Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 24.10.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Kvůli vysoké inflaci chce vláda ČR od ledna 2023 zvednout základní přídavky na děti o třicet procent. Ve většině případů by to dělalo přes dvě stě korun měsíčně. Zároveň hodlá znovu zvýšit také životní a existenční minimum. Obě o více než pět procent. Ve svém zpravodajství to uvedla Česká televize.

Podle televizní reportáže vyššími přídavky na děti cílí stát na rodiny s podprůměrnými příjmy. Například samoživitelka s jedním dítětem do šesti let tuto dávku získá, pokud vydělává méně než 22,5 tisíce čistého měsíčně. Celkově to vyjde zhruba na půl miliardy korun.

V televizní reportáži zaznělo, že například Aneta Ferencová vychovává svého dvouletého syna Kristiána v azylovém domě v Hradci Králové. Jako samoživitelka na rodičovské dovolené pobírá přídavek na dítě ve výši 630 korun. Každý měsíc musí vystačit se 13 tisíci korunami. Peníze navíc, které by dostala díky vyšším přídavkům, by využila pro potřeby syna. „Chtěla bych s ním jet na dovolenou, aby si užil,“ řekla v reportáži.

Česká televize dále uvedla, že stát plánuje kvůli vysoké inflaci a energetické krizi zvýšit základní přídavky zhruba o dvě stovky měsíčně. Rodiny starších dětí dostanou měsíčně navíc až 270 korun.

O stejnou částku vzrostou přídavky i podprůměrně vydělávajícím rodinám s dětmi, ve kterých alespoň jeden z rodičů pracuje. Ty už dnes pobírají na každé dítě o 500 korun měsíčně víc než rodiny lidí, kteří nepracují.

Podle reportáže České televize návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na zvýšení dětských přídavků má podporu celé vládní koalice.

„Máme zaměřit pozornost na pomoc těm, kteří to v tuto chvíli potřebují nejvíce. Těm, kteří jsou třeba v ohrožení a na které ta současná situace dopadá nejhůře,“ řekl k tomu ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. 

Podobný názor má i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Rodiny s dětmi mají opravdu největší problém, co se týče příjmů na hlavu, na člena domácnosti, takže přídavek na dítě je rozhodně cestou, kterou můžeme pomoci těm rodinám s dětmi, které jsou nejvíc zatížené,“ řekla.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN) dodala, že je to doporučení, které cílí na rodiny nízkopříjmové, které čerpají přídavky na děti. „Takže za nás opravdu podporujeme,“ dodala.

Zákon o růstu přídavků pošle ministerstvo práce ostatním resortům ke zrychleným připomínkám v pondělí.

Vláda chce zákon schválit v první polovině listopadu a během měsíce by měl hladce projít i sněmovnou. Hlasovat pro něj hodlá i opozice. „Všechno to, co v tuto chvíli v rámci inflace a energetické krize a zvyšování cen všeho, pohonných hmot, potravin pomůže rodinám, tak to určitě podporovat budeme,“ uvedl člen výboru pro sociální politiku Aleš Juchelka (ANO).

„Zároveň ale s tím říkáme, že chceme, aby se samozřejmě navýšily přídavky na děti i pro pracující občany,“ doplnila místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD).

Podle České televize se vládní koalice dohodla i na zvýšení životního a existenčního minima. Obě mají vzrůst o 5,2 procenta. Ročně na to stát vydá zhruba 700 milionů. Životní minimum by tak měla vláda od ledna 2023 zvýšit o 240 korun měsíčně, to existenční pak o 160 korun. Návrh chce ministr práce přinést na jednání vlády ve druhé polovině listopadu.

„Určitě to bude o více jak pět procent. A je to vlastně krok, který znamená nejenom zvýšení těchto dvou částek, zvýšení životního a existenčního minima, ale vlastně zvýšení několika dalších typů sociální podpory,“ řekl ministr Jurečka.

Česká vláda už letos dvakrát životní i existenční minimum zvýšila. Zatímco v dubnu vzrostla obě minima o deset procent, v červenci to bylo o dalších devět procent.

  • Zdroj: Česká televize