Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.04.2017
  • Autor: Ing. Karel Rychtář

Dne 13.4.2017 se společnou iniciativou AZZP ČR a předsedy poslanecké sněmovny Jana Hamáčka uskutečnila konference pod záštitou premiéra Bohuslava Sobotky s názvem „Podpora zaměstnávání osob zdravotně postižených není jen Zákon o zaměstnanosti“ jejímž motem bylo „Měníme zažité postoje – Vracíme zdravotně postižené do života“. 

Na „zelený čtvrtek“ před volnými dny překvapil velký zájem ze strany odborné veřejnosti z celé ČR, zúčastnilo se více jak 90 odborníků z celé ČR – zástupců státní správy, organizací zdravotně postižených, zaměstnavatelů a dalších.

V úvodní zdravici premiér ČR Bohuslav Sobotka konstatoval mimo jiné, že vláda hledá opatření, která pomohou lidem se znevýhodněním najít práci i na volném trhu práce. Také předseda PS PČR Jan Hamáček potvrdil, že je potřeba zefektivnit proces rehabilitace a následné plné integrace osob zdravotně postižených do společnosti.

Konference zhodnotila dosažené výsledky úsilí k prosazení postupného a efektivního systému podpory zaměstnávání osob zdravotně postižených a seznámila účastníky s předpokládaným postupem v následujícím volebním a funkčním období sněmovny a vlády. Účast zákonodárců a politiků, jimž především byly informace a diskuse určeny, byla jen symbolická, vzhledem k tomu, že sněmovna již neměla jednací den. To víc jsme ocenili účast několika z nich, převážně členů Výboru pro sociální politiku.

V rámci úvodní části konference vystoupili kancléř PS PČR Petr Kinštetr, který tlumočil postoje a podporu předsedy sněmovny Jana Hamáčka, náměstek ministryně práce a sociálních věcí Jiří Vaňásek, který hovořil zejména o výsledcích dosavadních jednání a potvrdil společné cíle ve spolupráci s partnery na budování systémového řešení. Práci sekce zaměstnanosti MPSV ČR pod jeho vedením ocenila většina vystupujících. Dále vystoupili Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, Jan Wiesner, prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, poslankyně a místopředsedkyně výboru sněmovny Radka Maxová.

Ve dvou panelech hovořili a diskutovali mimo jiné o tématu důležitosti koordinace rehabilitace podmiňující efektivnost pracovního začlenění osob zdravotně postižených zástupci Asociace poskytovatelů pracovní rehabilitace ČR Jaroslav Dostál a Petr Džambasov, poslankyně Jana Hnyková, senátorka Miluše Horská a Karel Rychtář, místopředseda AZZP ČR. Zapojila se i řada dalších přítomných. 

Ve druhém panelu se hovořilo o klíčových změnách v samotném systému podpory zaměstnávání osob zdravotně posstižených, společně diskutovali Jiří Vaňásek, Jan Buba z GŘ ÚP ČR, poslanec Jan Skopeček a Zdeněk Věchet – předseda KK AZZP ČR, do diskuse se zapojili i přítomní ředitelé poboček a kontaktních míst úřadů práce. Společným znakem vystoupení diskutujících byla shoda na pozitivním vnímání důležitosti podpory zaměstnanosti osob zdravotně postižených a zájem podporovat motivaci obou stran trhu práce. Přítomní poslanci a senátorka se nejen podělili o své zkušenosti z funkcí poslanců či radních, ale zazněly i přísliby z jejich strany k systémové spolupráci při další přípravě a prosazování systémových změn. V závěru jednání se přítomní shodli, že zelený čtvrtek je možno vnímat nejen jako křesťanský svátek, ale že se může stát symbolem semaforu, jehož rozsvícené zelené světlo ukazuje cestu ke změně k lepšímu v diskutované oblasti – svým obsahem složité a společensky významné.

Některé prezentace jsou/budou zpřístupněny na webu AZZP, i těm, kteří se nemohli jednání z různých důvodů zúčastnit.

Zástupci AZZP ČR v závěru oznámili, že v rámci své informační kampaně připravují další konferenci, kterou chtějí pořádat s dalšími partnery odborně zaměřenými právě na oblast koordinace rehabilitace osob zdravotně postižených. Konference tentokrát v Senátu PČR se uskuteční dne 7.12.2017.