Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Evropské ekologické cíle obsažené ve strategii „Od zemědělce ke spotřebiteli“ (Farm to Fork strategy) sníží zemědělskou produkci v EU o pětinu. U některých plodin to bude až o 30 procent, hovězí maso zdraží o 60 procent. Na základě zahraničních studií, které rozebíraly dopady strategie Farm to Fork, to na čtvrteční tiskové konferenci Zemědělského svazu ČR oznámil jeho předseda Martin Pýcha.
Potravinářská komora ČR dnes vydala stanovisko, ve kterém reaguje na vyjádření Zemědělského svazu ČR, které se týká otázek zvyšování výkupních cen mléka v Německu a v České republice, dále problému vyšších obsahových složek v mléce v Německu a další související témat jako je například výrobní a prodejní cena másla.
Nebezpečí další krize hrozí České republice, říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Podle něho jsou důvodem k těmto obavám například stoupající ceny energií a nová strategie EU „New Green Deal“ bez dopadových studií. Proto také vládě ČR proto doporučuje moudrý přístup a širokou diskusi. V opačném případě varuje před energetickou chudobou.
Seznámení s ekonomickými podmínkami pěstování jablek u nás, zároveň i s možnostmi jejich distribuce do tuzemské prodejní sítě – to byly hlavní cíle akce, kterou v úterý 12. října 2021 uspořádala Potravinářská komora ČR. Skupina zemědělských redaktorů tam měla možnost navštívit sady a vlastní výrobní provoz družstva Bohemia Apple se sídlem v Tuchorazi u Českého Brodu na Kolínsku, které patří k našim největším producentům jablek.