Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.03.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Většina tuzemských firem propustila alespoň část lidí, s nimiž měla uzavřenou dohodu o provedení práce. Podle zpravodajství České televize na vině jsou, podle průzkumu Hospodářské komory ČR, hlavně vyšší náklady, v některých případech jde až o 32 procent. Potom také administrativa i nejasnosti v dalším fungování. Úpravy v systému chce nyní projednat Poslanecká sněmovna.

České televize uvedla konkrétní příklad snižování počtu pracovníků, pracujících na dohodu o provedení práce, a to ve společnosti Conectart. Tato společnost snížila počet pracovníků s dohodou o provedení práce zhruba o polovinu. Společnost provozuje v České republice 12 telefonních center. Celkově má kolem 1300 pracovníků. Přičemž na dohodou o provedení práce působila ve firmě zhruba desetina z nich.

„V průměru se zvedly náklady o 10,5 až 11,2 procenta meziměsíčně,“ uvedl generální ředitel společnosti Petr Studnička. Dohody o provedení práce společnost prostě využívá, nikoliv však ve všech jejich projektech.

Podle průzkumu Hospodářské komory ČR, s částí lidí na dohodu o provedení práce, ukončilo spolupráci zhruba 64 procent zaměstnavatelů. Žádnou změnu v důsledku úprav systému pak neprovedlo 29 procent podniků.

Generální ředitelka společnosti Hofmann Personal Gabriela Hrbáčková popisuje změnu na příkladu modelového pracovníka na dohodu: „Když vezmeme, že by měl třeba tři sta korun na hodinu, tak pro daného zaměstnavatele, když se podíváme do loňského roku, zaplatil zhruba devadesát tisíc korun,“ kalkuluje.

Teď za něho, hlavně kvůli proplácení dovolené, ročně zaplatí o tisíce korun víc. Hrbáčková doplnila, že nárůst nákladů může být až ve výši 32 procent, pokud zaměstnavatelé využívají tyto pracovníky o státních svátcích.

Nastat mají ještě změny týkající se povinných odvodů. Jako první začne platit od prvního července letošního roku takzvaný registr dohod. „Druhý krok jsme posunuli na 1. leden příštího roku, to bude moment, kdy se potom spustí výběr pojistného,“ řekl k tomu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Odložit jsme to měli okamžitě. Bezohledně riskovali osud dvou milionů ´dohodářů´ v naší zemi, kteří pracují u 250 tisíc zaměstnavatelů,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Ministr Jurečka předpokládá, že by měla Poslanecká sněmovna PČR změny projednat ve třetím čtení na příští schůzi, tedy v druhém dubnovém týdnu.

  • Zdroj: Česká televize