Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 03.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Svaz průmyslu a dopravy (SPD) ČR vyzývá vládu, aby ještě do Velikonoc přišla s jasným plánem, jak a s jakými podmínkami bude uvolňovat omezení přijatá v souvislosti s šířením koronaviru. Firmy musí mít čas, aby se na obnovení chodu připravily, řekl na videokonferenci viceprezident svazu Radek Špicar. Podnikatelská aktivita v eurozóně v březnu oslabila více, než se předpokládalo, tvrdou ránu dostal zejména dominantní sektor služeb. Ve svém zpravodajství to v pátek uvedla Česká televize.

V úvodu vystoupil prezident svazu Jaroslav Hanák, který prohlásil, že firmy potřebují znát předem konkrétní data, kdy se budou otevírat jednotlivé provozy a služby. Vláda a další úřady musí vydat závazná hygienická pravidla pro fungování firem v době epidemie, která podniky budou moci převzít do svých vnitřních předpisů. Vláda by také měla zajistit dostatek ochranných prostředků. Podle něho po Velikonocích už nastane vhodná doba pro alespoň částečné uvolňování těchto opatření a pro restart ekonomiky. Zároveň ocenil, že vláda se snaží podnikatelům pomoci, přičemž dodal, že ne vždy jsou ale opatření systematická či dořešená. Svaz proto také chce, aby kroky na podporu firem a ekonomiky byly domyšlené do detailu a vyhlašovány včas.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Radka Špicara svaz nechce opakování příkladu programu záruk Covid II, kdy nebyla do poslední chvíle známá finální podoba obou formulářů nutných k podání žádosti a jejich detailní parametry. „Stále také nemáme plně funkční program na podporu úvěrů pro velké firmy nad 250 zaměstnanců či podnikatelské subjekty v Praze,“ doplnil Radek Špicar. Podle něho musí být i dost peněz pro bezúročné úvěrové půjčky pro podnikatele, tedy v Covid II nebo III, nemůže se na nich šetřit. Přičemž upozornil, že se musí začít pracovat Covid III. Ten je určen pro větší podniky, nad 250 zaměstnanců.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj ve svém vystoupení ocenil vládu, že schválila program Antivirus pro kompenzaci mzdových nákladů, tzv. kurzarbeit, který má sloužit pro to, aby si firmy mohly udržet své zaměstnance. Podle něho ale propad ekonomiky bude takový, že počet nezaměstnaných bude v následujících měsících bezpochyby růst. Proto je nutné zajistit, aby program byl funkční minimálně do podzimu letošního roku. Protože jen tak bude zajištěno, že firmy si podrží své zaměstnance i v očekávané recesi, která bude pokračovat. Zároveň dodal, že podle svazu je program třeba rozšířit také o takzvané nepřetržité provozy, které nelze odstavit.

Vláda by podle svazu také měla nejpozději po Velikonocích otevřít hranice pro vybranou pracovní sílu. "Žádáme především o to, aby hranice oběma směry byly otevřeny pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, tak, aby specifičtí odborníci a lidé, kteří dělají nejrůznější servisy, mohli proudit oběma směry. S tím, že my jako zaměstnavatelé jsme připraveni přijmout velmi přísná opatření, jak tím, že po vstupu budou v přísných karanténách, tak i tím, že mohou být opakovaně testováni, tak, aby se mohli zapojit do pracovního procesu," konstatoval Jan Rafaj.

V závěru televizního videopřenosu Jan Rafaj doporučil poslancům, že až budou v úterý projednávat a hlasovat o opatřeních vlády ČR, aby se nezabývali politikou a hleděli na to, že ekonomické problémy, které nastávají v důsledku pandemické krize, nutně vyžadují potřebu přijmout co nejrychlejší a nejlepší řešení této situace.

  • Zdroj: Česká televize