Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 26.04.2019

Datum: 26.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Bratislava - Na Slovensku dokončují ve spolupráci s autorem původního návrhu funkční prototyp vozu Tatra 603X Coupé, který na první otočení klíčkem čeká již více než půl století. "Bude to velká událost a svátek pro slovenský design," řekl listu Pravda Maroš Schmidt, vedoucí Slovenského muzea designu v Bratislavě, kde "první slovenské kupé s osmiválcem" vzniká.

Londýn/Washington - Americká společnost Cubic Corporation si nechala patentovat systém, který v hromadné dopravě dokáže na dálku změnit nastavení telefonu, například jej přepnout na tichý chod či zcela vypnout. Technologie má znemožnit cestujícím, kteří například hlasitě telefonují nebo se z jejich přístroje line hudba, obtěžovat ostatní pasažéry, napsal britský deník The Times.

Datum: 26.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Ve všech pražských tramvajích bude ode dneška možné platit jízdné bezkontaktní platební kartou. Dosud to šlo pouze v některých vozech. Strojky, u nichž si cestující jízdenku koupí, budou vždy u prostředních dveří vozů. Pražský dopravní podnik (DPP) loni v listopadu podepsal čtyřletou smlouvu se společností Bankovní informační technologie, která přístroje do tramvají instaluje. Firmě patřící ČSOB zaplatí DPP provizi 1,99 procenta z ceny jízdenky. V několika českých městech platba kartou v MHD funguje už delší dobu.

Praha - Tři městské části dostanou od hlavního města celkem 13,89 milionu korun na stavbu cyklostezek. Na příspěvek Praha využije peníze, za které měl být původně obnoven povrch cyklostezky na Rohanském ostrově. Přidělení dotací ve čtvrtek schválili zastupitelé hlavního města.

Minsk/Varšava/Praha/Moskva - Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko zastavily dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli jejímu znečištění organickým chloridem. Podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, tak učinila i Česká republika. Český státní provozovatel ropovodů Mero ale uvedl, že ropu stále přepravuje podle původního harmonogramu. Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že čistá ropa by se měla dostat ropovodem na hranici s Běloruskem znovu 29. dubna. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr svolal kvůli znečištěné ruské ropě na pondělí poradní skupinu, kde jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie.

New York - Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek uzavřely smíšeně. Trhy táhly dolů obavy ze zpomalení globální růstu a propad průmyslových firem, firmy Facebook a Microsoft naopak vzrostly, což pomohlo hlavně technologickému indexu.

Toronto - Kanadská těžařská společnosti Lucara Diamond Corp. našla ve svém dole v Botswaně největší surový diamant v moderní historii, který je větší než tenisový míček. Překonala tak svůj rekordní nález diamantu z listopadu 2015, který se jí nedařilo téměř dva roky prodat, napsala agentura Reuters.

Datum: 25.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a seniory stály za první půlrok své platnosti 2,73 miliardy korun. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Nejvíce dostaly České dráhy, a to 1,2 miliardy korun. Ministerstvo předpokládá, že ročně by náklady na slevy měly vyjít na zhruba šest miliard korun. Slevy platí od září loňského roku.

Praha - Novým předsedou dozorčí rady Českých drah se stal profesor ČVUT Karel Pospíšil. Ve funkci nahradil Petra Moose, který odešel ze zdravotních důvodů. Další změny nastanou v představenstvu společnosti, kde v květnu skončí Michal Heřman, jenž byl zodpovědný za správu majetku. Řízení tohoto úseku bude společnost řešit v následujících dnech. ČTK to dnes sdělil mluvčí státního dopravce Radek Joklík.

Praha - Pražská burza dnes po ztrátách většiny hlavních emisí oslabila. Index PX klesl o 0,31 procenta na 1085,62 bodu. Zlevnily i akcie energetické firmy ČEZ a část bankovních emisí. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Koruna dnes stagnovala k euru a oslabila vůči dolaru. K jednotné evropské měně si zachovala kurz 25,75 Kč/EUR. Na dolar oslabila koruna od středečního podvečera o 12 haléřů, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 23,10 Kč/USD. To je pro korunu nejslabší závěr od června 2017. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Představenstvo telekomunikační společnosti O2 Czech Republic navrhne valné hromadě firmy vyplatit akcionářům 21 korun na akcii, stejně jako loni. Částka zahrnuje dividendu za loňský rok 17 korun a čtyři koruny jako část emisního ážia, tedy z rozdílu mezi tržní a nominální cenou akcie. Firma to oznámila ve zprávě pro investory.

Kvasice (Kroměřížsko) - Stavbaři připravují rekonstrukci silnice třetí třídy v Kvasicích na Kroměřížsku. Práce začnou 3. června, náklady přesáhnou 9,6 milionu korun. Silnice směřující z obce do nedalekého Sulimova je už nyní uzavřena kvůli pracím společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž. Řidiči musejí využívat objízdnou trasu přes Střížovice, Bařice a Vrbku. Omezení potrvá až do konce listopadu, uvedlo na svých webových stránkách Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK).

Praha - Doprava na Pražském okruhu pod mostem u Ořechu bude kvůli opravě jeho nosníků od soboty do 13. července omezena. V obou směrech ale vždy zůstanou zachovány dva jízdní pruhy, sdělila dnes ČTK mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Praha - Národní technická knihovna (NTK) se dohodla se společností Sekyra Group na způsobu, jakým bude opraveno zavěšení skleněného pláště knihovny v pražských Dejvicích. Dvě ze skleněných tvarovek v únoru 2017 z budovy odpadly. Kvůli neúspěšnému vyjednávání o odstranění závady podala knihovna začátkem roku na společnost Sekyra Group žalobu. NTK nyní souhlasí s přerušením soudního řízení, aby bylo možné dále jednat o opravě, informoval dnes mluvčí knihovny Milan Šindelář.

Ostrava - Společnost Manutan, která je předním dodavatelem vybavení pro kanceláře, sklady a dílny, dosáhla v loňském fiskálním roce (od října 2017 do září 2018) tržeb 470 milionů korun. Tržby se meziročně zvýšily o 3,6 procenta. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil ředitel společnosti Tomáš Střelský.

Praha - Senát možná doporučí zrušit zákon, podle něhož musí mít velké obchody o vybraných státních svátcích zavřeno. Doporučil mu to jeho hospodářský výbor. Rozhodl se tak změnit novelu, podle níž by o svátcích mohly mít otevřeno velkoobchody. Podobná snaha TOP 09 o zrušení zákona byla při březnovém schvalování novely Sněmovnou neúspěšná. Senát se předlohou bude zabývat za týden.

Praha - Zakladatel Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) Vladimír Mařík a generální ředitelka společnosti ABB pro ČR a Slovensko Tanja Vainiová byli dnes v pražském paláci Žofín vyhlášeni vítězi soutěže Manažer roku 2018. Šestadvacátý ročník soutěže pořádala Česká manažerská asociace.

Kroměříž - Týdenní jarní pěstitelská výstava Floria, která začne 1. května na výstavišti v Kroměříži, nabídne návštěvníkům květinová aranžmá, hudební vystoupení i sortiment výrobků pro dům a zahradu. Letošní expozici bude dominovat květinový zvěrokruh. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí výstaviště Ondřej Kuropata.

Praha - Dosavadní předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) Karel Havlíček odstoupí k 29. dubnu z čela sdružení. Rozhodl se tak v souvislosti s očekávaným jmenováním ministrem průmyslu a obchodu. Vedením podnikatelské asociace byl pověřen její dosavadní místopředseda Zdeněk Tomíček. O výsledcích dnešního zasedání představenstva informovalo AMSP v tiskové zprávě. Nového předsedu si asociace zvolí na valné hromadě.

Tokio - Bývalý šéf automobilky Nissan Carlos Ghosn byl propuštěn z vazby na kauci. Tokijský soud dnes schválil návrh na jeho propuštění pod podmínkou, že složí kauci 4,5 milionu dolarů (103 milionů korun) a splní některá další omezení, včetně toho, že omezí kontakt se svou manželkou. Žádost podali Ghosnovi obhájci v pondělí poté, co si jejich klient vyslechl v pořadí již čtvrté obvinění týkající se zneužití důvěry při finančních operacích.

New York - Akcie Microsoftu v reakci na příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření dnes rostou a firmě se po zahájení obchodování podařilo dosáhnout tržní kapitalizace více než jeden bilion USD (23,1 bilionu Kč). Microsoft se tak stal jednou ze tří firem v USA, které se tuto hranici podařilo překonat, dalšími jsou Apple a Amazon, uvedla BBC.

Londýn/New York - Cena severomořské ropy Brent dnes dopoledne překonala hranici 75 dolarů za barel, což se stalo letos poprvé. Za tímto růstem stojí především znečištění ruské ropy, jejíž odběr zastavují evropské státy. Dalším důvodem je zpřísnění sankcí Spojených států vůči Íránu.

New York - Americký dolar dnes posiluje a vůči euru se přiblížil nejvyšší hodnotě za dva roky. Zájem o dolar vyvolala nejnovější příznivá statistika z USA. Obchodníci nyní čekají na zveřejnění údajů o vývoji hrubého domácího produktu v USA za první čtvrtletí, které budou zveřejněny v pátek.

Peking/Praha - Českou republiku spojí od července s Čínou pátá letecká linka. V Pekingu dnes dohodu o strategické spolupráci při jejím zřízení podepsali zástupci Letiště Praha a Sichuan Airlines. Letadla budou přepravovat cestující mezi Prahou a jihočínským městem Šen-čen. Dohoda byla podepsána v rámci návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně. Ministr dopravy Dan Ťok očekává, že linka bude komerčně úspěšná, řekl ČTK.

Minsk/Varšava/Praha/Moskva - Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo kvůli znečištění organickým chloridem. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba přerušilo také Německo. Podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, tak učinila i Česká republika. Český státní provozovatel ropovodů Mero ale uvedl, že ropu stále přepravuje podle původního harmonogramu. Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že čistá ropa by se měla dostat plynovodem na hranici s Běloruskem znovu 29. dubna. Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr svolal kvůli znečištěné ruské ropě na pondělí poradní skupinu, kde jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie.

Kjóto (Japonsko) - Japonský výrobce videoher Nintendo ve finančním roce 2018/19 zvýšil zisk o 39 procent na 194 miliard jenů (40 miliard Kč). Společnost těžila především z nárůstu prodeje her pro populární konzoli Switch, uvedla agentura AP.

Moskva - Dvě čínské státní společnosti dnes podepsaly s ruským nezávislým producentem zemního plynu Novatek dohody o koupi celkem 20procentního podílu na projektu zkapalněného zemního plynu (LNG) Arctic LNG 2. Oznámil to Novatek, finanční stránku obchodu ale neuvedl.

Datum: 25.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Brno - Veletrhy Brno loni dosáhly obratu 1,18 miliardy korun, což je proti srovnatelnému roku 2016 o 180 milionů korun více. Zisk loni činil 130 milionů korun, což je více než dvojnásobek zisku v roce 2016 a o 50 milionů více než předloni. Podle generálního ředitele Jiřího Kuliše se jednalo o mimořádný rok i vzhledem k silným neveletržním akcím, řekl dnes na tiskové konferenci. Zadluženost firmy se snížila na 338 milionů korun a podle Kuliše má nyní firma plně vlastněná Brnem dobrý poměr vlastního a cizího kapitálu.

Praha - Novým předsedou dozorčí rady Českých drah se stal profesor ČVUT Karel Pospíšil. Ve funkci nahradil Petra Moose, který odešel ze zdravotních důvodů. Další změny nastanou v představenstvu společnosti, kde v květnu skončí Michal Heřman, jenž byl zodpovědný za správu majetku. Řízení tohoto úseku bude společnost řešit v následujících dnech. ČTK to dnes sdělil mluvčí státního dopravce Radek Joklík.

Praha - Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr svolal kvůli znečištěné ruské ropě, jejíž odběr evropské státy zastavují, na pondělí poradní skupinu, kde jsou zastoupeni všichni velcí hráči na trhu s pohonnými hmotami. ČTK to dnes řekl mluvčí SSHR Jakub Linka. Důvodem podle něj je získání podrobných informací o aktuálních dodávkách do ČR.

Praha - Slevy ve veřejné dopravě pro studenty a seniory stály za první půlrok své platnosti 2,73 miliardy korun. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková. Nejvíce dostaly České dráhy, a to 1,2 miliardy korun. Ministerstvo předpokládá, že ročně by náklady na slevy měly vyjít na zhruba šest miliard korun. Slevy platí od září loňského roku.

Londýn - Britský antimonopolní úřad CMA dnes řetězci supermarketů Sainsbury's zakázal chystané převzetí konkurenčního podniku Asda, který je divizí americké společnosti Walmart. Sloučená skupina chtěla vystřídat rivala Tesco na postu největšího řetězce supermarketů v Británii. Společnost Sainsbury's nabízela za Asdu 7,3 miliardy liber (217 miliard Kč).

Frankfurt - Ze zvažovaného sloučení největší německé banky Deutsche Bank s finančním ústavem Commerzbank sešlo. Šest týdnů trvající rozhovory jejich představitelů skončily bez uzavření dohody, oznámily dnes banky. Krach jednání zdůvodnily prováděcími riziky, náklady na restrukturalizaci a kapitálovými požadavky.

Helsinky - Finský dodavatel zařízení pro telekomunikační sítě Nokia se v prvním čtvrtletí nečekaně propadl do ztráty, která na provozní úrovni činila 59 milionů eur (1,5 miliardy Kč). Ve stejném období loni měla firma zisk 239 milionů eur. Důvodem propadu je zostření konkurenčního boje na trhu zařízení pro mobilní sítě páté generace (5G), kde rivalové snížili ceny, uvedla dnes firma. Její akcie v reakci odepsaly asi deset procent.

Minsk/Varšava/Praha/Moskva - Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo kvůli znečištění organickým chloridem. Informovala o tom běloruská agentura Belta. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo a podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, i Česká republika. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie. Český státní provozovatel ropovodů Mero ale dnes odpoledne uvedl, že ropu stále přepravuje podle původního harmonogramu.

Peking - Německá automobilka Volkswagen a čínská firma JAC plánují postavit ve východočínském městě Che-fej továrnu na elektromobily. Místní úřady uvedly, že Volkswagen do projektu vloží 5,06 miliardy jüanů (17 miliard Kč). Firmy už mají souhlas orgánů pro ochranu životního prostředí ke stavbě továrny na automobily s elektrickou baterií s kapacitou 100.000 aut ročně, informovala dnes agentura Reuters.

New York - Americký průmyslový konglomerát 3M, který působí i v České republice, hodlá po celém světě zrušit asi 2000 pracovních míst. Společnost v prvním čtvrtletí vykázala horší výsledky, než čekala, a s ohledem na horší vývoj na stěžejních trzích zhoršila i prognózu zisku na letošní rok, uvedla agentura Reuters. Firma zaměstnává zhruba 93.000 lidí.

Peking - Českou republiku spojí od července s Čínou pátá letecká linka. V Pekingu dnes dohodu o strategické spolupráci při jejím zřízení podepsali zástupci Letiště Praha a Sichuan Airlines. Letadla budou přepravovat cestující mezi Prahou a jihočínským městem Šen-čen. Dohoda byla podepsána v rámci návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně. Ministr dopravy Dan Ťok očekává, že linka bude komerčně úspěšná, řekl ČTK.

Datum: 25.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká republika získala od roku 2004 do konce loňského roku z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila. Vyplývá to z údajů ministerstva financí. Nejvíce, 192 miliard korun, Česko vyčerpalo v roce 2015.

Praha - Schopnost Čechů splácet závazky se letos dále zlepšila. Na konci března mělo dluhy po splatnosti pouze 6,73 procenta dospělých, nejméně od roku 1999. Na konci loňského března to bylo 7,18 procenta. ČTK o tom dnes informovalo sdružení Solus, které svým členům umožňuje přístup k informacím o lidech s potížemi se splácením závazků.

Praha - Firem s čínskými vlastníky v Česku bylo letos v březnu 1881, tedy nejméně od prosince 2012. Čínský kapitál v základním jmění českých firem se snížil proti loňskému podzimu i meziročně na 5,7 miliardy Kč. Uvedla to dnes poradenská společnost Bisnode. Stamiliardové čínské investice v Česku v minulosti sliboval prezident Miloš Zeman.

Praha - Ministerstvo vnitra chce prosadit zákaz jízdy kamionů od sobotní půlnoci do nedělních 22:00. Očekává, že se tím uvolní odstavná místa pro nákladní automobily, kterých v Česku chybí zhruba 1500. Kamiony nyní nesmějí jezdit po dálnicích v neděli od 13:00 do 22:00. Za porušení zákazu jízdy by hrozila řidičům pokuta do 5000 korun. Šoféři návrh kritizují s tím, že budou muset být déle na cestách a čekat před hranicemi. Píše to Mladá fronta DNES.

Praha - Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci března meziročně vzrostla o 18,2 procenta na 104.666 korun za metr čtvereční. Tempo růstu se proti konci roku 2018 mírně snížilo. Počet prodaných nových bytů meziročně zůstal na 1200. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které dnes zveřejnily na tiskové konferenci.

Praha - Petrochemický holding Unipetrol se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl do ztráty 65 milionů korun. Loni vykázal ve stejném období čistý zisk 322 milionů korun. Výnosy naopak meziročně vzrostly o šest procent na 28,9 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí firmy Pavel Kaidl. Na hospodářské výsledky měl podle společnosti negativní vliv zhoršený stav makroekonomického prostředí - zejména rostoucí cena ropy a z toho plynoucí nižší marže v rafinérské i petrochemické části.

Praha - Italská firma Anytime začala nabízet sdílení aut v Praze. Pražané mohou využívat 100 hybridních vozů Toyota Yaris s automatickou převodovkou a parkovací kamerou, počet nabízených vozů poroste. Uvedli to zástupci firmy na dnešní tiskové konferenci.

Ostrava - Pohonné hmoty v Moravskoslezském kraji nadále zdražují. Během uplynulého týdne stoupla průměrná cena benzinu Natural 95 o devět haléřů na středečních 32,41 Kč za litr a cena nafty o 16 haléřů na 31,75 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Plzeň - V Plzeňském kraji už devět týdnů zdražují pohonné hmoty. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se zvýšila o sedm haléřů na 32,97 koruny za litr, nafta je o čtyři haléře dražší než před týdnem a stojí v průměru 32,27 koruny za litr. Řidiči v Plzeňském kraji tak za pohonné hmoty zaplatí více, než je celostátní průměr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Hradec Králové - Pohonné hmoty v Královéhradeckém kraji v uplynulém týdnu dál zdražovaly. Benzin zdražil o 14 haléřů na 32,43 koruny za litr. Nafta zdražila o deset haléřů a ve středu stála v průměru 31,79 koruny za litr. Ceny paliv trvale rostou od konce února, přičemž benzin zdražuje výrazně rychleji než nafta. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Kamenice (u Prahy) - Společnost Strojmetal Aluminium Forging, která v Kamenici u Prahy vyrábí výkovky ze slitin hliníku zejména pro automobilový průmysl, loni utržila rekordních 2,74 miliardy korun. O rok dříve přitom v tržbách poprvé přesáhla hranici dvou miliard. Nárůst související s pozitivním vývojem na automobilových trzích se neobešel bez podstatných změn ve výrobě. Na letošek si česká firma s 530 zaměstnanci naplánovala stabilizaci výrobních a kontrolních procesů a očekává obrat v podobné výši jako loni, řekl ČTK generální ředitel Miroslav Jelínek.

Minsk/Varšava/Praha - Bělorusko zastavilo dodávky ruské ropy do Polska, které ji odmítlo odebírat kvůli znečištění organickým chloridem. Informovala o tom běloruská agentura Belta. Nákup kontaminované suroviny z ropovodu Družba zastavilo Německo a podle agentury Reuters, která se odvolává na dva nejmenované zdroje, i Česká republika. Znečištěná ropa by mohla poškodit rafinerie.

Frankfurt - Ze zvažovaného sloučení největší německé banky Deutsche Bank s finančním ústavem Commerzbank sešlo. Šest týdnů trvající rozhovory jejich představitelů skončily bez uzavření dohody, oznámily dnes obě německé banky. Krach jednání zdůvodnily prováděcími riziky, náklady na restrukturalizaci a kapitálovými požadavky.

Bratislava - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber dnes obnovil svou činnost v Bratislavě, kterou zastavil loni na jaře kvůli soudnímu rozhodnutí. Novinářům to řekl generální manažer Uberu pro střední a východní Evropu Ash Kebriti.

Palo Alto (USA) - Americký výrobce elektromobilů Tesla vykázal v prvním čtvrtletí po ziskovém půlroce opět ztrátu, která činila 702,1 milionu dolarů (16,2 miliardy Kč). To je mnohem více, než se čekalo. Před rokem ztráta činila 709,6 milionu USD. S návratem k zisku počítá automobilka až ve druhé polovině roku. Firma také uvedla, že bude možná potřebovat zvýšit kapitál.

Varšava - Největší polská rafinerská společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 849 milionů zlotých (5,1 miliardy Kč) a překonala očekávání. Zisk je ale o meziročně o 200 milionů zlotých nižší. Firma dnes zveřejnila hospodářské výsledky na svém webu.

Curych - Největší švýcarské bance UBS v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 27 procent na 1,14 miliardy dolarů (26,3 miliardy Kč). Banka to dnes oznámila na svém webu a zároveň uvedla, že musí čelit složitým podmínkám na trhu. Výsledek nicméně překonal očekávání analytiků i banky samotné.