Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 12.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiéři zemí Visegrádské skupiny koordinovali na summitu v Lednici na Břeclavsku pozici před jednáním Evropské rady, které se uskuteční za týden. Diskutovali o víceletém finančním rámci na období 2021 až 2027 a o fondu obnovy po pandemii koronaviru. Podle zpravodajství České televize český premiér Andrej Babiš (ANO) po summitu řekl, že se postoje premiérů k fondu sblížily.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie budou o fondu obnovy a příštím rozpočtu EU jednat prostřednictvím videosummitu 19. června. Fond by měl mezi země EU rozdělit 750 miliard eur, na Česko by mělo připadnout zhruba 20 miliard eur (asi 550 miliard korun).

Největšími příjemci pomoci by měly být epidemií nejvíc zasažené země Itálie a Španělsko. Třetí v pořadí by mělo být Polsko, které by mělo dostat 64 miliard eur. Maďarsku by mělo připadnout patnáct miliard a Slovensku osm miliard eur.

Podle Andreje Babiše je brzy na debaty, jak se mezi členské státy rozdělí peníze z fondu obnovy, protože zatím není jasné, nakolik budou ekonomiky členských států EU zasaženy pandemií. „Za sebe myslím, že hlavním kritériem by měl být propad HDP, to se musí vyhodnotit až začátkem příštího roku,“ řekl Andrej Babiš.

Debata o rozdělení peněz, podle Andreje Babiše, bude ještě dlouhá. Upozornil, že není vyjasněna řada otázek spojených s fondem, včetně podmínek, za kterých by si měla EU půjčit na finančních trzích peníze pro jeho naplnění.

Podle České televize o tom, zda je shoda na celkovém postoji k fondu, ale český premiér, a ani jeho kolegové ze zemí V4, po jednání nic neuvedli. Zatímco Polsko a Slovensko dříve vyjadřovaly podporu pro návrh podoby fondu, Česká republika a Maďarsko se k němu stavěly zdrženlivěji. Babiš pouze řekl, že se země V4 shodují na tom, že pro čerpání peněz z fondu by měla být stanovena delší doba než plánované čtyři roky. Mluvil o sedmiletém období, jako je tomu u finančního rámce.

Andrej Babiš poté pro Českou televizi prohlásil, že „shodli jsme se na objemu fondu, rozdělení peněz ale spravedlivé není. Sblížili jsme se v tom, že už s Maďarskem nejsme kritičtí k objemu peněz, že akceptujeme polskou pozici. Premiér Matovič přiznal, že pro ně je to výhodné, ale pro mě to samozřejmě není akceptovatelné,“ řekl Andrej Babiš s tím, že Česká republika by podle něj měla dostat víc peněz.

Andrej Babiš nesouhlasí s klíčem, podle kterého se mají peníze rozdělovat. Vadí mu, že jedním z kritérií by měla být míra nezaměstnanosti v jednotlivých členských zemích Unie, která ale podle něj s dopady nemoci covid-19 nesouvisí. Český premiér míní, že země, kterým se podařilo udržet nízkou nezaměstnanost, by byly penalizovány, zatímco ty, ve kterých byla špatná situace už před pandemií, by byly tímto způsobem zvýhodněny.

„Polsko a Slovensko, i když to pro ně vypadá velice dobře, tak jsou solidární s námi a podporují nás v tom, aby se tyto věci narovnaly,“ dodal český premiér Andrej Babiš.

  • Zdroj: Česká televize