Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 18.10.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval všechny dodavatele energie k doložení zajištění dodávek pro své zákazníky. Informace musejí zaslat do konce října. Do stejného termínu by měl mít úřad první souhrnné výsledky. ERÚ má jen omezené kompetence, jak obchodní strategie prodejců elektřiny nebo plynu prověřit či regulovat. Zákonodárci nepočítali s dramatickým vývojem na trhu, úřad tak nevybavili potřebnými nástroji. ERÚ to, podle zpravodajství České televize, uvedl v tiskové zprávě.

Rozhodnutí o ukončení dodávek elektřiny a plynu ve středu oznámila skupina Bohemia Energy, která je největším uskupením alternativních dodavatelů energií v ČR se zhruba 900 tisíci odběrnými místy. Ve čtvrtek o ukončení činnosti informovala firma A-PLUS Energie obchodní se sto padesáti odběrnými místy a v pátek konec dodávek elektřiny a plynu oznámila firma Kolibřík energie s 28 tisíci klienty.

„Dnes jsem důrazně vyzval předsedu ERÚ, aby úřad využil veškerých legislativních nástrojů, zejména paragrafu 17 energetického zákona, a provedl důkladný monitoring trhu s energiemi pro ověření schopnosti obchodníků dodávat elektřinu nebo plyn,“ napsal v sobotu večer na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

ERÚ uvedl, že ještě v sobotu všech 434 licencovaných dodavatelů energií vyzval k zaslání dokladů, že mají zajištěný dostatek energie odpovídající závazkům, které mají vůči spotřebitelům i podnikům.

Tento krok je, podle ERÚ, zcela výjimečný odpovídající bezprecedentní situaci, která se na trhu nestala za dvacet let existence úřadu. „Dodavatelé musí nás, a především spotřebitele, přesvědčit a doložit, že se nepouštěli do podobného hazardu, který vedl k ukončení dodávek od společnosti Bohemia Energy. Zároveň bych rád upozornil, že přinejmenším největší dodavatelé, se kterými jsme neustále v kontaktu, dodávky zajištěné mají a opakovaně to deklarovali,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Dodal, že není na místě panika, že by neměl, kdo lidem energie dodávat.

K přímé regulaci by mohl ERÚ přistoupit jen v případě, že by se na energetickém trhu prokázaly závažné problémy a nefungovala by konkurence. Zásah by musel úřad provést ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Schválit by ho musela Evropská komise. Energie lidem, kteří byli zákazníky končících firem, zajistí takzvaný dodavatel poslední instance, tedy hlavní dodavatel na daném území.

  • Zdroj: Česká televize