Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.04.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda Andreje Babiše na svém jednání 18. dubna rozhodla o zajištění finančních prostředků na kompenzace škod, které v loňském roce způsobily zemědělcům jarní mrazy a také sucho. Pro ovocnáře a lesní školkaře, kteří utrpěli škody jarními mrazy v dubnu a květnu 2017, vyhradí Ministerstvo zemědělství ze svého rozpočtu nanejvýš 208 milionů korun. Pro zemědělce, které připravilo o část úrody sucho, to budou až dvě miliardy korun. Největší část těchto peněz, 969 milionů, půjde z vládní rozpočtové rezervy. Ministerstvo zemědělství dostalo také za úkol navýšit o dalších 141 milionů korun rozpočet svého národního dotačního programu, jímž financuje preventivní opatření proti suchu. Více v tiskové zprávě Ministerstva zemědělství.

Vláda se zabývala i financováním soukromého a církevního školství. Na mzdy učitelů a dalších zaměstnanců v tomto typu školských zařízení, které se zvýšily v důsledku nařízení vlády ze září loňského roku, nebylo možné z časových důvodů vyhradit finanční prostředky při projednávání státního rozpočtu na letošní rok. Kabinet proto dnes schválil návrh ministra školství, mládeže a tělovýchovy, aby se chybějících 131 milionů korun do rozpočtu ministerstva přesunulo z vládní rozpočtové rezervy. Soukromé školy dostanou na mzdy 101 milionů a církevní školy zbývajících 30 milionů korun.