Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 21.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stát v následujících týdnech přestane automaticky platit zdravotní pojištění za asi 200 tisíc ukrajinských uprchlíků v produktivním věku. Podle serveru Novinky.cz od jejich příchodu do České republiky a získání dočasné ochrany totiž uplyne 150 dnů, což je, podle zákonodárců, doba, za kterou by si měli najít práci a péči by za ně už nemusel hradit stát.

Pro Ukrajince to znamená jediné, to je, že se musí sami ozvat zdravotní pojišťovně a doložit, zda mají dál nárok na hrazené pojištění, anebo je za ně bude platit někdo jiný.

„Očekávám, že se tím zvýší zaměstnanost, ostatně to bylo i cílem zákona,“ řekl deníku Právo předseda správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL). „V případě, že se nenahlásí a bude jim více než 18 a méně než 65 let, tak za ně pojištění stát přestává platit a začne jim nabíhat dluh,“ zdůraznil Philipp. V krajním případě jim hrozí i exekuce.

Server Novinky.cz k tomu zároveň dodal, že vymáhání takto získaného dluhu může být ale problematické. Zejména, pokud se ukáže, že osoba, která se oficiálně stala dlužníkem, už Českou republiku dávno opustila.

Přesné informace o pohybu osob úřady nemají. Pokud by se ale podařilo doložit, že překročily hranice, dluh se jim smaže. O přístup ke zdravotní péči ale dlužníci nepřijdou.

„Ve chvíli, kdy neplatí, je pojištěn, vzniká mu dluh a posléze penále, ale pokud přijde do zdravotnického zařízení, tak je normálně odbaven a danému zařízení je to zaplaceno,“ dále uvedl Tom Philipp.

Lepší je ale popotahování předejít. Po uplynutí 150 dnů mají Ukrajinci osm dnů na to, aby kontaktovali svou pojišťovnu, ideálně elektronicky, a vyhnuli se tak frontám na pobočkách.

Nahlásit se VZP mohou běženci přes formulář na www.pomocukrajine.vzp.cz, který bude zpřístupněn dnes, to je 21. července. Těch, kteří přišli krátce po vypuknutí války, se to bude týkat už v příštím týdnu.

Jde především o lidi ve věku 18 až 65 let, kteří musí doložit, zda pečují o dítě, studují nebo jsou jako uchazeči o práci vedeni na úřadu práce.

V takovém případě by jim stát pojištění hradil dál. Za děti i seniory platí pojištění stát dál, nic oznamovat nemusí.

Nic se nemění ani pro 43 tisíc Ukrajinců, kteří už našli uplatnění na trhu práce. Odvody si buď platí sami, nebo to za ně dělá zaměstnavatel.

Novinky.cu k tomu dále dodávají, že změnu pravidel přinesl zákon zvaný lex Ukrajina 2. Kromě toho, že má přimět uprchlíky k tomu, aby si našli práci, má také ušetřit peníze pojišťoven za ty, kteří už v Česku nejsou. Původně totiž stát zamýšlel hradit péči automaticky všem na jeden rok.

V březnu zdravotní péče VZP o ukrajinské uprchlíky činila 65 milionů korun, v dubnu 150 milionů.

Podle odhadů na letošek počítá VZP s výdaji za uprchlíky kolem čtyř miliard korun. Víc než 82 procent příchozích tvoří děti a ženy.

  • Zdroj: Novinky.cz