Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 13.04.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Platy ve veřejném sektoru by pravděpodobně mohly vzrůst. Vláda a odbory, jak uvádí ve svém zpravodajství server Novinky.cz, totiž v tomto směru zahájí společné jednání. Odboráři požadují růst o patnáct procent. Změnit by se mohl i seznam náročných profesí, které budou mít nárok na předčasnou penzi bez krácení.

Na počátku roku se zvedaly mzdy jen lékařům a učitelům, jinak vláda objem prostředků na platy seškrtala o dvě procenta.

„Mluvili jsme o otázce zvýšení odměn ve veřejné sféře a o zvýšení tarifů. Už před měsícem jsem koaličním partnerům dal informaci o tom, jak se vyvíjí inflace a odměňování,“ řekl po jednání s odbory ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Koaliční strany, podle něho, mají za domácí úkol podívat se na kroky k řešení této situace. V květnu o tom bude s odbory vyjednávat.

Odboráři chtějí navýšení o patnáct procent. „Situace zaměstnanců státu je velmi tristní a propady reálných mezd by mohly být na konci letošního roku u některých až přes dvacet procent,“ doplnil k tomu předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

U důchodové reformy je, podle ministra Jurečky, možné zvážit další rozšíření náročných profesí, které budou mít nárok na předčasnou penzi bez krácení. Nyní je vytipováno asi 120 tisíc lidí ze čtvrté rizikové kategorie a ze třetí kategorie rizik. Ale u té se to má, podle ministerstva práce a sociálních věcí, týkat jen těch, kteří trpí nadměrným chladem nebo teplem, vibracemi či nadměrnou fyzickou zátěží. „Na základě kvalitních argumentů budeme schopni říct, jestli někdy v budoucnu dojde k rozšíření tohoto okruhu,“ dodal ministr Jurečka

Odbory chtějí podat stížnost k Evropské komisi

Odbory zvažují, že podají kvůli záměru zrušit v Česku zaručené mzdy ve firmách stížnost Evropské komisi. V chystaném rušení vidí porušení směrnice EU o přiměřené minimální mzdě.

Zaručené mzdy stanovují minimální příjmy u jednotlivých profesí. Vláda chce, aby od příštího roku platily jen ve veřejném sektoru, nikoliv v soukromých firmách. Podle ministra Jurečky totiž, tyto ministerstvem práce navrhované a prosazované změny, směrnici EU neporušují.

Ministr s odboráři jednal i o chystané novele zákoníku práce. Shodli se na tom, že by tam neměla být možnost výpovědi bez udání důvodu. Odbory ale nesouhlasí s tím, že by se prodloužila zkušební lhůta nebo změnila výpovědní doba, jak zvažuje ministr Jurečka.

  • Zdroj: Novinky.cz