Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 05.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Tisíce firem v Česku hlásí bankrot a končí s činností. Podle zpravodajství v Televizních novinách televize Nova může za to dramatický růst cen energií a dalších surovin. Krachují firmy prakticky ze všech odvětví, jako třeba papírnictví, pekařství, řeznictví, ale i rychlá občerstvení nebo opravny elektroniky. A podle odborníků se to v nejbližší době nezmění. Krachujících firem prý bude přibývat.

V televizní reportáži zaznělo, že například ve městě Kouřim existují vyhlášená jatka. Jde o rodinnou firmu, která byla na trhu už od 90. let minulého století. Svým zákazníkům nabízela široký sortiment vlastní výroby. Ale i ji ale současná inflace nakonec porazila. Vevnitř je zhasnuto a na dveřích se ze dne na den objevil nápis „Zavřeno“.

„Po 30 letech zavíráme. I když jsme se opravdu snažili firmu zachránit, nakonec nás dorazila válka. Nedokážeme už čelit růstu cen energií o stovky procent. Je nám to moc líto, bavilo nás to a těšilo. Děkujeme vám za přízeň a přejeme hodně štěstí v nejistých časech,“ stálo v prohlášení firmy.

Podle zpravodajství Televizních novin televize Nova od začátku letošního roku ukončilo svou činnost více než 4.500 firem. Stovky dalších vyhlásily bankrot. „V ČR k tomu přispívá i napětí na trhu práce, protože to tlačí na mzdy, na náklady firem a na inflaci. Pokud jde o firmy jako takové, tak se ukazuje, že šetří nejen na službách, ale i na položkách, které považují za zbytečné. Jako reklama, bezpečnostní agentura,“ sdělila Televizním novinám analytička Věra Kameníčková.

„Stát má opravdu omezené možnosti, tady to je akorát o tom, aby si firmy dokázaly určit, jaké jsou jejich priority, podívat se na nákladovou stránku a pokud to nejde jinak, tak to předat v koncové ceně pro své zákazníky,“ vysvětlil ekonom David Marek.

Podle odborníků, které televize Nova oslovila, se bude situace ještě zhoršovat a krachujících firem bude každým dnem přibývat. Jedním z důvodů podle nich budou zdražující se pohonné hmoty. „Nikdy se takto nepotkalo tolik krizí. První je ta energetická, kdy strašně rychle rostou ceny energií. Zároveň chybí zaměstnanci. Proti tomu jde navíc nervozita lidí. Začínají škrtat ve svých nákupních seznamech,“ uvedl viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Končit budou, podle Tomáše Prouzy, zejména nejmenší provozovny. „Vyčerpaly je dva roky covidu-19. Nemají peníze a nemají ani kam sáhnout. Bude to velký problém zejména na vesnicích a v malých městech, kde je často jedna prodejna. Lidé budou muset jezdit na nákupy do města,“ doplnil Prouza.

Podle něho existuje však řešení. „Je třeba pomoci firmám s těmi vysokými cenami energií. Ty už jsou hodně drceny. Velmi rychle se dá zlevnit energie. Dají se vytvořit příspěvky pro energeticky náročné provozy. Pomoci by mohlo i otevření pracovního trhu. Přitáhnout více zaměstnanců a zvýšit konkurenci," má jasno viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

  • Zdroj: tn.nova.cz