Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.

Prohlášení Bohumíra Dufka, předsedy ASO

Musíme, bohužel, konstatovat, že v pořadu CNN PRIMA NEWS odvysílaném včera, tj. v neděli 15. listopadu 2020, byly prezidentem Asociace hotelů a restaurací ČR Ing. Václavem Stárkem uvedeny nepravdivé údaje o kolektivní smlouvě vyššího stupně.
 
V současné době Asociace hotelů a restaurací ČR nemá uzavřenu žádnou kolektivní smlouvu vyššího stupně, která by se vztahovala na zaměstnavatele a zaměstnance v oboru pohostinství. Toto tvrzení lze si ověřit ve Sbírce zákonů na stránkách Ministerstva vnitra.
 
Překvapuje nás, že tento fakt ponechává bez povšimnutí také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.
 
V Praze dne 16. listopadu 2020
 
Bohumír Dufek
předseda ASO

Nedávno přijatá „Evropská zelená dohoda“ výrazně ovlivní charakter zemědělství a potravinářství v EU v příštích několika letech!

Pod názvem „Zemědělství a potravinářství v kontextu evropských strategií“ se 6. listopadu 2020 uskutečnil v Praze seminář, který uspořádala Potravinářská komora ČR ve spolupráci s organizací Renew Europe (Obnova Evropy) z Evropského parlamentu. Cílem semináře bylo poukázat na problémy, které musí řešit Evropská unie v současné době v oblasti zemědělství a potravinářství, a to v návaznosti na nedávno přijatou Evropskou zelenou dohodu.

Předseda ASO Dufek v televizi CNN Prima NEWS opět oponoval výrokům, že poslal 50 % restaurací u nás do bankrotu!

Počátkem listopadu zveřejnila televize CNN Prima NEWS rozhovor s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem, který byl věnován současné ekonomické situaci u nás, a to v souvislosti s dopady pandemie koronaviru. V původním rozhovoru se mimo jiné zmínil i o tom, že je u nás až 40.000 stravovacích zařízení, že díky koronavirové krizi jich může až polovina zkracovat. Načež zaměstnanci, kteří by tak přišli o zaměstnání, by měli přejít na úřady práce a rekvalifikovat se na jiná zaměstnání, případně i na svářeče. Načež v řadě médií došlo i nesprávné interpretaci jeho slov a představitelé podnikatelských kruhů v hotelnictví, restauračních zařízeních a cestovním ruchu začali Bohumíra Dufka nesprávně obviňovat, že poslal 50 % restaurací a hospod do krachu.