Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.11.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ceny potravin začínají být před Vánoci opět velkým tématem. Ačkoliv mnozí u nás slibovali, že zdražování nakonec pomine a ceny se možná i vrátí zpět k normálu, opak je pravdou, píše ve svém zpravodajství portál AAzdraví.cz, s tím, že „některé položky nákupních košíků zdražují doslova zběsilým tempem a nikdo už netuší, kde se zastaví“.

Výrobci potravin, podle AAzdraví.cz, zdůrazňují, že s cenami, za něž aktuálně dodávají do obchodních řetězců, stále nemohou být spokojeni, a že je vyšší ceny energií, platů i surovin nakonec donutí k dalšímu zdražování. Ostatně třeba společnost Kofola ceny svých nápojů letos zvyšovala už třikrát a stále to, podle jejího vedení, není dost.

AAzdraví.cz dále uvádí, že člověk, který nebyl delší dobu v obchodě, potom může být překvapen z cen na zcela běžných produktech. Například při návštěvě jednoho z obchodů sítě Albert jsme si redakce AAzdraví.cz všimla na první pohled obyčejného kuřete. „Co na něm však bylo neobyčejné, to byla cenovka, která skoro sváděla k tomu, že jde o nějaký omyl. Obchodník si za sotva dvoukilové kuře žádal téměř 500 Kč. Cena jednoho kilogramu tohoto kuřete dosáhla 249 korun. To už je opravdu hodně a je otázkou, zda takovou cenu ospravedlní skutečnost, že se toto kuře může pochlubit označením bio. Je přitom otázkou, kdo si takové kuře může dovolit. Pokud z něj uděláte nedělní oběd pro čtyři, cenově se dostanete na částku, za kterou byste pojedli v restauraci,“ uvedla autorka textu ve své zprávě.

Podle redakce AAzdraví.cz ne všechna kuřata jsou ale takto drahá. Ta obyčejná jsou k dostání za ceny mezi 100 a 140 korunami za kilogram. To ale také není zrovna málo a od minulého roku jde o zdražení v desítkách procent. „Zemědělci potom hlásí, že ceny bude nutné dále navyšovat. Již brzy tak zřejmě v českých obchodech narazíme na ještě dražší kuřata.

V takové situaci potom lidé mohou zajásat, když uvidí kuře v akci, které stojí třeba 80 korun za kilo. Ovšem pozor. Mohlo by se jednat o kuře z Polska, kde se v poslední době řeší opravdu nepěkná záležitost, kdy vyplavalo na povrch, že se tam kuřata krmila technickými oleji,“ konstatovala redakce AAzdraví.cz.

  • Zdroj: AAzdraví.cz