Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Vláda první květnový pracovní den schválila Strategii resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030. Jejím cílem je zvýšení konkurenceschopnosti a trvalé udržitelnosti českého zemědělství, potravinářství, rybářství, lesnictví a vodního hospodářství, dosažení přiměřené potravinové soběstačnosti v základních komoditách, vytvoření nových pracovních míst a zlepšení kvality života na venkově.
Komise předpokládá, že eurozóna poroste v roce 2016 o 1,6 % a EU jako celek o 1,8 %. Česká ekonomika podle odhadů Evropské komise bude pokračovat i v letech 2016–2017 v trajektorii zdravého hospodářského růstu.
Čeští zemědělci vyprodukovali za první čtvrtletí letošního roku téměř 110 tisíc tun masa, což je o 0,6 procenta více než ve stejném období loňského roku. O více než čtyři procenta vzrostl i nákup mléka od tuzemských producentů, a to na celkových 625 milionů litrů. Vyplývá to z dat, které zveřejnil začátkem května Český statistický úřad.
Návštěva evropského komisaře Vytenise Andriukaitise v ČR proběhla ve dnech 14. a 15. dubna. Jejím hlavním účelem bylo diskutovat témata související s ochranou zdraví a bezpečností potravin se členy vlády, Parlamentu ČR a dalšími aktéry včetně veřejnosti.
Vláda včera schválila Strategii resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030. Jejím cílem je zvýšení konkurenceschopnosti a trvalé udržitelnosti českého zemědělství, potravinářství, rybářství, lesnictví a vodního hospodářství, dosažení přiměřené potravinové soběstačnosti, vytvoření nových pracovních míst a zlepšení kvality života na venkově.