Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.08.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Ke zrušení superhrubé mzdy jsme se zavázali a máme to ve vládním prohlášení. Ale musíme si říct parametry, kam zdanění klesne,“ prohlásila to ve středu v pořadu Dvacet minut stanice Radiožurnál místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (za hnutí ANO), která tímto svým prohlášením v Českém rozhlase potvrdila, že vláda svůj závazek, to je zrušit superhrubou mzdu, dodrží k 1. lednu 2021.

Alena Schillerová zdůraznila, že zrušení superhrubé mzdy jako ministryně financí dala do mezirezortu už v roce 2018. „Zavázali jsme se, že to zrušíme a dáme 19 procent zdanění pro zaměstnance, nicméně se ukázaly problémy – zvedli bychom daň živnostníkům,“ konstatovala v rozhlasovém pořadu a dodala, že například skupina lidí, kteří mají příjmy z pronájmu, by místo 15 procent danili 19 procent.

Proto k tomu dále uvedla, že návrh premiéra Andreje Babiše, že by bylo nejlepší zdanění ve výši 15 procent, smysl dává, ale vznikne tím obrovský deficit ve státním rozpočtu. „Musíme se o tom bavit v rámci koalice, protože sociální demokracie s tím zatím, jak jsem vnímala v médiích, nesouhlasí,“ vysvětlila.

Pokud dojde ke zrušení superhrubé mzdy, vláda bude muset najít způsob, jak zacelit propad příjmů ve státním rozpočtu. Alena Schillerová k tomu dále sdělila, že vláda rozhodně nebude zvyšovat daně, které jsou plošné, kdy v řadě případů lidé mnohdy bojují o svoji holou existenci. Proto vláda zvyšovat daně nebude. Podle ní je zapotřebí nejprve zjistit, jak funguje ekonomika, načež dodala, že vláda počítá i s tím, že míra zadlužení státu může být i větší.

Ministryně financí také uvedla, že chystá úspory v provozu jednotlivých ministerstev. „Zatím mám určitý plán úspor, ale i když je udělám a budu se hádat o každou miliardu, tak tam nenajdu desítky miliard. To si řekněme zodpovědně,“ konstatovala.

  • Zdroj: Český rozhlas