Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.01.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

V pořadu televize CNN Prima NEWS „Co na to vaše peněženka“ v pondělí 10. ledna 2022 proběhla velká diskuse o významu testování zaměstnanců kvůli covidu, dále o dalším možném vývoji zaměstnanosti a také i o výši státního dluhu České republiky. Účastníky televizní besedy byli viceprezident Hospodářské komory ČR Radek Jakubský, předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek a hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

V úvodu televizní besedy nastolila moderátorka pořadu otázku testování zaměstnanců ve firmách. Uvedla, že vláda rozhodla, že v některých případech by lidé mohli do práce i s pozitivním testem, aby udržela českou ekonomku v chodu. Na otázku moderátorky, zda je to správný krok, odpověděla ekonomka Helena Horká, že to považuje logický krok, protože pokud chceme zachovat chod ekonomiky, to je, že nechceme ekonomku opět zavírat a otevírat, což je, podle ní, to nejhorší, co může nastat, tak je dobré vědět, jak se v naší zemi šíří nakažlivá varianta omikron. Zároveň k tomu dodala, že mnoho firem testovat ani nepřestalo. Takže, povinné testování je, podle ní, přirozený důsledek situace a vhodné pravidlo pro všechny, protože si většina firem dobře uvědomuje riziko, co by se stalo, kdyby se jim covid začal šířit po firmě, a to v jakékoliv variantě. Podle ní je to v pořádku. Podle ní je to všechno v pořádku.

Radek jakubský z Hospodářské komory ČR k tomu řekl, že souhlasí s tím, že firmy se chtějí strat o své zaměstnance, neboť chtějí mít zdravé zaměstnance a chtějí nadále fungovat. Načež poznamenal, že je to v podstatě jediná cesta, jak jít dále. Konstatoval, že většina firem testovat nepřestala. Průběžně testoval, zejména po dovolených, po Vánocích apod. Takže rozhodnutí vlády ČR chápe pouze jako rozšíření stávajícího stavu.

„Myslím si, že jsou, jak podnikatelé, tak drtivá většina zaměstnanců, nechci mluvit za všechny, na jedné lodi,“ dodal k tomu Bohumír Dufek. Podle něho je dobře, ať to již byla vláda premiéra Andreje Babiše či ať je to současná vláda premiéra Petra Fialy, že nechtějí zavírat ekonomiku, a že se jde opravdu cestou ekonomické prosperity České republiky. Načež podotkl, že si myslí, že do budoucna by s testováním zaměstnanců) ani žádný problém být neměl.

Poté moderátorka pořadu poznamenala, že testy mají být hrazeny ze zdravotního pojištění. Načež se zeptala zástupce Hospodářské komory ČR, zda budou firmy žádat zpětně proplácení testování.

Radek Jakubský odpověděl, že lze o proplácení testování žádat elektronicky a proplácí se to zpětně. Podle něho zpoždění proplácení bude v tomto případě trvat 1 až 1,5 měsíce, což firmy unesou. Poznamenal, že podnikatele více trápí ceny, které jsou spojeny s testováním. To znamená, že nejde jen o cenu samotného testu, ale především o čas, který stráví zaměstnanci tímto testováním.

Předseda ASO Bohumír Dufek k tomu dodal, že v tom nevidí žádný problém. Podle něho by slušná firma měla unést testování, protože to není tak vysoká položka. Daleko horší jsou však situace, kdy se firma musí zavřít, protože nemá zaměstnance, jelikož jsou v karanténě či v nemoci doma. Připomněl, že mnohdy byly firmy zavřené jenom proto, že děti zaměstnanců zůstali doma a tím také musely být doma také rodiče s dětmi. Podle něho potom ekonomika strádala. Odbory jsou letos toho názoru, že bychom v letošním roce bychom mohli být mírně optimističtí.

Poté se moderátorka zeptala ekonomky Heleny Horské, zda nyní firmy již zase přepínají na homo office. „Myslím si, že mnoho firem do toho původního režimu ani nenastoupilo,“ odpověděla Helena Horská. Podle ní většina firem umožňovala kombinovat práci z kanceláře s prací z domova. Často to bylo dáno i tím, že děti byly v určitém, smíšeném režimu. Již loni na podzim se objevovaly uzavírky některých tříd. Rodiče na to často reagovali, že budou pracovat doma.

Načež k tomu dodala, že pracovníci ve firmách, kteří nesou označení „bílé límečky“ se práci z domova snáze přizpůsobí. Ale daleko větší problém je ve výrobních firmách, kdy v řadě profesí nelze homo office přikázat, protože je potřeba zajistit provoz dané továrny. Výrobní linku prostě nejde zastavit. Proto je také, opatření, to je testování ve firmách, logické. ze zastavit. Takže, podle ní toto opatření na straně firem je velmi logické. Jde o to, že restován napomáhá tomu, že se nebudou zbytečně vypínat některé provozy. Takže, je, díky testování, dobře vidět, jak se covid nešíří po továrně. Zároveň uvedla, že kdo využívá homo office, tak ho využívá i nadále. Tímto okamžikem se totiž v podniku vyhnou rizikovým kontaktům.

Poté moderátorka přešla k tématu, jak to bude vypadat, když zákon umožní hygieně monitorovat situaci nejen ve firmách, ale zda to bude možné i v případě homo office. Načež požádala předsedu ASO Bohumíra Dufka o názor, to je zda to nerozpoutá nějaké pracovní spory.

„Všude máte nějaké spory, bez toho to nefunguje. Ale myslím si, že by to neměly být problémové věci, protože tam, kde to jde, lidé rádi přejdou na homo office. Protože je pro ně lepší, když zůstanou doma, než když musí do zaměstnání, už z toho důvodu, aby se oři cestě do práce nebo v práci nenakazili,“ odpověděl Bohumír Dufek. Podle něho proto také raději zůstanou doma s dětmi. Pokud jde o kontroly hygieny, Bohumír Dufek si myslí, že hygiena nebude v žádném případě kontrolovat homo office, ale bude kontrolovat, jestli někdo dodržuje karanténu nebo ji nedodržuje.

Na to navázala moderátorka pořadu tím, že citovala slova předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly o tom, že je třeba motivovat lidi k nemocenské. Poznamenal, že stát opět nabízí 60procentní úhradu, pokud člověk odchází do karantény nebo na nemocenskou. O to, jaké je stanovisko zaměstnavatelů a podnikatelů k tomuto problému, požádala Radka Jakubského.

Viceprezident Hospodářské komory ČR odpověděl, že se uvidí, jak se bude u nás vyvíjet šíření varianty omikron. Jestliže hovoříme o pěti dnech karantény, jde o úplně jiný režim, než je ten, kdy průměrná doba karantény byla 10 až 14 dní. Načež dodal, že velmi často se to týkalo karantény i na 30 dní a více. Proto také zaměstnavatelé krácení karantény na 5 dní samozřejmě kvitují, ale to za předpokladu, že tito lidé budou potom bezinfekční. Tudíž, že se vrátí do výrobního procesu lidé, kteří již nemohou nikoho nakazit. Načež dodal, že 5 dní je parádní doba ve srovnání s předchozím obdobím. Ale, pokud se ukáže, že to nebylo úplně správné rozhodnutí, zaměstnavatelům by to přineslo mnohem větší problémy, než kdyby byla karanténa 10denní. Zároveň ale dodal, že on osobně podporuje pětidenní karanténu. Konstatoval, že tato zkrácená doba karantény umožní zaměstnavatelům, aby jejich firmy alespoň určitým způsobem fungovaly-

Podle moderátorky přicházejí scénáře, že s variantou omikron mohou být desítky či statisíce nakažených denně. Načež o komentování této situace požádala předsedu odborů Bohumíra Dufka a ekonomku Helenu Horskou.

Helena Horská uvedla, že je ráda, že se vláda na tento negativní a rizikový scénář připravuje a to tím, že pracovníci kritických struktur hospodářské infrastruktury budou moci pracovat, a to i s ohledem na jejich případnou nákazu či karanténu. „Takže je dobře, že vláda se připravuje na rizikový scénář,“ dodala. Dále prohlásila, že se na takový rizikový scénář musí připravit i samotné firmy. Podle ní také dnes dochází k tomu, že vedení firem například vyzývá své zaměstnance, aby necestovali zbytečně hromadnou dopravou. Protože je nutné omezit zbytné kontakty.

Zároveň dodala, že se dnes ve společnosti ruší některé aktivity, aniž by vláda sama zaváděla nějaké limity na počet osob na jednom místě. „Myslím si, že většina firem se snaží připravit na případný rizikový scénář,“ prohlásila. Dále konstatovala, že v případě plošného rozšíření omikronu by nějaké karantény či izolace znamenaly výrazné zpomalení, a řekněme i zastavení některých druhů výroby. Ale je nutné, aby fungovaly klíčové sektory ekonomiky, tj. energetika, vodárenství, ale i doprava. Je dobře, že se vláda připravuje i na scénář, co by se stalo, kdyby přišlo to nejhorší, to znamená, kdyby se omikron šířil v takové masové míře. Že by byly ohroženy strategicky významné oblasti, poznamenala.

Bohumír Dufek k tomu uvedl, že, podle něho, jde o určitý experiment. Načež dodal, že pětidenní karanténa je velice výhodná jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance. Zároveň připomněl, že v loňském roce Asociace samostatných odborů navrhla, aby se určitým způsobem oddělily děti od rodin. Šlo v podstatě o to, že se tehdy zjistilo, že jeden z největších přenosů infekce covidu je rovněž ve školách. Proto ASO chtělo, aby stát podpořil školy v přírodě tím, že tyto pobyty dětí a pedagogů zaplatí. To je, aby děti, a za přítomnosti pedagogů, mohly v karanténě prožít potřebnou dobu a poté se vrátit domů. Bohužel to ve vládě neprošlo, dodal Bohumír Dufek.

Moderátorka pořadu se dále zmínila, že ministr zdravotnictví Vlastimil Válek hovořil o tom, že některé profese by mohly chodit do práce i s pozitivním testem. Načež se hovoří o dopravě, energetice, vodním hospodářství, zdravotnictví a sociálních službách. Současně připomenula slova předsedy ČMKOS Josefa Středuly, že firmy jsou připravené vytěžovat zaměstnance nad rámec jejich pracovních smluv. O stanovisko k tomuto problému požádala Radka Jakubského z Hospodářské komory ČR.

Na to Radek Jakubský uvedl, že, podle něho, se lepší scénář, než, jaký nyní navrhuje vláda, těžko hledá. Načež dodal, že velmi bude záležet na to, jestli u nás budeme mít jenom omikron či i jiné varianty covidu. V případě, že by u nás byly ještě další varianty covidu, u nichž je doba infekčnosti delší, může se, podle něho, naší zemi vymstít pětidenní karanténa, co by byl velký problém.

Pokud jde o práci těch, kteří jsou pozitivní, ale bez příznaků, pokračoval dále Radek Jakubský, na některých pracovištích to možné je. Ale některé provozy jsou kritické natolik, že, abychom tyto firmy udržely v chodu, a to i za cenu, že v ní budou pozitivní zaměstnanci, potom možná bude malinko zvýšené riziko v tom, že se tito pozitivně testovaní zaměstnanci přece jenom potkají s nějakým dalším zaměstnancem. Načež dodal, že ale věří, s použitím ochranných pomůcek a dodržením všech pravidel, to bezpečné může být.

Radek Jakubský k tomu dále uvedl, že uvedený návrh na pracovní karantény připomínkovala Hospodářská komora ČR. Konstatoval, že se během diskuse o tomto problému, hovořili o tom, že do této kategorie určitě bude patřit stravování v nemocnicích, doprava léků, opravy zdravotnických přístrojů apod.

Poté ho Bohumír Dufek doplnil, že je u nás hodně lidí, kteří jsou o očkováni druhou dávkou, přičemž řada z nich se očkuje i třetí dávkou. Takže je možné počítat s tím, že průběh pandemie covidu nebude v takovém rozsahu, jako tomu bylo na jejím počátku. Navíc, řada našich spoluobčanů již covid prodělala. Takže, kdy se to sečte, nevypadá to, že by to proběhlo nedobře. Dále prohlásil, že věří vládě, že má tolik schopné odborníky, že to, společně se zdravotníky, dali dohromady velmi dobře. Poté ještě dodal, že slyšel, že průběh onemocnění omikronem není tak závažný, u lidí, kteří již omikron dostali. Podle něho to potvrzují i údaje z jiných zemí, například Velké Británie či Francie. Přičemž konstatoval, že věří ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, že celou záležitost konzultoval s příslušnými zahraničními odborníky. Zároveň dodal, že to čas ukáže, a že do 14 dní budeme vědět, jak to dopadlo. Tedy, zda to bylo správné rozhodnutí.

V průběhu televizní besedy se přirozeně hovořilo i o dalších aspektech české ekonomiky, to je především o zaměstnanosti, o výši státního dluhu České republiky. Informace, o čem účastníci besedy dále diskutovali přineseme v dalším našem zpravodajství.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS