Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Ve čtvrtek 29. dubna došlo k setkání ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem, kde spolu projednávali některé otázky, které se týkají konkrétních návrhů odborů na zlepšení pracovních a sociálních podmínek zaměstnanců v současném, velmi složitém období. Jde totiž o tom, že již pomalu odeznívají negativní důsledky koronavirové krize, přičemž vláda činí nezbytné kroky k tomu, aby se co nejdříve vytvořily se podmínky pro rozjezd naší ekonomiky. Samozřejmě, že jsme se zajímali, co bylo hlavním tématem jejich rozhovoru. Proto jsme předsedu Bohumíra Dufka požádali o zodpovězení několika otázek.
Potraviny zdražují! Může za to narušený mezinárodní obchod, výpadek pracovní síly při sklizních nebo velký podíl dovozů. Podle zpravodajství České televize rostoucí ceny Českou republiku zasahují v době nouzového stavu, kdy stovky tisíc lidí nemohou chodit do práce nebo podnikat tak, jak byli zvyklí. Očekává se, že spotřeba domácností, která táhla českou ekonomiku, klesne. A návrat k normálu nebude tak rychlý, jak si mnozí představují.
Produkce masa v Česku v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostla o dvě procenta na 110.866 tun. Stoupla výroba vepřového a drůbežího masa, naopak produkce hovězího nepatrně klesla. Nákup mléka se zvýšil o 6,2 procenta na 787,6 milionu litrů. Podle portálu Zemědělec tyto údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny jatečného skotu a jatečných kuřat mírně klesly, naopak ceny jatečných prasat dál rostly. Podle Zemědělského svazu ČR se dá čekat ve druhém čtvrtletí pokles zemědělské výroby kvůli snižování výkonu národních ekonomik.