Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 03.11.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda
Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) do konce roku předloží v koalici návrh na zrušení takzvané superhrubé mzdy. Zároveň by od roku 2021 plošně klesly daně víc než čtyřem milionům zaměstnanců. Pokud se ministryni podaří prosadit největší daňovou reformu od roku 2008, přinese to v rozpočtu výpadek desítek miliard korun. Koaliční sociální demokraté s ohledem na to, že kabinet na pokrytí takto velkého výpadku pravděpodobně nenajde dost peněz, už ovšem nevěří, že ke zrušení superhrubé mzdy dojde ještě v tomto volebním období. Uvedla to v sobotu 2. listopadu ve svém zpravodajství Česká televize.

Podle premiéra Andreje Babiše je zrušení superhrubé mzdy ve vládním prohlášení. Takže, by to vláda měla stihnout do konce jejího volebního období. Premiér předpokládá, že tom vláda stihne projednat a schválit v rámci projednávání státního rozpočtu pro rok 2021 s tím, že současně v rámci tohoto opatření poklesne daň na 19 %.

Ve zpravodajství České televize rovněž vystoupil první místopředseda ČSSD a poslanec Roman Onderka, který si ale, podle jeho slov, nedovede představit, že by koalice dokázala zrušení superhrubé mzdy a snížení daně v příštím roce zvládnout s výpadkem dalších 30 miliard korun. Uvedl, že je velký pesimista a myslí si, že toto je jedna z věcí, kterou možná koaliční vláda v rámci svého koaličního dokumentu nezvládne.

Česká televize zároveň upozornila, že zrušení superhrubé mzdy měly ve svém programu vláda Petra Nečase (ODS), po ní vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), poté první i druhá vláda Andreje Babiše. Přesto se tak dodnes nestalo. A ve svém zpravodajství vyslovila otázku, zda to současná vláda je schopna prosadit.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové je nutné tuto otázku projednat na koaliční radě, protože je to důležité téma a má značné rozpočtové dopady. Současně konstatovala, že pokud by se koalice na zrušení superhrubé mzdy do konce roku přece jen shodla, mohli by poslanci začít návrh projednávat na jaře příštího roku.

Česká televize dále uvedla, že takzvaná superhrubá mzda funguje od roku 2008 a znamená, že základem daně z příjmů zaměstnanců je hrubá mzda navýšená o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojistné. Necelé 4 miliony 100 tisíc zaměstnanců v současnosti platí patnáctiprocentní daň ze superhrubé mzdy, což představuje 20,1 procenta ze mzdy hrubé. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že superhrubou mzdu zruší a sníží sazbu z hrubé mzdy. To by znamenalo plošné zvýšení výplat pro všechny zaměstnance.

Plán na změnu počítá s tím, že by zaměstnanci po zrušení superhrubé mzdy platili 19 procent ze mzdy hrubé.

Podle návrhu ministerstva financí by méně na daních zaplatili i živnostníci, kterým by sice stát zvýšil sazbu daně z 15 na 19 procent, zároveň by jim ale ulevil na pojistném.

Podle České televize nicméně už loni v únoru ministerstvo financí spočítalo, že by kvůli zrušení superhrubé mzdy a souvisejícímu snížení daní vypadlo jen v roce 2019 z veřejných rozpočtů přes 22 miliard korun. V roce 2021 by díky rostoucím platům byla tato částka ještě o několik miliard vyšší.

V této souvislosti ČSSD upozorňuje, že kabinet má pro rok 2021 i jiné nákladné priority, které si vyžádají desítky miliard korun. Jde o další zvýšení důchodů, růst platů učitelů nebo zavedení zálohovaného výživného. Podle Romana Onderky snížení daňové zátěže zaměstnanců není tak adekvátní oproti těm dalším prioritním projektům.
  • Zdroj: Česká televize