Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 23.05.2019

Datum: 23.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu opět stouply. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil do středy o 11 haléřů na 33,39 koruny za litr a nafta o osm haléřů na 32,57 koruny. Ceny paliv rostou vytrvale již zhruba od poloviny února. Benzin od té doby zdražil již zhruba o tři koruny a nafta téměř o dvě koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Pardubice - V Pardubickém kraji zdražil benzin a nafta o 20 a deset haléřů. Cena benzinu stoupla po týdnu na 33,33 koruny za litr a cena nafty na 32,40 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Praha - Pohonné hmoty v Praze dál citelně zdražují. Průměrná cena benzinu v Praze vzrostla za poslední týden o 19 haléřů na 33,75 Kč/l, nafta zdražila o sedm haléřů na 33,14 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Praha - Pohonné hmoty u středočeských čerpacích stanic nadále zdražují. Litr Naturalu 95 stojí v průměru 33,53 koruny, o devět haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o 10 haléřů na 32,75 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Brno - Pohonné hmoty na jihu Moravy od minulé středy opět zdražily. Nejprodávanější Natural 95 zdražil v průměru o 14 haléřů na 33,53 koruny, cena nafty stoupla o osm haléřů na průměrných na 32,68 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji opět zdražily. Cena za litr Naturalu 95 se za uplynulý týden zvýšila o 13 haléřů na 33,23 koruny za litr. Nafta zdražila o 11 haléřů na průměrných 32,35 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ceny pohonných hmot v kraji rostou již 13. týden.

České Budějovice - Pohonné hmoty v Jihočeském kraji za poslední týden opět zdražily. Průměrná cena Naturalu 95 překročila hranici 33 korun a nyní za něj řidiči zaplatí 33,09 Kč. Nafta stojí 32,14 Kč. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti CCS. Pohonné hmoty na jihu Čech zůstávají i přes zdražení nejlacinější v republice.

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji pumpaři od minulé středy s cenou naturalu příliš nehýbali. Litr vyjde v průměru na 33,19 koruny, před týdnem to bylo 33,13 koruny. Cena dieselu vzrostla o sedmnáct haléř na 32,35 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Datum: 23.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Česká národní banka dnes zveřejní v pravidelné Zprávě o finanční stabilitě zátěžové testy českých bank. Zároveň na tiskové konferenci představitelé ČNB posoudí a vyhodnotí dopady říjnových opatření banky ohledně hypotečního trhu a zveřejní nastavení tzv. proticyklické kapitálové rezervy, kterou banky mají vytvářet v době hospodářského růstu pro dobu poklesu ekonomiky.

Čestlice (u Prahy) - Na 31. celostátním sněmu Hospodářské komory ČR, který se dnes uskuteční v Čestlicích u Prahy, promluví před 250 delegáty z profesních asociací, firem, klastrů a řemeslných cechů prezident Miloš Zeman a řada významných hostů. Patří mezi ně předseda Senátu Jaroslav Kubera, ministři Alena Schillerová a Karel Havlíček i zástupci politických stran Petr Fiala (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Jiří Pospíšil (TOP 09).

Dubaj/New York - Saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco podepsala dvacetiletou smlouvu na odběr zkapalněného zemního plynu (LNG) z vývozního terminálu v Texasu, který buduje americká společnost Sempra Energy. Firmy to ve středu uvedly ve společném sdělení. Jde o největší kontrakt v tomto odvětví za poslední roky. Aramco bude kupovat pět milionů tun LNG ročně.

Dublin - Irská komise pro ochranu dat DPC zahájila první vyšetřování americké internetové společnosti Google týkající se nakládání s osobními údaji za účelem reklamy. Úřad to sdělil ve svém středečním prohlášení. Vyšetřování je výsledkem řady upozornění na činnost Googlu, včetně od provozovatele webového prohlížeče Brave. Ten si loni stěžoval, že Google a další firmy v segmentu on-line reklamy nezodpovědně zacházejí s údaji o lidech.

Washington - Americká centrální banka (Fed) zatím nehodlá měnit přístup k měnové politice, který předpokládá, že Fed bude před další změnou základních úrokových sazeb trpělivý. Představitelé měnového výboru Fedu se na tom shodli na svém posledním zasedání, které se konalo na přelomu dubna a května a z něhož ve středu Fed zveřejnil zápis. Trpělivý přístup by podle činitelů Fedu mohl "nějakou dobu" zůstat v platnosti.

New York - Akcie ve Spojených státech dnes oslabily. Náladu investorů ovlivňuje nervozita z růstu obchodního napětí mezi dvěma největšími ekonomikami světa kvůli novým sankcím USA vůči čínským technologickým firmám.

Řím - Italská pojišťovna Assicurazioni Generali má zájem o koupi majetku americké pojišťovny MetLife ve střední Evropě, včetně toho v České republice. Chce si tak upevnit postavení na vysoce růstových evropských trzích. S odvoláním na informované zdroje to ve středu uvedla agentura Bloomberg. Majetek, který zahrnuje aktivity i v Polsku, Maďarsku a Rumunsku, může být oceněn na více než dvě miliardy eur (51,6 miliardy Kč).

Datum: 22.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Stále platí, že čistá ropa ropovodem Družba by měla do Česka dotéct nejpozději příští týden. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Uvedl, že podle informací, které má od svých slovenských kolegů, by na Slovensko mohla ropa přitéct tento čtvrtek nebo pátek. Na pátek Švagr opět svolal jednání pracovní skupiny Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO), ve které jsou zastoupeni představitelé největších firem na trhu s pohonnými hmotami.

Bratislava - Dodávky ruské ropy ropovodem Družba na Slovensko mají být obnovené dnes večer. Vyplývá to ze společného prohlášení slovenských společností Transpetrol a Slovnaft, které ČTK obdržela. Dodávky ropovodem byly zastavené koncem minulého měsíce kvůli znečištění organickým chloridem, který může poškodit zařízení rafinerií.

Opava/Praha - Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Šajtar to dnes řekl ČTK. Státní veterinární správa (SVS) většinu jeho výroků rozporuje.

Praha - Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller pracuje v současnosti na ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO) v sekci odborného náměstka pro oblast energetiky Reného Neděly. Na dotaz ČTK to dnes uvedl ředitel komunikace MPO Jan Piskáček. Štuller byl zmocněncem od léta 2016. Ve funkci skončil na konci letošního ledna, kdy ho nahradil Jaroslav Míl.

Praha - Pražská burza potřetí v tomto týdnu klesla. Index PX dnes odepsal 0,54 procenta na 1042,68 bodu. Dolů ho táhly především Komerční banka a ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Praha - Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla pouze o haléř, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,80 Kč/EUR. K dolaru pak česká měna oslabila o šest haléřů na 23,12 Kč/USD.

Kroměříž - Společnost Vodovody a kanalizace Kroměříž (VaK) dokončila opravu vodovodu a kanalizace ve Vodní ulici v centru Kroměříže. Práce byly rozděleny na dvě etapy, loňskou a letošní. Stavbaři zahájili druhou z nich 1. března, akci dokončili v předstihu, sdělil dnes ČTK mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Brno - Sdružení Mladí vinaři dnes ve Valticích vyhlásilo výsledky druhého ročníku soutěže "Co chutná mladým". Vítězem se stal Karel Průša z Vinařství Na soutoku v Břeclavi, který získal cenu za nejlepší kolekci vín. Titul Mlaďoch roku 2019 za nejlepší kolekci pro vinaře do 40 let získal Zbyněk Prokeš z Horních Bojanovic.

Londýn - Britský producent počítačových čipů ARM pozastavuje spolupráci s čínským výrobcem komunikačních zařízení Huawei. Čínské firmě tak hrozí, že nebude schopna vyrábět čipy pro své budoucí chytré telefony. S odvoláním na sdělení firmy ARM zaměstnancům to dnes uvedl server BBC. Společnost ARM v reakci sdělila, že postupuje v souladu s rozhodnutím Spojených států zablokovat čínské firmě napojení na americké technologie.

New York/Londýn - Dolar dnes na devizových trzích stagnuje, vůči koši měn tak zůstává poblíž měsíčního maxima. Trh čeká na zveřejnění zápisu z květnového zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed), který by měl ozřejmit, proč Fed nezměnil úrokové sazby a jak vidí jejich vývoj do budoucna.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesají, odpoledne ztrácely asi dvě procenta. Způsobila to zpráva o nečekaném růstu zásob ropy ve Spojených státech, která přišla v době, kdy se investoři obávají, že dlouhotrvající obchodní válka mezi Washingtonem a Pekingem by mohla mít negativní dopad na poptávku po ropě.

Moskva - Průmyslová výroba v Rusku se v dubnu meziročně zvýšila o 4,9 procenta po březnovém nárůstu o 1,2 procenta. Uvedl to dnes ruský statistický úřad Rosstat. Tempo růstu bylo výrazně vyšší, než čekali analytici, zejména díky zpracovatelskému sektoru. Pozitivní vývoj přichází v době, kdy informace z poslední doby ukazují, že ruská ekonomika výrazně zpomaluje.

Londýn - Britskému řetězci Marks & Spencer klesl v uplynulém finančním roce zisk před zdaněním o deset procent na 523,2 milionu liber (15,3 miliardy Kč). Snížil se tak už potřetí za sebou. Na vině jsou podle agentury Reuters problémy s restrukturalizací. Firma, která prodává oblečení, potraviny a vybavení do domácnosti i v České republice, ve svém sdělení nicméně uvedla, že ve změnách hodlá pokračovat a v letošním finančním roce 2019/2020 je ještě uspíší.

Reykjavík - Islandská centrální banka čeká v letošním roce pokles hrubého domácího produktu (HDP). Hlavním důvodem je propad důležitého odvětví, kterým je cestovní ruch, a špatná situace v rybolovu. Měnový výbor banky dnes proto rozhodl o snížení hlavní úrokové sazby o půl procentního bodu na čtyři procenta, uvedla agentura Reuters.

Oslo - Přibližně osm milionů lososů uhynulo minulý týden na rybích farmách na severu Norska, kde se rapidně přemnožily řasy. Odhadovaný růst prodeje této ryby tak bude v Norsku letos o více než polovinu nižší, oznámila dnes norská státní organizace Seafood Council. Ta se zabývá rozvojem trhu s mořskými plody.

Hamburk - Největší zpracovatel mědi v Evropě, německá společnost Aurubis AG, se dohodl na převzetí belgicko-španělské recyklační firmy Metallo. Zaplatí za ni 380 milionů eur (9,8 miliardy Kč), informovala dnes agentura Reuters. Dohoda je součástí plánu expanze firmy do oblasti jiných kovů.

Datum: 22.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes uvedl na twitteru po jednání s odboráři. Ostravský podnik plánuje koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři z AMO mají obavu, že podnik skončí. Vznik pracovní skupiny odbory vítají a předpokládají, že jejich zástupci budou jejími členy.

Č. Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může dokončit 50 metrů dálnice D3 v části Ševětín-Borek. Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl žalobu majitele pozemku proti vyvlastnění. ŘSD již chystá harmonogram stavby, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Jan Rýdl. Šlo o poslední pozemek nutný k dokončení celé stavby, dodal. Rozhodnutí soudu dnes ČTK potvrdila mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová.

Praha - Zahraniční kapitál v českých firmách činí 1,25 bilionu korun a tvoří tak 60 procent jejich veškerého kapitálu. Zhruba bilion korun pochází ze zemí EU, z toho 877 miliard ze zemí eurozóny. Kapitál ze zemí EU tak tvoří 48 procent veškerého kapitálu firem v ČR a 80 procent veškerého zahraničního kapitálu v Česku. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

Praha - Firma Carbounion Bohemia, která je mateřskou společností skupiny Carbounion obchodníka s uhlím a elektřinou Petra Pauknera, zvýšila loni čistý zisk o třetinu na 122,4 milionu korun. Tržby za prodej zboží, výrobků a služeb stouply o 15,2 procenta na 4,4 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, zveřejněné ve Sbírce listin.

Dukovany (Třebíčsko) - Zvýšení zabezpečení českých jaderných elektráren, které vyžaduje změna legislativy, bude stát asi 1,2 miliardy korun. Opatření chránící elektrárnu proti útoku musí být účinná na konci letošního roku. V elektrárnách, které patří k nejstřeženějším objektům v zemi, vzniknou takzvané životně důležité prostory chráněné novými bariérami. Novinářům to dnes v jaderné elektrárně Dukovany řekl bezpečnostní ředitel Skupiny ČEZ Daniel Rous.

Praha - Střechu a fasádu secesní Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží opraví společnost Avers. Celkové investiční náklady činí 212 milionů korun. Práce začnou v první polovině letošního roku a potrvají minimálně dva a půl roku. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Praha - Daňoví odborníci vítají u novely daňového řádu, kterou v úterý představilo ministerstvo financí, především změnu ohledně nadměrných odpočtů u DPH a snížení úroků z prodlení. Naopak za problematické považují nově možnost zahájit daňovou kontrolu korespondečně nebo zrušení pětidenní lhůty na podání daňového přiznání bez sankce. Vyplývá to z vyjádření odborníků pro ČTK.

Praha - Železniční dopravci letos plánují vložit do modernizace vozových parků stovky milionů korun. Investice Českých drah, RegioJetu i Leo Expressu by se měly projevit na dálkových i regionálních linkách. Většina peněz bude mířit do nákupu nových vlaků, část na rekonstrukce. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Soukromí dopravci začnou na konci roku poprvé jezdit na lokálních tratích.

Brno - Na jižní Moravě po loňském mírném nárůstu opět v prvním čtvrtletí klesl počet chovaných prasat, a to o 1300 na 135.686. Naopak dále mírným tempem rostou stavy skotu. Meziročně to bylo o 847 kusů více na celkových 65.525. Jde o nejvyšší stav od roku 2010. Stav drůbeže se zvýšil, v posledním desetiletí pravidelně kolísá, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Praha - Skupina AAA Auto chce letos zvýšit prodej ojetých aut v Polsku z loňských 9300 na 16.000 vozů. V Polsku má devět poboček. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě. Skupina, která působí vedle Česka na Slovensku a v Maďarsku, otevřela letos v Polsku dvě nové pobočky v Gliwicích a Krakově. Nabídka ojetých aut AAA Auto na tamním trhu se v současnosti pohybuje kolem 2000 vozů.

Praha - Internetový prodejce potravin Rohlík.cz přestal nabízet toastový chléb od společnosti Penam z Agrofertu. Nelíbí se mu 100milionová dotace pro firmu, kterou neproplatila Evropská unie, jak upozornil web iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil ČTK, že dotace byla udělená v souladu se zákonem.

Liberec - Z Liberce do Drážďan a přes Německo do Ústeckého kraje budou dál jezdit vlaky Trilex. Společnost Die Länderbahn (dříve Vogtlandbahn) získala ve společné německo-české veřejné soutěži zakázku až do roku 2031. ČTK o tom dnes informoval náměstek hejtmana Jan Sviták (SLK). Dopravce zachová současný komfort poskytovaných služeb a na některých úsecích ho i zvýší, mimo jiné vybaví soupravy plochými obrazovkami a bezplatným přístupem na internet.

Londýn - Druhý největší britský výrobce oceli British Steel byl dnes nucen vstoupit do likvidace. Podle konkurzního správce však bude firma prozatím pokračovat v provozu. Informuje o tom agentura Reuters. Kvůli finančním problémům podniku je v ohrožení kolem 25.000 pracovních míst.

Washington - Personál amerického antimonopolního úřadu doporučuje soudně napadnout záměr společnosti T-Mobile US převzít menšího mobilního operátora Sprint. S odvoláním na své zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Postoj úředníků antimonopolního úřadu je tak v příkrém rozporu se stanoviskem Federální komise pro spoje (FCC), která v pondělí uvedla, že se s oběma podniky dohodla na podmínkách, které schválení záměru umožní. Hodnota transakce se pohybuje kolem 26 miliard dolarů (přes 600 miliard Kč).

New York - Americká společnost Qualcomm nezákonně potlačovala konkurenci na trhu s čipy pro mobilní telefony a zneužívala svou dominantní pozici k vybírání nadměrně vysokých licenčních poplatků. Rozhodl o tom federální soud Spojených států. Verdikt by podle listu The Wall Street Journal mohl ohrozit podnikatelský model společnosti Qualcomm a vést k výrazným změnám v odvětví chytrých telefonů.

Datum: 22.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Do Česka se zhruba od poloviny dubna dostalo 16 tun polského drůbežího maso se salmonelou, sdělil dnes na dotaz ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nejspíš se všechno snědlo, protože výsledky testů dostali veterináři až po datu spotřeby masa.

Praha - Stále platí, že čistá ropa ropovodem Družba by měla do Česka dotéct nejpozději příští týden. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Uvedl, že podle informací, které má od svých slovenských kolegů by na Slovensko mohla ropa přitéct tento čtvrtek nebo pátek. Na pátek Švagr opět svolal jednání pracovní skupiny Národní organizace pro společný postup ve stavu ropné nouze (NESO), ve které jsou zastoupeni představitelé největších firem na trhu s pohonnými hmotami.

Praha - Stát vytvoří pracovní skupinu pro ocelářství a bude se zabývat změnami ve vlastnictví ocelářské firmy ArcelorMittal Ostrava (AMO). Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) to dnes uvedl na twitteru po jednání s odboráři. Ostravský podnik plánuje koupit britská firma Liberty House, skupina ArcelorMittal ho musí prodat, aby mohla převzít ocelárny v Itálii. Odboráři z AMO mají obavu, že podnik skončí.

České Budějovice - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) může dokončit 50 metrů dálnice D3 v části Ševětín-Borek. Krajský soud v Českých Budějovicích zamítl žalobu majitele pozemku proti vyvlastnění. ŘSD již chystá harmonogram stavby, řekl dnes ČTK jeho mluvčí Jan Rýdl. Jednalo se o poslední pozemek nutný k dokončení celé stavby, dodal. Vyjádření soudu ČTK zjišťuje.

Praha - I když enormní zájem o cestování, který začal v polovině srpna 2016, pomalu opadá, vycestovalo do ciziny loni meziročně o 9,1 procenta více lidí. Celkem jich bylo 7,4 milionu. Po letech se výrazně, na 46 procent, zvýšil podíl Čechů, kteří jezdí do zahraničí s cestovní kanceláří. Vyplývá to ze statistik ERV Evropské pojišťovny, která je lídrem trhu cestovního pojištění. Údaje dnes prezentovala na tiskové konferenci.

Praha - Sberbank CZ vzrostl v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 40 procent na rekordních 136 milionů korun. Banka to dnes oznámila v tiskové zprávě. K růstu zisku přispěly zvýšení výnosů i pokles nákladů, navzdory investicím do nových služeb. Sberbank CZ vlastní prostřednictvím skupiny Sberbank Europe AG největší ruská banka Sberbank, kterou většinově vlastní ruský stát.

Praha - Mobilní operátor Vodafone od července změní způsob účtování u svých předplacených karet. Místo výpočtu ceny po vteřinách po první provolané minutě bude nově počítat po minutách. Uvedli to zástupci společnosti. Zákazník tak zaplatí více, protože za každou započatou minutu hovoru platí, jako by ji provolal celou. Po minutách zákazníkům účtují i konkurenční T-Mobile a O2. Ceny za minutu hovoru se u operátorů pohybují okolo 3,50 až 4,90 korun.

Praha - Absurditou roku zvolili podnikatelé exekuce na mzdy zaměstnanců. Na druhém místě je povinnost zajistit bezpečnost práce při práci z domova, tzv. home office. Třetí skončil stavební zákon s příliš dlouhou dobou na vyřízení stavebního povolení. Výsledek dnes vyhlásili organizátoři soutěže, jejímž odborným garantem je Hospodářská komora ČR.

Praha - České dráhy zprovoznily první tři modernizované bistrovozy, které přestavují ze starších jídelních vozů. Cestující se s nimi setkají ve spojích z Prahy do Opavy. Státní dopravce to dnes oznámil v tiskové zprávě. České dráhy nyní provozují 33 restauračních a 23 bistrovozů.

Brno - Ovoce z moravských a slezských sadů by mělo letos uspokojit tržní poptávku. I přes jarní sucho a mrazíky se dá očekávat průměrná úroda. U nejpěstovanějších jabloní se po loňském suchu a velké úrodě u některých odrůd projevily výkyvy v násadě plodů na stromech, uvedl v tiskové zprávě pro ČTK předseda ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný po úterním jednání předsednictva.

Troubsko (Brněnsko) - Stovky zájemců o čmeláky míří několik let z celé republiky na jaře do Troubska u Brna. V Zemědělském výzkumu mají totiž jedinou šanci získat v Česku laboratorně chované čmeláky zemní, které si mohou umístit na zahradu nebo do sadu, aniž ohrozí populaci divokých čmeláků. Podle Aleny Votavové, která se chovu a výzkumu věnuje, mají zájem o čmeláky jak zahrádkáři a zemědělci, kteří potřebují opylovače, tak nadšenci, kteří chtějí pomoc přírodě a umístit do ní chráněného živočicha, řekla v rozhovoru pro ČTK.

Mohelnice (Šumpersko) - Mohelnické společnosti Hella Autotechnik Nova, která patří k předním českým výrobcům světlometů pro auta, v účetním roce 2017/2018 do konce loňského května vzrostly tržby meziročně o 1,337 miliardy korun na rekordních 18,229 miliardy korun. Čistý zisk firmy ale klesl na 583 milionů korun z předchozích 679 milionů korun. ČTK to dnes zjistila z výroční zprávy firmy.

Washington/Šanghaj - Americká vláda zvažuje, že na čínského výrobce kamerových systémů Hikvision a další čínské podniky působící v tomto odvětví uvalí podobné obchodní restrikce jako na společnost Huawei. Informují o tom list The New York Times a agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Washington/Peking - Peking je připraven obnovit obchodní rozhovory s Washingtonem. Uvedl to čínský velvyslanec ve Spojených státech Cchuej Tchien-kchaj. Obvinil nicméně USA z náhlých změn postojů a z porušování předběžných dohod.

Peking - Tři největší čínské letecké společnosti požadují od americké strojírenské firmy Boeing kompenzace za ztráty, které jim přineslo zastavení provozu a dodávek letounů 737 MAX po dvou tragických nehodách. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínskou státní televizi.

Vídeň - Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila hrubý zisk o téměř devět procent na 127,5 milionu eur (3,3 miliardy Kč). V České republice však její zisk klesl o více než devět procent na 41,5 milionu eur (1,1 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma v tiskové zprávě.

Londýn - Britskému řetězci Marks & Spencer klesl v uplynulém finančním roce zisk před zdaněním o deset procent na 523,2 milionu liber (15,3 miliardy Kč). Snížil se tak už potřetí za sebou. Na vině jsou podle agentury Reuters problémy s restrukturalizací. Firma, která prodává oblečení, potraviny a vybavení do domácnosti i v České republice, ve svém sdělení nicméně uvedla, že ve změnách hodlá pokračovat a v letošním finančním roce 2019/2020 je ještě uspíší.