Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.05.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Organizace Solidarita a polští zemědělci protestovali, v sobotu 11. 5. 2024, s polskými vlajkami a vlajkami Solidarity a transparenty proti Zelené dohodě na Královském zámeckém náměstí v centru Varšavy v Polsku. Podle zpravodajství amerického konzervativního listu The Epoch Times, protest polských zemědělců a odborářů je součástí protestu evropských zemědělců proti nařízením EU o Zelené dohodě. Polští zemědělci rovněž požadují změnu dohody EU s Ukrajinou týkající se dovozu zemědělských produktů do EU. Protestu se zúčastnilo více než 100 tisíc lidí.

Podle zprávy listu The Epoch Times zemědělce, protestující proti klimatické politice Evropské unie, přišli podpořit i politici opoziční národněkonzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) nebo někteří zástupci krajní pravice. Podle odhadu portálu Onet se akce zúčastnilo 25.000 až 30.000 lidí.

Protestní pochod se konal pod heslem „Pryč se Zelenou dohodou pro Evropu“. Takzvaný Green Deal je soubor opatření, díky kterým chce Evropská unie do roku 2050 dosáhnout klimatické neutrality. Už hodinu před avizovaným začátkem protestu byly na náměstí u Královského zámku u památníku krále Zikmunda III. slyšet píšťalky, vuvuzely (plastový hudební nástroj na fandění – pozn. red.) a nad hlavami demonstrantů vlály prapory v polských barvách.

„Ať Brusel žere brouky, my dáváme přednost vepřovému a bramborám,“ stálo na jednom z transparentů v průvodu, ve kterém rolníci na návěsu vezli postavu smrtky v černém hábitu a s páskou s vlajkou EU na rameni. Na vedlejším návěsu se vezly bedny s polskými jablky, která protestující zemědělci rozdávali kolemjdoucím.

Protest do Varšavy svolalo několik organizací odborové centrály Solidarita a k zemědělcům se přidali také například odboráři z Polské pošty. Portál Onet k tomu podotkl, že nešlo jen o pochod zemědělců, ale také o „politické shromáždění příznivců Sjednocené pravice“ – pravicového parlamentního klubu, který tvoří opozici současné vládě Donalda Tuska.

List The Epoch Times k tomu dodává, že zemědělci v Polsku, a dalších zemích EU, v posledních měsících protestovali nejen proti Green Dealu, ale i proti levnému dovozu potravin z Ukrajiny. Polští farmáři se v dubnu rozhodli uvolnit hraniční přechody s Ukrajinou, které blokovali několik měsíců. Kvůli tomu se i zhoršily vztahy mezi oběma zeměmi, uvedla agentura Reuters.

Zároveň list informuje i o tom, že pochodu směřujícímu k sídlu Sejmu, což je dolní komora parlamentu, se zúčastnil i předseda PiS Jaroslaw Kaczyński a další politici z této euroskeptické strany, s nimiž lidé na demonstraci rozmlouvali a fotografovali se s nimi, například s bývalou premiérkou Beatou Szydlovou. Podle Kaczyńského má „Zelená dohoda pro Evropu sloužit k tomu, aby takové země, jako je Polsko, které doposud dohánělo Evropskou unii a západní země, začalo zaostávat“. Přičemž podotkl, že politici z PiS nejsou na demonstraci, coby představitelé této strany, ale jako občané.

Současná vláda premiéra Donalda Tuska, podle jednoho z protestujících, nechá na Polsko uvalit omezení, místo aby se starala o zájmy jeho občanů. „Chtějí nás zemědělce otočit na záda, abychom už nevstali, zatímco nás dánská a nizozemská konsorcia začnou vykupovat,“ postěžoval si demonstrant. Jiný uvedl, že se obává hromadných krachů polských farem. „Přes 70 let mého života to nějak fungovalo. Protestuji, protože chci, aby moje vnoučata žila v normální zemi,“ dodal protestující v důchodovém věku.

Podle amerického listu se protestu rovněž zúčastnil i politici dalších polských konzervativních stran s tím, že jeden z nich nesl transparent s nápisem „Nezávislost = Polexit“, čímž narážel na požadavek vystoupení Polska z Evropské unie.

Sobotní protest polských zemědělců a odborářů se konal měsíc před volbami do Evropského parlamentu.

  • Zdroj: Epoch Times ČR