Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.

Strategie resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030 schválena vládou

Vláda první květnový pracovní den schválila Strategii resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030. Jejím cílem je zvýšení konkurenceschopnosti a trvalé udržitelnosti českého zemědělství, potravinářství, rybářství, lesnictví a vodního hospodářství, dosažení přiměřené potravinové soběstačnosti v základních komoditách, vytvoření nových pracovních míst a zlepšení kvality života na venkově.

Celkově produkce v zemědělství roste, až na vepřové

Čeští zemědělci vyprodukovali za první čtvrtletí letošního roku téměř 110 tisíc tun masa, což je o 0,6 procenta více než ve stejném období loňského roku. O více než čtyři procenta vzrostl i nákup mléka od tuzemských producentů, a to na celkových 625 milionů litrů. Vyplývá to z dat, které  zveřejnil  začátkem května Český statistický úřad.

Součástí ochrany zdraví jsou bezpečné potraviny

Návštěva evropského komisaře Vytenise Andriukaitise v ČR proběhla ve dnech 14. a 15. dubna. Jejím hlavním účelem bylo diskutovat témata související s ochranou zdraví a bezpečností potravin se členy vlády, Parlamentu ČR a dalšími aktéry včetně veřejnosti.

Strategie resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030

Vláda včera schválila Strategii resortu Ministerstva zemědělství s výhledem do roku 2030. Jejím cílem je zvýšení konkurenceschopnosti a trvalé udržitelnosti českého zemědělství, potravinářství, rybářství, lesnictví a vodního hospodářství, dosažení přiměřené potravinové soběstačnosti, vytvoření nových pracovních míst a zlepšení kvality života na venkově.