Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.07.2019
Datum: 06.07.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Export zbraní a vojenského materiálu z České republiky loni klesl na téměř 14 miliard korun, meziročně se tak snížil o 1,1 miliardy korun. Šlo o nejhorší výsledek od roku 2015. Čeští zbrojaři loni získali 1191 vývozních licencí v hodnotě 18,8 miliardy korun. Vyplývá to ze zprávy o kontrole vývozu vojenského materiálu ministerstva průmyslu a obchodu, kterou má ČTK k dispozici. Zprávu v pondělí projedná vláda.

New York - Akcie ve Spojených státech na závěr týdne oslabily. Reagovaly tak na nečekaně silnou zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA za červen, která přiměla investory přehodnotit názor na další postup centrální banky USA (Fed). Širší index S&P přitom předchozí tři seance stoupl na nový rekord. Objem obchodování byl dnes ale nízký, protože trhy v USA byly ve čtvrtek kvůli svátku zavřené.

Brusel - Zástupci zemí Evropské unie jednají o tom, že by se novým šéfem Mezinárodního měnového fondu (MMF) mohl stát guvernér britské centrální banky Mark Carney. Narodil se v Kanadě, má však také britský a irský pas, takže jeho výběr by technicky splnil sedm desetiletí trvající praktiku, podle které MMF vede Evropan a Světovou banku (SB) Američan. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Bloomberg

Praha - Na 45 procent Čechů tráví dovolenou v tuzemsku. Zbytek vyráží do zahraničí, nejčastěji k moři v některé z evropských destinací. Pojištění na dovolenou už dnes považují za samozřejmost, jednorázové cestovní pojištění uzavírají tři čtvrtiny z nich. Vyplývá to z průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz mezi 850 respondenty.

Datum: 05.07.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Londýn - Těžba Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) klesla v červnu na nové pětileté minimum. Způsobila to zejména nižší produkce v Íránu a Venezuele kvůli americkým sankcím, z části pak i výpadky v dalších členských zemí skupiny, které nevykompenzovala ani vyšší těžba v Saúdské Arábii. Všech 14 členů kartelu těžilo 29,6 milionu barelů denně, o 170.000 barelů méně než v květnu a nejméně od roku 2014. Vyplývá to z propočtů agentury Reuters, které vycházejí z údajů o přepravě a z informací od zdrojů z odvětví.

Londýn/New York - Severomořská ropa Brent dnes na trhu dál zdražuje, k růstu její ceny přispívá napětí kolem Íránu a také dohoda o omezení těžby, na jejímž prodloužení se dohodli největší světoví producenti ropy. Za celý týden ale cena ropy zřejmě vykáže nejhlubší propad za posledních pět týdnů.

Londýn/New York - Americký dolar dnes na devizových trzích posiluje a vůči koši měn se dostal na nejvyšší hodnotu zhruba za dva a půl týdne. Dolar podpořila zpráva o oživení trhu práce ve Spojených státech, což dává americké centrální bance (Fed) méně důvodů ke snižování základních úrokových sazeb.

Datum: 05.07.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Stát vybral 14 míst na dálnicích, kde chce v následujících letech instalovat vysokorychlostní váhy. Váhy jsou zatím na dvou dálnicích, a to na D5 a D8. Třetí se nyní dokončuje na dálnici D35. Další by měly následovat. ČTK to sdělilo ministerstvo dopravy. Váhy snímají hmotnost projíždějících vozidel. Při překročení povoleného limitu hrozí řidičům a vlastníkům vozidla pokuta.

Praha - Výrobce 3D tiskáren Prusa Research loni zvýšil tržby o 92 procent na 1,136 miliardy korun. Firma majitele Josefa Průši loni prodala téměř 60.000 tiskáren, což je desetina celosvětového trhu. Společnost to uvedla v tiskové zprávě, hospodářský výsledek nesdělila. Prusa Research byla založena v roce 2012 a nyní zaměstnává 433 lidí.

Benešov - V Benešově pokračuje budování dopravního terminálu, který cestujícím zjednoduší přestupování mezi vlaky a autobusy. Výstavba je ve fázi bouracích prací, chystá se výkop pro budoucí podchod od vlakového k autobusovému nádraží, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS). Práce začaly počátkem června a potrvají 18 měsíců. Postupuje to zatím podle harmonogramu, uvedl místostarosta.

Praha/Helsinky - O udržitelném růstu, vnitřním trhu a energeticko-klimatické politice jednal ve čtvrtek a dnes v Helsinkách vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Šlo o první neformální pracovní setkání Rady Evropské unie pro konkurenceschopnost, kterou tvoří ministři hospodářství členských zemí. ČTK o tom informovalo ministerstvo průmyslu v tiskové zprávě. Havlíček mluvil ve Finsku také o dalších příležitostech pro české firmy.

Washington/New York - Americká ekonomika vytvořila v červnu asi 224.000 pracovních míst, což je nejvíce za pět měsíců a mnohem více, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti se zvýšila o 0,1 procentního bodu na 3,7 procenta, mzdy pak vzrostly pouze o 0,2 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. Futures na americké akcie v reakci prohloubily ztráty, neboť příznivá data nedávají americké centrální bance (Fed) tolik důvodů ke snížení úrokových sazeb.

Murmansk (Rusko) - První plovoucí jaderná elektrárna na světě se chystá k odplutí na Čukotku. Na ruském projektu za několik miliard dolarů, pojmenovaném Akademik Lomonosov, se v Murmansku dokončují poslední práce a loď ještě voní čerstvou barvou. Plovoucí jaderná elektrárna vypadá jako normální loď, navzdory reaktorům umístěným uvnitř. Plavidlo v barvách ruské trikolory, tedy bílé, modré a červené, je zatím ukotvena v přístavu. Za pár měsíců má zahájit provoz s dvěma tlakovodními reaktory na palubě. Uvedla to dnes agentura DPA.

Mnichov - Šéf automobilky BMW Harald Krüger v dubnu 2020, kdy mu vyprší smlouva, odstoupí a o další funkční období se ucházet nebude. Německý výrobce luxusních aut to uvedl ve svém dnešním sdělení. O nástupci současného generálního ředitele rozhodne dozorčí rada na zasedání 18. července.

Datum: 05.07.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - V současnosti se zhruba 60 procent bitcoinů těží v Číně, následují USA, Kanada a Island. Z dalších evropských zemí je to pak Norsko a Švédsko. Polovina čínské těžby probíhá v Sečuánu, který vytváří 90 procent energie z obnovitelných zdrojů. Vyplývá to z pravidelné analýzy webu CoinShares.

Praha - Místní obyvatelé podali odvolání proti povolení ke stavbě rodinného domu v pražských Malvazinkách v místě zvaném Na Pláni, proti zdejší zástavbě sousedské spolky protestují více než deset let. ČTK to sdělila Běla Vidmarová ze spolku Za zelené Malvazinky. Minulé vedení Prahy 5 nechalo pro lokalitu vypracovat urbanistickou studii, jejíž pravidla podle zástupců místních plánovaný dům nesplňuje a navíc hrozí sesun svahu. Nelíbí se jim ani fakt, že podle schválené studie může na místě v budoucnu vyrůst až deset domů. Starosta Prahy 5 Daniel Mazur (Piráti) uvedl, že se nyní připravuje změna územního plánu, která velkou část pozemků změní na park.

Praha - Nejvíc peněz z vládní rozpočtové rezervy loni dostalo ministerstvo dopravy. Z celkové rezervy 4,1 miliardy korun obdrželo na základě rozhodnutí vlády 2,4 miliardy korun, které přesunulo Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Peníze byly určeny na financování silnic II. a III. tříd ve vlastnictví krajů a komunikací, které plní funkci nevybudovaného pražského okruhu. Uvádí to vláda ve státním závěrečném účtu za loňský rok.

Praha - Na 22 procent českých zaměstnanců, kteří v uplynulém roce změnili práci, si nejčastěji hledalo nabídky zaměstnání na pracovních portálech. Nejvíce lidí však našlo nového zaměstnavatele na základě osobních kontaktů a doporučení. Vyplývá to z výsledků průzkumu zaměstnaneckých preferencí personálně poradenské společnosti Randstad, kterého se v ČR zúčastnilo 4778 respondentů.

Soul - Jihokorejská společnost Samsung Electronics čeká výrazný pokles zisku. Výrobce mobilních telefonů a další elektroniky dnes uvedl, že provozní zisk mu ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů meziročně klesl o 56 procent na 6,5 bilionu wonů (přes 125 miliard Kč). Hlavním důvodem je slabý trh s čipy i potíže na trhu smartphonů, což Samsung dává do souvislosti mimo jiné s obchodní válkou mezi Spojenými státy a Čínou.

Berlín - Průmyslové zakázky v Německu v květnu klesly o 2,2 procenta, zatímco v dubnu o 0,4 procenta vzrostly. Oznámil to dnes místní statistický úřad. Květnový propad je mnohem výraznější, než čekali analytici, kteří jej v anketě agentury Reuters odhadovali na 0,1 procenta. Ministerstvo hospodářství upozornilo, že tento sektor zřejmě zůstane slabý i v příštích měsících. Německo je největší ekonomikou v Evropě.

Londýn - Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) bude vyrábět elektromobily v Británii. Rozhodnutí největšího britského výrobce aut investovat na domácím trhu miliony liber je tam dobrou zprávou pro celý automobilový sektor, který čelí nejistotě spojené s odchodem Británie z Evropské unie, informovala dnes agentura Reuters.