Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 22.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda v pondělí schválila model financování výstavby nového jaderného bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, podle zpravodajství České televize to oznámil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vládní plán počítá s tím, že stát bude blok při výstavbě financovat bezúročně, a až začne provoz, počítá se s dvouprocentním úrokem.

Dukovanská elektrárna patří společnosti ČEZ, ale hlavní roli při financování sehraje podle modelu schváleného vládou stát. Měl by se na stavbě podílet ze 70 procent. ČEZ by měl kromě „svých“ třiceti procent hradit i všechny případné dodatečné náklady.

Ministr Karel Havlíček považuje rozložení financování za vyvážené. Podle něho stát nese odpovědnost za to, že musí dodržet všechny podmínky tak, aby nebyla bariéra toho, aby se to vůbec mohlo postavit. ČEZ nese odpovědnost za to, že to postaví v čase a za předem nasmlouvanou cenu. Vláda rovněž počítá s tím, že nový blok bude takzvanou stavbou na klíč, která zajistí možnost kontroly subdodavatelů projektu.

Podle generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše by blok měl přijít přibližně na šest miliard eur, tedy více než 160 miliard korun. V provozu by mohl být od roku 2036. Materiál pro jednání vlády uvádí, že koncové ceny elektřiny by se v roce 2040 podle současných předpokladů vývoje cen ve spojení s poskytnutím návratné finanční pomoci mohly pro české spotřebitele snížit při podpoře na 30 až 40 let zhruba o 2,7 až 6,6 miliardy korun. Při podpoře na 60 let by se snížily o 7,7 miliardy korun.

Vláda kromě modelu financování schválila i rámcovou a prováděcí smlouvu mezi Českou republikou a ČEZem. Ministr Karel Havlíček již před jednáním vlády ČR avizoval, že smlouvy by měly být podepsány v úterý 28. července. Výběr dodavatele by se měl uskutečnit do konce roku 2022. Nejzazším termínem podpisu smlouvy s dodavatelem a konečného potvrzení financování návratné finanční pomoci je červen 2024. Samotná stavba by měla začít o pět let později a trvat dalších sedm roků.

Podle opozice má dostavba Dukovan čím dál větší zpoždění. Například

Možnou stavbu nového jaderného zdroje v ČR několik předcházejících let brzdily nejasnosti o způsobu financování, konkrétní obrysy začíná dostávat projekt až v posledních měsících. Dlouhodobě se proti stavbě nového jaderného zdroje v ČR staví ekologové. Zatímco opoziční strany v Poslanecké sněmovně kritizují způsob a řešení dostavby JE Dukovany s tím, že stavba má - z důvodu špatné připravenosti projektu - zpoždění.

  • Zdroj: Česká televize