Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 07.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Od pondělí 10. května se do lavic vrací polovina žáků druhého stupně a nižších stupňů víceletých gymnázií i ve zbylých třech krajích. Premiér Andrej Babiš (ANO) na čtvrtečních interpelacích uvedl, že zrušení rotační výuky by si přál už od 17. května. „Samozřejmě bych si to přál, ale bude rozhodovat epidemická situace,“ řekl Radiožurnálu ministr školství Robert Plaga (za ANO), který ve čtvrtek také potvrdil podporu pro PCR testování ve školách. Robert Plaga k tomu dále dodal, že o konání škol v přírodě by mělo být jasno do konce května.

Podle Českého rozhlasu premiér Andrej Babiš (ANO), jak dále  na čtvrtečních interpelacích uvedl, že požádal ministry zdravotnictví a školství, šéfa Správy státních hmotných rezerv i hlavní hygieničku, aby udělali maximum pro to, aby se 17. května vrátili všichni žáci a studenti do škol v klasickém režimu, nikoli rotačně. Načež V rozhovoru pro Český rozhlas ministr Robert Plaga k tomu řekl, že by si to samozřejmě přál, ale rozhodovat o tom bude epidemická situace s tím, že všichni se přirozeně chtějí dostat do normálního stavu. Podle něho je také skvělé, že priorita školství zazněla i ve sněmovně. Konstatoval, že pokud by to šlo z epidemického hlediska 17. května, tak se tomu nikdo nebude bránit. Pokud to bude o týden později, protože situace po 10. květnu ještě nebude úplně vyhodnocena, bude to také dobrá zpráva. Čím dříve se dostanou středoškoláci k teoretické výuce a vysokoškoláci k masivnější výuce, bude to dobré.

Český rozhlas ve svém zpravodajství dále uvedl, že podle jeho zjištění ředitelé základních škol stále nevědí, jestli děti budou moct jet na školy v přírodě. Načež ministr Robert Plaga k tomu sdělil, že je to věc, kterou ministerstvo školství řeší společně s ministerstvem zdravotnictví. Protože je to nejenom přání rodičů a škol, ale i ministerstva školství, které kvůli tomu posilovalo rozpočty škol v kategorii ostatních výdajů i o prostředky na školy v přírodě. „Pevně věřím, že pravidla a podmínky pro jejich konání dokáže ministerstvo zdravotnictví dát ve velmi krátké době, tedy v řádu jednoho týdne, dohromady tak, abychom mohli školám říct, že se od 31. května budou moct školy v přírodě konat. Za jakých to bude podmínek, už musí říct hygiena a ministerstvo zdravotnictví,“ konstatoval ministr Robert Plaga.

  • Zdroj: Český rozhlas