat. O takzvané Evropské centrum excelence v AI na bázi konsorcia akademických výzkumných pracovišť usiluje také Francie a Finsko. Ministři dnes jednali také o duálním vzdělávání, elektromobilitě a energetice.

Praha/Ostrava - Stát chce koupit podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO) za korunu. Premiér Andrej Babiš (ANO) to uvedl v dnešním vydání Hospodářských novin (HN) Babiš řekl, že se zástupci ArcelorMittalu o koupi jedná. Britská firma Liberty House, která plánuje hutě koupit, není podle premiéra transparentní. Oslovení analytici Babišův nápad označili za populismus, odbory uvedly, že by převzetí hutí státem pravděpodobně přivítaly. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dnes ČTK řekl, že s odboráři AMO bude jednat ve středu.

Prostějov - Developerská společnost Manthellan požaduje po prostějovské radnici 320 milionů korun jako náhradu škody za to, že v centru města nemůže investovat zhruba miliardu korun do dlouho plánovaného obchodního domu Galerie Prostějov. "Obdrželi jsme předžalobní výzvu," řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. Projekt nákupního centra se nepodařilo uvést v život poté, co radnice loni změnila názor na platnost smlouvy o smlouvě budoucí, která se týkala Galerie Prostějov.

Dobrovíz (u Prahy) - V českém distribučním centru amerického internetového obchodníka Amazon v Dobrovízi u Prahy pokračuje jednání s odbory o zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. Podle vyjádření odborářů pro deník E15 hrozí stávka, protože se nepodařilo dohodnout na desetiprocentním růstu mzdy a zavedení třináctého platu. Miroslava Jozová dnes ČTK za Amazon sdělila, že firma bude se zaměstnanci dál jednat bez ohledu na to, zda jsou členy odborů či nikoliv.

Londýn - Akcie evropských výrobců čipů Infineon Technologies, AMS a STMicroelectronics dnes výrazně oslabují kvůli obavám z přerušení dodávek pro čínskou firmu Huawei Technologies. Ta nyní čelí restrikcím ze strany Spojených států. Informuje o tom agentura Reuters.

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se poprvé od vzniku státu v roce 1993 dostala pod hranici pěti procent. V dubnu klesla na 4,90 procenta z 5,03 procenta v březnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce. Analytici slovenské centrální banky (NBS) v komentáři upozornili, že tempo poklesu nezaměstnanosti by se i s ohledem na očekávání zaměstnavatelů mělo zpomalovat.

Moskva - Ruská rafinerie Antipinskij podala návrh na vyhlášení úpadku. Učinila tak několik týdnů poté, co londýnský soud ve sporu této rafinerie s ruskou obchodní společností VTB Commodities Trading nařídil zmrazit aktiva rafinerie. Podle ruské soudní databáze jsou vůči firmě evidovány pohledávky za 346,5 miliardy rublů (více než 123 miliard Kč), uvedla dnes agentura Reuters.

Datum: 20.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Do Národního rozvojového fondu, kam by měly podle návrhu premiéra Andreje Babiše (ANO) přispívat banky, by příští rok při jeho vzniku mohly banky odvést asi šest miliard korun. Vznik fondu a případné příspěvky by nyní měla projednat pracovní skupina. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Dodal, že na vzniku pracovní skupiny se dnes dohodl na setkání se zástupci bank.

Praha/Ostrava - Stát chce koupit ostravský hutní podnik ArcelorMittal za korunu. Premiér Andrej Babiš (ANO) to uvedl v dnešním vydání Hospodářských novin (HN). Babiš řekl, že se zástupci ArcelorMittalu o koupi jedná. Britská firma Liberty House, která plánuje hutě koupit, není podle premiéra transparentní. Skupina ArcelorMittal musí ostravský podnik a další evropské hutě prodat, aby mohla koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Evropská komise (EK) již dříve sdělila, že Liberty House je vhodným zájemcem o ostravské hutě a může je převzít.

Praha - Ceny průmyslových výrobců v Česku v dubnu zrychlily meziroční růst na 4,3 procenta po březnových 3,8 procenta. Nárůst tak byl nejvyšší od prosince 2011 a promítlo se do něj zejména zdražení elektřiny. Ceny zemědělců v dubnu stouply o 9,4 procenta a stavebních prací o 5,4 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) v prvním čtvrtletí poskytly klientům prostřednictvím leasingu, úvěrů a factoringu 49,2 miliardy Kč, což je o 1,6 procenta meziročně více. ČTK o tom dnes informovala ČLFA. O 1,8 procenta stouplo financování podnikatelských investic leasingem či úvěry, o 9,7 procenta kleslo financování domácností úvěry či leasingem a o 5,2 procenta rostla financování provozu firem factoringem.

Praha - J&T Bance, která poskytuje služby privátního bankovnictví, klesl loni meziročně čistý zisk o pět procent na 2,08 miliardy Kč. Bilanční suma banky vzrostla loni o pět procent na 150,1 miliardy Kč. J&T to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Celkem bankám a spořitelnám v Česku loni stoupl podle dat České národní banky čistý zisk meziročně o devět procent na 82,1 miliardy korun.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) zahájí geologický průzkum, kterým začne stavba trasy metra D z Pankráce do Písnice. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Zároveň schválili záměr výstavby nové trasy. Průzkum vyjde na 1,58 miliardy korun. Stavby, které při něm vzniknou, budou součástí nové trasy. DPP musí ještě vyřešit problém s některými chybějícími pozemky, například v Písnici.

Kopřivnice (Novojičínsko) - Kopřivnická automobilka Tatra Trucks dodá 12 hasičských vozů do Izraele. Zakázka má hodnotu řádově 100 milionů korun a její součástí je školení izraelských hasičů pro obsluhu vozidel i hasičských nástaveb. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí automobilky Andrej Čírtek.

Plzeň - První desítky zaměstnanců plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, jež jsou v insolvenčním řízení, dnes požádaly úřad práce o vyplacení dlužných mezd za březen a duben. V sídle podniku funguje od dneška do středy mobilní pracoviště úřadu, na němž by se mělo postupně vystřídat téměř 600 zaměstnanců firmy, která od ledna nevyrábí. Pracovníky svolávají vedoucí provozů SMS zprávami na konkrétní dny a hodiny. Před oběma kancelářemi stály jen menší fronty lidí, kteří byli vyřízeni za pět až deset minut, zjistila ČTK na místě. Peníze musí úřad poslat na účty do měsíce, ale referentky úřadu dnes slibovaly, že to bude asi za 14 dnů.

Bratislava - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se poprvé od vzniku státu v roce 1993 dostala pod hranici pěti procent. V dubnu klesla na 4,90 procenta z 5,03 procenta v březnu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, jež v zemi řídí úřady práce.

Londýn/Tokio - Ceny ropy se dnes vyšplhaly na několikatýdenní maxima. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) totiž o víkendu signalizovala, že by mohla pokračovat v omezování dodávek suroviny na trh i ve druhé polovině roku. Ceny ropy tlačí vzhůru rovněž eskalace napětí na Blízkém východě.

Tokio - Japonská ekonomika v prvním čtvrtletí překvapivě pokračovala v růstu, jehož tempo dokonce zrychlilo ve srovnání se závěrem loňského roku. Úřad vlády dnes oznámil, že hrubý domácí produkt (HDP) se v prvním čtvrtletí v celoročním přepočtu zvýšil o 2,1 procenta po nárůstu o 1,6 procenta v loňském čtvrtém kvartálu. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali pokles HDP o 0,2 procenta.

Dublin - Celoroční zisk irských aerolinek Ryanair se snížil na čtyřleté minimum. Firma navíc varovala, že v novém finančním roce by mohl zisk opět klesnout, a to mimo jiné kvůli potížím s letouny Boeing 737 MAX a kvůli připravovanému odchodu Británie z Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

Washington - Americká společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Uvedla to v noci na dnešek agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj. Opatření souvisí s krokem amerického ministerstva obchodu, které minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu. Podle agentury Bloomberg se rozhodly zmrazit dodávky pro Huawei i další velké americké firmy. Sama Huawei ujišťuje, že prodané produkci bude dál globálně zajišťovat podporu.

Praha - Až padesátimilionovou pokutu za tzv. dvojí kvalitu potravin budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Vláda by novelu, která zákaz uvádění na trh rozdílných potravin v totožných obalech v ČR a v jiných evropských zemích přinese, měla projednat dnes. Předseda ČSSD Jan Hamáček upozornil, že sociální demokracie přišla s tímto tématem již před několika lety, kdežto vládní ANO teprve nyní před evropskými volbami.

Praha - Vlastník pražského sídla Rádia Svobodná Evropa, americká firma L88 Investments Prague, na sebe podal návrh na insolvenci kvůli dluhům za 5,8 miliardy korun. Uvedl to dnes deník Hospodářské noviny (HN). Už v roce 2015 skončil v insolvenci předchozí vlastník budovy, firma Hagibor Office Building (HOB), která tvrdí, že jí L88 Investments Prague nezaplatila část peněz za budovu rádia. Právě spor s HOB o platnost prodeje budovy rádia přivedl L88 Investments Prague podle deníku do insolvence. HOB patří developerské firmě Orco (nyní CPI FIM), kterou v roce 2016 koupila skupina CPI Property Group miliardáře Radovana Vítka. CPI návrh na insolvenci a reorganizaci L88 Investments Prague kritizuje.

Praha - Firma ČEZ ESCO z energetické skupiny ČEZ kupuje od slovenského podnikatele Petera Lukeše majoritu ve společnosti e-Dome, která je předním poskytovatelem komplexních energetických úspor a energetického managementu na Slovensku. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Roman Gazdík. Cenu nespecifikoval.