Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 29.02.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) obvinil včera večer ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-CSL), že tahá české farmáře za nos, a vládní koalici z toho, že instruovala své poslance v Evropském parlamentu, aby nepodpořili zavedení cel na ukrajinské zboží.

Podle zpravodajství amerického listu The Epoch Times poslanec Evropského parlamentu Ondřej Knotek tato obvinění vyslovil ve středu 28. února 2024 v pořadu 360°na CNN Prima NEWS. Podle něho ministr zemědělství Marek Výborný české rolníky klame v tom, že jim slíbil jednat o otázce dovozů zemědělských komodit z Ukrajiny, ale ve skutečnosti s tím nic udělat nemůže.

Minulý týden sliboval českým zemědělcům, že se pokusí na této pondělní zemědělské radě v Bruselu otevřít téma cel na zboží z Ukrajiny a omezení dovozu, řekl poslanec Knotek a dodal, že „zrovna cla a omezení dovozu skutečně není agenda, kterou v Bruselu řeší ministři zemědělství“.

Následně poslanec hnutí ANO prozradil, že velvyslanci jednotlivých vlád minulý týden hlasovali o zavedení cel na zboží z Ukrajiny a „Česká republika nechala velvyslankyni při EU hlasovat pro to, aby potraviny z Ukrajiny dál plynuly na evropský trh, a to v zásadě bez omezení. Když to shrnu, pan ministr prokázal, že jednak vůbec neví, co je jeho kompetencí v Bruselu, a ještě tahá zemědělce za nos“.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který byl v debatě Knotkovým oponentem, se vyjádřil, že ukrajinské zboží se do EU nevyváží, má zeměmi bloku pouze projíždět do třetích zemí. Zároveň však připustil, že zemědělské komodity na evropském trhu končí kvůli „podvodníkům z Polska, kteří to zboží potom deklarují jako polské“.

Na otázku, zda Česká republika opravdu hlasovala proti omezení dovozů z Ukrajiny, europoslanec Zdechovský k tomu uvedl, že o tom neví, protože “nesleduje práci velvyslanců“. Europoslanec za KDU-ČL (stejná politická strana, jako ministr zemědělství - pozn. red.) zároveň namítal, že levná pšenice z Ukrajiny je pouze zástupný problém, protože české zemědělce nejvíce trápí byrokracie.

Ondřej Knotek ovšem vidí levné dovozy z Ukrajiny jako „hlavní problém“, který způsobuje, že výkupní ceny komodit se ocitají na úrovni pod výrobními náklady. Sami čeští zemědělci, kteří minulý týden protestovali, označovali obilí z Ukrajiny jako jednu z věcí, která je znepokojuje. A trápí také rolníky z Polska, Slovenska či Maďarska.

Ondřej Knotek dále uvedl, že jeho kolega v Evropském parlamentu, poslanec za ANO Martin Hlaváček, přišel v úterý na zemědělském výboru s návrhem, aby jakmile klesne výkupní cena evropských potravin pod určitou úroveň, bylo dočasně zavedeno clo na potraviny ukrajinské. „A víte, co je strašně vtipné? Česká vláda v pondělí odpoledne napsala českým europoslancům (v zemědělském výboru - pozn. red.) doporučení, aby ten pozměňovací návrh nepodpořili,“ tvrdí poslanec Ondřej Knotek.

Poslanec Zdechovský, na otázku moderátorky, odvětil, že on takové doporučení nedostal, protože není v zemědělském výboru. Poslanec Knotek ihned kontroval tím, že, podle jeho informací, proti návrhu hlasovala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČL).

  • Zdroj: Epoch Times ČR