Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 25.04.2019

Datum: 25.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Průměrná cena benzinu za uplynulý týden stoupla o 15 haléřů na 32,70 koruny za litr. Naftu řidiči tankují v průměru za 31,98 Kč/l, tedy o 13 haléřů dráž než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Praha - Česká republika od svého vstupu do EU v květnu 2004 u maastrichtských kritérií pro přijetí eura několikrát nesplnila kritérium cenové stability a kritérium deficitu veřejných financí. Naopak posledních 15 let plní bez problémů kritérium veřejného dluhu a úrokových sazeb. Vyplývá to z informací na internetových stránkách ministerstva financí k zavedení eura. Loni země splnila všechny požadavky kromě účasti v mechanismu směnných kurzů ERM-2. Kritéria by podle odhadů odborníků měla země plnit i v dalších letech.

Kladno - Ceny pohonných hmot u středočeských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět vzrostly. Litr Naturalu 95 stojí v průměru 32,90 koruny, o deset haléřů více než před týdnem. Nafta zdražila o 12 haléřů na 32,18 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Jihlava - Ceny pohonných hmot na Vysočině v posledním týdnu znovu mírně stouply, zůstávají nejvyšší mezi kraji v Česku. Benzin Natural 95 na Vysočině podražil v průměru o 11 haléřů na 33,20 koruny za litr a nafta o 14 haléřů na 32,69 koruny. Podle aktuálních údajů společnosti CCS je průměrná cena benzinu v ČR nižší o 50 haléřů a nafty o 71 haléřů.

Karlovy Vary - Pohonné hmoty v Karlovarském kraji dál zdražují, i když pomaleji. Benzin zdražil za týden o 11 haléřů na 32,55 koruny, nafta o devět haléřů na 31,59 koruny. Průměrné ceny benzinu v Česku stouply na 32,70 koruny, nafty na 31,98 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji opět zdražily. Cena za litr Naturalu 95 se za uplynulý týden zvýšila o 21 haléřů na průměrných 32,56 koruny. Nafta zdražila za týden o 12 haléřů na průměrných 31,80 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ceny pohonných hmot v kraji rostou již devátý týden.

Praha - Ceny pohonných hmot v Praze v týdnu vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil od minulé středy o devět haléřů na průměrných 33,07 Kč/l, nafta o čtyři haléře na 32,36 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Nejdražší pohonné hmoty se stále prodávají na Vysočině, ceny v Praze se drží nad celorepublikovým průměrem.

Brno - Růst cen pohonných hmot, který začal v polovině února, minulý týden pokračoval. Na jihu Moravy zdražil Natural 95 o 14 haléřů na průměrných 32,84 koruny za litr, nafta zdražila v průměru stejně, tedy o 14 haléřů na 32,18 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje.

České Budějovice - Pohonné hmoty v Jihočeském kraji v posledním týdnu opět zdražily. Natural 95 nyní v průměru stojí 32,42 Kč a nafta 31,52 Kč na litru. Znamená to, že ceny jsou nejvyšší od konce loňského listopadu. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti CCS.

Liberec - Paliva v Libereckém kraji od minulého týdne opět zdražila. Litr nejprodávanějšího Naturalu 95 už čerpací stanice prodávají průměrně za 32,59 Kč, před týdnem byl o 23 haléřů levnější. Nafta za poslední týden zdražila o dalších 15 haléřů na litru, aktuálně za ni motoristé dají v průměru 31,98 Kč, což je na úrovni celostátního průměru. Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, byl benzin před rokem v kraji o 1,77 Kč na litru levnější a nafta o více než dvě koruny.

Ústí nad Labem - Ceny pohonných hmot v Ústeckém kraji opět stouply. Natural kupují nyní řidiči o 30 haléřů dráž než minulou středu, v průměru zaplatí 32,59 koruny za litr. Nafta zdražila o 23 haléřů na 31,75 koruny za litr. Vyplývá to z informací společnosti CCS.

Tokio - Tokijský soud dnes schválil návrh na propuštění bývalého šéfa automobilky Nissan Carlose Ghosna na kauci ve výši 4,5 milionů dolarů (103 milionů korun). Žádost podali obhájci Ghosna v pondělí poté, co si jejich klient vyslechl v pořadí již čtvrté obvinění týkající se zneužití důvěry při finančních operacích.

Datum: 25.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Předseda dozorčí rady Českých drah Petr Moos dnes skončí po necelém roce ve funkci a odejde z dozorčí rady. Ostatním členům rady to oznámí na dnešním jednání, potvrdil ČTK Moos. Důvodem jeho odstoupení jsou zdravotní důvody. Nového předsedu bude ze svých řad volit samotná rada, zda ho vybere už dnes, však není jisté.

Praha - Petrochemický holding Unipetrol dnes zveřejní výsledky hospodaření za první čtvrtletí letošního roku. Loni od ledna do března činil čistý zisk firmy 322 milionů korun při tržbách 27,2 miliardy korun. Odhady aktuálních výsledků chybí, většina analytiků přestala výsledky firmy po odchodu společnosti z pražské burzy sledovat. Firma opustila burzu loni v září.

Olomouc - Na olomouckém Výstavišti Flora dnes začíná jarní etapa největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy Flora, jejíž hlavní expozice tentokrát ponese název Strom života. Výstava potrvá do neděle a tradičně ji doplní veletrh zahradní mechanizace Hortifarm a jarní zahradnické trhy.

Hořice (Jičínsko) - V Hořicích na Jičínsku dnes začne stavba nového mostu na silnici číslo I/35 z Hradce Králové na Jičín. Stavba potrvá do října roku 2020 a řidiči po celou dobu budou muset jezdit objížďkou přes jižní část devítitisícových Hořic. Denně po mostě projede kolem 14.000 vozidel. Stávající zchátralý most z roku 1979 stavbaři zboří a postaví znovu.

Praha - Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu. Jako první přestane signál šířit Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který souvisí s potřebou uvolnit část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací na středeční tiskové konferenci.

New York - Akcie ve Spojených státech ve středu oslabily, když v předchozí seanci širší index S&P 500 a Dow Jones uzavřely na novém rekordu. Investoři nyní čekají na nové výsledky hospodaření firem. Vývoj trhu byl dnes rozkolísaný a index Nasdaq navzdory závěrečnému poklesu během dne stoupl až na nový rekord.

San Francisco - Americké společnosti Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 51 procent na 2,43 miliardy USD (56,1 miliardy Kč). Důvodem byly mimořádné rezervy na možnou pokutu, která firmě hrozí od americké Federální komise pro obchod (FTC) kvůli ochraně soukromí. Příjmy však vzrostly o více než čtvrtinu díky zájmu o reklamu a zvýšil se i počet uživatelů, uvedla firma ve středečním prohlášení.

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics hodlá do roku 2030 investovat 116 miliard dolarů (2,7 bilionu Kč) do výzkumu a výroby jiných než paměťových čipů, aby tak snížila závislost na nestabilním trhu s těmito polovodiči. Vyvíjet chce čipy pro vozy s autonomním řízením a pro zařízení s umělou inteligencí. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Datum: 24.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Pražská burza dále prohloubila ztráty, které utrpěla v úterý. Index PX dnes oslabil o 0,87 procenta na 1088,97 bodu. Nedařilo se hlavně finančním titulům v čele s Komerční bankou. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Akcionáři Komerční banky dnes schválili vyplatit dividendu 51 Kč na akcii před zdaněním, tedy 9,7 miliardy Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Loni banka vyplatila 47 korun na akcii, což bylo celkem 8,9 miliardy korun.

Praha - Česká měna dnes k oběma hlavním světovým měnám stagnovala. K 17:00 sice koruna oproti předchozímu závěru k euru i dolaru oslabila, ale pouze o jeden haléř na 25,75 Kč/EUR a 22,98 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pravidla pro chov psů se asi opět zpřísní, hlásit veterinární správě bude třeba chovy od tří a více fen. Nyní tato povinnost platí pro chov pěti a více fen. Zpřísňování se zavádí kvůli takzvaným množírnám, tedy místům, kde jsou chováni psi nebo další zvířata kvůli zisku z jejich prodeje. Počítá s tím vládní novela veterinárního zákona, která upravuje také chov hmyzu pro lidskou spotřebu nebo na výrobu bílkovinných produktů. Sněmovna to v prvním kole projednávání podpořila, svému zemědělskému výboru dala na posouzení novely tři měsíce místo obvyklých dvou.

Praha - Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu. Jako první přestane signál šířit Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který souvisí s potřebou uvolnit část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací na dnešní tiskové konferenci.

Praha - Mobilní operátor Vodafone od 7. května sníží cenu volání do zemí EU na polovinu. Namísto dosavadních 11,50 Kč za minutu budou zákazníci platit 5,80 Kč. Cena posílané SMS se sníží z 2,52 Kč na 1,80 Kč. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Ostrava - Kvůli výměně kolejí u zastávky Hulvácká v Zábřehu budou mít o víkendu v Ostravě výluku některé tramvajové linky. Lidem se zkomplikuje cestování, budou muset jet oklikou, nebo přestupovat na autobusy. Výluku budou mít také některé autobusové linky. Oznámil to dnes Dopravní podnik Ostrava.

Praha - Vlastníci lesů plánují letos investovat stovky milionů korun do obnovy lesů poničených kůrovcovou kalamitou nebo vichřicemi. Plánují zasadit desítky milionů stromů. Jak dnes ale řekl ČTK vedoucí Lesnického informačního centra Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Jan Řezáč, bude uchycení sazenic záležet především na počasí v květnu a červnu. V případě déletrvajícího sucha můžou být ztráty velké, a to i přes 80 procent. Pokud však zaprší, ujmout by se měly. Do budoucna podle něj bude krajina podobná spíše lesostepi.

Praha - Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) asi rozšíří své aktivity například o udržitelný rozvoj obcí, měst a regionů a o cestovní ruch. Zároveň s tím se přejmenuje na Státní fond podpory investic (SFPI) s jinou strukturou. Změny přinese vládní novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Poslala ji k posouzení do výboru pro veřejnou správu.

Nýřany (Plzeňsko) - Francouzský výrobce autodílů Groupe Plastivaloire otevře továrnu v Nýřanech na Plzeňsku. Firma dodává části převodovek například automobilkám Peugeot, Audi, Toyota či Volvo. Uvedl to dnes server E15.cz na základě vyjádření ředitele investic společnosti Pascala Fliega. Halu bude Groupe Plastivaloire sdílet se svou dodavatelskou firmou Filtration Group. Dohromady v továrně zaměstnají 115 lidí. Halu již staví developerská firma Panatonni, cenu stavby nezveřejnila.

Praha - Poplatky za přijímání žádostí o registraci hnojiv, pomocných půdních látek a pomocných rostlinných přípravků nebo substrátů se možná razantně zvýší. Podle vládní novely, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna, vzrostou z 3000 na 10.000 Kč a dostanou se podle vlády na úroveň srovnatelnou s ostatními státy Evropské unie.

Houston/New York - Americký producent ropy a plynu Occidental Petroleum učinil nabídku na převzetí konkurenční společnosti Anadarko Petroleum, za kterou je ochoten zaplatit zhruba 57 miliard dolarů (1,3 bilionu Kč). O sedm miliard USD tak překonal nabídku firmy Chevron a zároveň spustil první bitvu o převzetí mezi velkými ropnými společnostmi za několik let, uvedla agentura Reuters.

Londýn/New York - Euro dnes na devizovém trhu oslabuje. Jednotná evropská měna tak reaguje na zprávu o překvapivém poklesu podnikatelské důvěry v Německu, která upozornila na rozdílnost hospodářských ukazatelů z USA a z eurozóny. Dolar naopak podpořily příznivé údaje z trhu s bydlením, které byly dalším signálem, že Spojené státy si vedou lépe než další přední ekonomiky.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes vykazují pouze mírné změny a drží se poblíž svého šestiměsíčního maxima. Zpráva o růstu zásob ropy ve Spojených státech na maximum od října 2017 vyvážila obavy z oslabení nabídky suroviny kvůli těžebním škrtům v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců, stejně jako kvůli americkým sankcím vůči Venezuele a Íránu.

Moskva/Praha - Kvalita ruské ropy, která proudí do severní a střední Evropy se v posledních dnech výrazně zhoršila, což činí problémy rafineriím. S odvoláním na obchodníky i na ruské činitele to dnes uvedla agentura Reuters. Surovina, která se dostává přes ruský přístav Usť-Luga a ropovodem Družba do Běloruska, Polska, Německa, Maďarska a České republiky je kontaminována nadměrnou hladinou organického chloridu, a to už od 19. dubna.

Detroit/New York - Americká automobilka Ford Motor investuje 500 milionů dolarů (11,5 miliardy Kč) do start-upu Rivian Automotive. Ten vyrábí pick-upy na elektrický pohon a je považován za hlavního rivala firmy Tesla. Rivian dnes uvedl, že firmy hodlají vyvíjet baterie pro auta na elektrický pohon a pracovat na novém elektromobilu Fordu, který bude postaven na platformě Rivianu.

Lucemburk - Developerská společnost Orco Property Group mění název, bude se jmenovat CPI FIM. Vyplývá to z prohlášení, které firma zveřejnila po dnešní mimořádné valné hromady akcionářů. Změna názvu platí ode dneška.

Rijád - Saúdská Arábie vykázala v prvním čtvrtletí rozpočtový přebytek 27,8 miliardy rijálů (171 miliard Kč). Rozpočet království se tak dostal do přebytku poprvé od poklesu cen ropy v roce 2014. Za celý rok ale země ještě čeká rozpočtový deficit. Oznámil to dnes ministr financí Muhammad Džadaán.

Londýn - Více než 40 milionů lidí na celém světě pracuje v řemeslné a drobné těžbě, kde se nerosty včetně zlata, diamantů a kobaltu často dobývají ručně. Vyplývá to ze zprávy Světové banky (SB) a mezinárodní rozvojové organizace Pact. Rozmach drobné těžby, zejména v chudších zemích Jižní Ameriky, Afriky a Asie, v posledních letech způsobil růst poptávky po kovech.

Svinoústí (Polsko) - Polsko se brzy stane plně nezávislé v dodávkách plynu a bude schopno zajistit bezpečnost dodávek plynu také okolním zemím, jako je Ukrajina a Česká republika. Řekl to dnes polský prezident Andrzej Duda, který se zúčastnil podpisu dohody o rozšíření polského terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) na severozápadě země.

Datum: 24.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před poslanci uvedl, že kupec ostravské huti ArcelorMittal se nejeví úplně důvěryhodně. Pokud by se huť prodávala samostatně, stát by o ni měl podle ministerského předsedy zájem. Několik evropských oceláren firmy ArcelorMittal včetně ostravské kupuje britská společnost Liberty House. Evropská komise nedávno sdělila, že je vhodným zájemcem a může je převzít. Liberty dnes uvedla, že je maximálně transparentní.

Praha - Společnost Kapsch po skončení smlouvy na provoz mýta z Česka neodejde. Chce se zaměřit na další projekty, například systém elektronických dálničních známek. Kvůli ztrátě mýta však firma nejspíš propustí část zaměstnanců. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel tuzemského Kapsche Karel Feix. Rakouská firma je provozovatelem mýtného systému v Česku od roku 2007, na konci letošního roku ji vystřídá konsorcium CzechToll/SkyToll.

Praha - Ministerstvo životního prostředí do konce loňského roku podpořilo z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) 24.566 žádostí za 4,8 miliardy korun. Aktivních žádostí, tedy žádostí v různé fázi administrace, bylo 31.692 za 8,6 miliardy korun. Celkové zdroje programu se pro období let 2013 až 2021 odhadují na 23 miliard, o čtyři miliardy méně proti původním předpokladům. Vyplývá to z bilance NZÚ za rok 2018, kterou má ČTK k dispozici.

Praha - Budoucí ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) chce po svém jmenování 30. dubna vyměnit oba politické náměstky Alexandru Rudyšarovou a Ivana Pilného (ANO). Řekl to dnes ČTK a Hospodářským novinám. Místo nich přijdou dva odborníci z různých sfér. Jména ale Havlíček neprozradil. Úkolem prvního budou inovace a slučování vládních agentur CzechTrade a CzechInvest, druhý se bude orientovat na řízení resortních organizací. Změní se i celý tým komunikace. Řekl také, že s premiérem Andrejem Babišem (ANO) personální změny neřešil.

Praha - Požadavky na realitní makléře a podmínky jejich činnosti zřejmě budou stanoveny zákonem. Makléři by měli být podle vládního návrhu bezúhonní, kvalifikovaní a pojištění, měli by mimo jiné sdělit klientům výši své provize za zprostředkování prodeje či pronájmu nemovitosti. Změny přináší nový zákon o realitním zprostředkování, jehož předlohu dnes Sněmovna po dvou hodinách posuzování v prvním kole podpořila. Normu nyní projednají sněmovní výbory hospodářský a ústavně právní.

Praha - Inspektoři práce loni odhalili 4583 lidí, kteří v Česku pracovali nelegálně, skoro 80 procent z nich tvořili cizinci ze zemí mimo Evropskou unii. Ve srovnání s rokem 2017 tak významně vzrostl počet nelegálně zaměstnaných cizinců, zatímco počet Čechů a občanů EU se skoro nezměnil. Zaměstnavatelé za nelegální práci dostali pokuty dohromady za víc než 151 milionů korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státního úřadu inspekce práce (SÚIP) Richard Kolibač.

Karlovy Vary - Západočeská lázeňská města se chtějí společně připravit na změny, které by mohl přinést zápis na seznam památek UNESCO. Podkladem jim bude analýza, kterou pro lázeňský trojúhelník Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní zpracovala společnost Mastercard. Analýza ukázala, jak a v jakých městech utrácejí zahraniční turisté. Zmíněná tři lázeňská města usilují o zápis na seznam UNESCO spolu s dalšími zahraničními lázněmi.

Strakonice - Veterináři objevili při kontrole na Strakonicku 45 kilogramů vepřového masa a dalších výrobků, které nebyly řádně označené a neměly potřebnou teplotu. Veterináři nařídili, aby přepravce maso zlikvidoval v asanačním podniku. Provozovateli přepravy hrozí pokuta ve správním řízení až 50 milionů Kč. Stejného provozovatele kontrolovali veterináři v únoru, kdy převážel přes 60 kilogramů potravin bez potřebného označení. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ostrava - Televizní studio Ostrava České televize (ČT) nadále povede dosavadní ředitel Tomáš Šiřina. Rada ČT na svém dnešním zasedání schválila návrh generálního ředitele Petra Dvořáka na prodloužení Šiřinova mandátu, a to na další čtyři roky. ČTK o tom informovala tisková mluvčí televize Karolína Blinková.

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes jednal se zástupci těžebních společností o novele horního zákona. Předseda vlády to uvedl na twitteru. ČTK poté schůzku potvrdili také zástupci těžařů. Jednání mají pokračovat příští týden. Ekologické organizace Hnutí Duha a Greenpeace na začátku dubna upozornily, že ministerstvo průmyslu a obchodu navrhuje v aktuální verzi novely zrušit s okamžitou platností pětileté období, po které vláda nemůže svým nařízením měnit sazby úhrad z vydobytých nerostů. Proti tomuto návrhu se postavila například Těžební unie nebo Teplárenské sdružení ČR.

Plzeň - Sedm nových jídelních vozů za zhruba 600 milionů korun dodá finským drahám společnost Škoda Transtech ze skupiny Škoda Transportation. Firma vyrobí vozy v Kajaani na severu Finska, do provozu je dráhy zařadí v letech 2021 až 2022. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Škody Transportation Michal Tobrman.

Praha - Současné suché počasí pomáhá kůrovcům v množení. Letos tak jejich rojení začalo o týden dříve než loni, kdy v českých lesích způsobili zatím největší ztráty. Petr Zahradník z Lesní ochranné služby Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti očekává, že by letos mohla být znovu rojení čtyři. Dřív to bylo jednou až dvakrát. Odborníci se domnívají, že škody způsobené kůrovcem letos přesáhnou původně odhadovaných 30 miliard korun.

Londýn/Peking - Britská vláda podle místního tisku umožní čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace (5G), ale nikoli na citlivých částech systému. Podle listu Financial Times o tom rozhodla premiérka Theresa Mayová a klíčoví ministři v úterý navzdory možným bezpečnostním rizikům, před nimiž varovali další členové kabinetu, včetně ministrů vnitra a obrany. Oficiálně ale vláda nic neoznámila. Čínský podnik zprávy médií uvítal.

Chicago - Čistý zisk amerického výrobce letadel Boeing v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 13 procent na 2,15 miliardy dolarů (zhruba 49 miliard Kč). Na hospodářské výsledky podniku mělo negativní vliv přerušení provozu letounů 737 MAX po tragických nehodách v Indonésii a Etiopii. Oznámila to dnes firma. Dodala, že vzhledem k problémům kolem letounů 737 MAX zatím není schopna poskytnout odhad celoročních výsledků.

Bratislava - Nejprodávanějšími novými osobními vozy na Slovensku zůstaly v prvním letošním čtvrtletí automobily českého výrobce Škoda Auto, který si tak s náskokem udržel pozici jedničky na trhu v zemi pod Tatrami. Vyplývá to z údajů slovenského svazu automobilového průmyslu.

Londýn - Britská vláda dnes zahájila hledání nového šéfa centrální banky, který by páté největší ekonomice světa a jejímu finančnímu sektoru pomohl proplout úskalími spojenými s opuštěním Evropské unie. Současný guvernér banky Mark Carney odejde z funkce na konci ledna příštího roku, napsala agentura Reuters.

Sofia - Bulharské kontrolní orgány prověří finanční situaci firmy Eurohold, která chce koupit bulharská aktiva české firmy ČEZ. S odkazem na bulharské úřady o tom informovala agentura Reuters. Bulharská finanční skupina zahájila s českou firmou exkluzivní jednání o prodeji minulý týden.

New York - Firmě Snap, provozovateli aplikace Snapchat, vzrostl v letošním prvním čtvrtletí poprvé za tři kvartály počet uživatelů. Údaj ostře sledovaný investory a zadavateli reklamy vzrostl o čtyři miliony na 190 milionů a překonal očekávání. Technologická firma provozující fotografickou aplikaci navíc snížila svou ztrátu o 20 procent na 310 milionů dolarů (sedm miliard Kč ), vyplývá z jejího sdělení, z něhož cituje agentura DPA.

Datum: 24.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Výroba osobních aut v 1. čtvrtletí meziročně klesla o 3,8 procenta na 363.052 vozů. V největší automobilce Škoda Auto produkce klesla o tři procenta na 231.280 automobilů. Rostla naopak produkce nákladních aut, autobusů i motocyklů. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu. Ve druhém pololetí očekává návrat výroby k růstu.

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před poslanci uvedl, že kupec ostravské huti ArcelorMittal se nejeví úplně důvěryhodně. Pokud by se huť prodávala samostatně, stát by o ni měl podle ministerského předsedy zájem. Několik evropských oceláren firmy ArcelorMittal včetně ostravské kupuje britská společnost Liberty House. Evropská komise nedávno uvedla, že je vhodným zájemcem a může je převzít.

Praha - Snížení pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácení lhůty pro převod telefonního čísla předpokládá vládní novela o elektronických komunikacích, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Změny by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen. Předloha nyní zamíří k posouzení do hospodářského výboru. Bude na to mít měsíc místo obvyklých dvou.

Praha - Důvěra v českou ekonomiku v dubnu mírně vzrostla na 97,1 bodu z březnových 97 bodů. Zvýšila se důvěra podnikatelů, naopak u spotřebitelů znovu klesla. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Loni v dubnu byla celková důvěra o tři body vyšší než letos.

Praha - Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu. Jako první přestane signál šířit Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který souvisí s potřebou uvolnit část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací na dnešní tiskové konferenci.

Praha - Domácí zemědělci se obávají nedostatku sena. Zatím zásoby mají, pokud ale bude současné sucho trvat déle, nebudou mít zejména chovatelé zvířat odkud brát potravu pro zvířata, sdělil ČTK tajemník Agrární komory ČR Jan Doležal. Už nyní podle něj seno není příliš k mání, a pokud je, tak stojí 300 až 400kilogramový balík kolem 1500 korun. Někteří zemědělci ale nakupují i za 2000 korun za balík, dodal.

České Budějovice - V jižních Čechách bojují zemědělci se suchem i v místech, kde je půda tradičně vlhčí než jinde. Na loukách a pastvinách jsou praskliny. Zásoby sena zemědělci zatím mají. S novou pící je problém na loukách, které jsou u lesů nebo v kopcovitém terénu, tam ničí půdu divoká prasata. ČTK to dnes řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Problém se senem má většina zemědělců v ČR, zásoby jsou malé kvůli loňskému suchému létu.

Jihlava - Na Vysočině začíná sucho škodit obilí na polích, neroste ani tráva pro dobytek. Podle zemědělců oslovených ČTK bude další vývoj záviset na tom, jestli do dvou týdnů dostatečně zaprší. Bramborám zatím voda nechybí, protože jejich sázení pěstitelé v kraji teprve dokončují. Rozloha bramborových polí se ale nezvýší, spíš mírně klesne, protože některé podniky podle očekávání upřednostnily pěstování krmných plodin pro dobytek.

Pardubice/Hradec Králové - Zemědělci z Pardubického kraje se obávají sucha, neúroda může způsobit nedostatek krmiva pro hospodářská zvířata. Většinou už nemají z loňska skoro žádné zásoby, řekli ČTK oslovení farmáři. Se suchem se potýkají také farmáři v Královéhradeckém kraji.

Kateřinice (Vsetínsko) - Na květnovém mistrovství světa v hokeji na Slovensku se bude hrát s puky vyrobenými v rodinné firmě Gufex v Kateřinicích na Vsetínsku. Firma jich dodá asi 5000. "Zrovna teď se na puky tisknou loga, příští týden odchází na mistrovství do Bratislavy," řekla dnes ČTK jednatelka společnosti Kateřina Zubíčková.

Berlín - Podnikatelská nálada v Německu se v dubnu překvapivě zhoršila poté, co v březnu zaznamenala první zlepšení za půl roku. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut Ifo. Firmy znepokojují obchodní spory, nejistota kolem brexitu a zpomalování růstu světové ekonomiky.

Stockholm - Švédský výrobce nákladních automobilů Volvo AB v prvním čtvrtletí díky růstu prodeje téměř zdvojnásobil čistý zisk na 10,6 miliardy švédských korun (zhruba 26 miliard Kč) z 5,6 miliardy švédských korun před rokem. Oznámila to dnes firma.

New York - Snapchatu vzrostl v letošním prvním čtvrtletí poprvé za tři kvartály počet uživatelů. Údaj ostře sledovaný investory a zadavateli reklamy vzrostl o čtyři miliony na 190 milionů a překonal očekávání. Technologická firma provozující fotografickou aplikaci navíc snížila svou ztrátu o 20 procent na 310 milionů dolarů (sedm miliard Kč ), vyplývá z jejího sdělení, z něhož cituje agentura DPA.

Kyjev - Vítěz prezidentských voleb na Ukrajině Volodymyr Zelenskyj vyzval vládu a státní energetickou společnost Naftogaz, aby zahájily jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o snížení ceny plynu pro ukrajinské domácnosti s platností od 1. května. Budoucí prezident to dnes oznámil na facebooku. Výzva jde proti požadavkům MMF, který se snaží přinutit Kyjev ke zvýšení spotřebních cen na tržní úroveň.

Tokio - Japonský výrobce automobilů Nissan Motor zhoršil odhad zisku za uplynulý finanční rok. Podle nové prognózy by měl provozní zisk podniku vykázat propad o 45 procent na nejnižší úroveň za téměř deset let. Oznámila to dnes firma, která se potýká se slabou poptávkou, růstem nákladů a negativními důsledky kriminálního vyšetřování bývalého předsedy správní rady Carlose Ghosna. Ten nyní čelí obviněním z finančních deliktů.

Londýn/Peking - Britská vláda se podle deníku The Daily Telegraph a dalších médií chystá umožnit čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei účast na budování mobilních sítí páté generace (5G), ale nikoli na klíčových částech systému. Šéf Národního střediska kybernetické bezpečnosti (NCSC) zprávy tisku odmítl komentovat. Podle předsedy zahraničního výboru britského parlamentu Toma Tugendhata ale i při vyloučení zařízení od Huawei ze strategických částí sítí bezpečnostní rizika nezmizí.