Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 10.07.2018

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ

„Programové prohlášení má spoustu pozitivních bodů jako například digitální Česko, důchodovou reformu, zákon o výstavbě liniových staveb či podporu malých a středních podniků. Vzhledem k tomu, jak vláda vzniká, chceme v programovém prohlášení zdůraznit naše členství v EU a NATO. Jsme připraveni o prioritách byznysu s vládou i nadále diskutovat a žádáme ji, aby s námi konzultovala plnění svého programového prohlášení a zohledňovala přitom zkušenosti firem,“ vysvětluje připravenost Svazu průmyslu a dopravy ČR podílet se na strategii České republiky 1. viceprezident Jan Rafaj.

ROZPOČET STÁTU NEDĚLAL DOBRÝ HOSPODÁŘ

„Odmítáme 50 miliardový schodek v době, kdy se ekonomice daří. Není to rozpočet dobrého hospodáře. Dnes státní výdaje navíc zvládneme, ale kdo je uhradí v budoucnu?,“ ptá se vlády na jednání tripartity Rafaj, 1. VP Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V ČERPÁNÍ DOTACÍ MÍŘÍME NA POSLEDNÍ MÍSTO

„Je smutné, že jsme v EU na 25. místě v čerpání dotací. Vyzýváme vládu, aby zajistila cestu, jak mohou naše firmy o evropské dotace žádat jednoduše a efektivně. Nesmí se opakovat problémy s OP PIK, programem, který má za úkol podporovat rozvoj podnikání. Nerozumíme ani tomu, že z něj vláda bere 7 miliard a přesouvá je jinam v době, kdy průmysl je schopen a připraven čerpat,“ upozorňuje na nevstřícné chování vlády vůči podnikům Rafaj.

V září budou zaměstnavatelé chtít, aby tripartita reagovala na připomínky Svazu průmyslu a dopravy ČR z dnešního jednání, a to k programovému prohlášení a rozpočtu.