Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 18.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Moravskoslezský kraj by měl v souvislosti s koncem těžby uhlí z Evropské unie čerpat více než 18 miliard korun. Připraveno má 13 strategických projektů. Regionu by měly pomoci zvládnout transformaci spojenou s útlumem důlní činnosti. Podle zpravodajství České televize to řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO) po setkání s místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem.

„Je třeba změnit náš region. Změnit ho od těžby uhlí na těžbu dat. Všichni jsme zaznamenali klimatický balíček a jeho dopad. Jsou to úkoly, které nejsou vůbec jednoduché pro Česko, která je průmyslovou zemí. Budeme muset najít cesty, jak všechno vybalancovat,“ řekl Vondrák.

Cesta má podle něj v kraji tři hlavní pilíře. „Máme tady univerzity, máme tady výzkum a vzdělávání na nejvyšší úrovni. Chceme podpořit malé a střední podniky jako nositele inovace. Musíme respektovat a zajistit transformaci těžkého průmyslu. Tyto tři věci tvoří trojšroubovici, kterou musíme využít a dotáhnou k dokonalosti. Je to na nás a moc jiných možností dnes nemáme,“ dodal hejtman.

Místopředseda Evropské komise dodal, že sám je vnuk lidí, kteří těžili uhlí. „Viděl jsem svůj domovský region, jak se transformoval. Byla tam řada chyb, kterým se tady vyhýbáte. Chci slíbit, že pomůžeme transformaci udělat tak, abyste se i chybám vyhnuli. Transformace je nezbytná nejen kvůli změnám klimatu, ale i kvůli průmyslové revoluci, která probíhá. Chceme zajistit, aby byla spravedlivá, aby nikdo nezůstat pozadu. Musíme zajistit, aby energetická transformace nezpůsobila energetickou chudobu,“ slíbil Timmermans.

  • Zdroj: Česká televize