Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 28.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

V pořadu Pro a Proti Českého rozhlasu vystoupili prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR (KZPS ČR) Jan Wiesner a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula na téma zda jít cestou rozvolňování či zastavení průmyslu v období kolem Velikonoc.

Zatímco Josef Středula vyzývá k zastavení průmyslu v období kolem Velikonoc. „Chceme rychleji směřovat k radikálnímu rozvolňování, nebo se s problémy potýkat ještě mnoho týdnů? Pokud chceme ochránit zdraví a rychle vrátit ekonomiku do lepší pozice, tak se nabízí využít nadcházejících svátků,“ prohlásil předseda ČMKOS. Tak představitel zaměstnavatelských a podnikatelských svazů s ním nesouhlasí.

Jan Wiesner naproti tomu zdůrazňuje, že sdílí stejný cíl s odboráři, ale průmysl by přes svátky nezastavoval. „Chceme, aby covid co nejdřív skončil a lidé byli zdraví. Pro to děláme v podnicích a v průmyslu všechno. Udělali jsem všechna opatření a ta zabraňují rozšiřování a jsou v tomto dostatečná,“ konstatoval.

V zéto návaznosti ale předseda ČMKOS Josef Středula připomíná, že testování není lékem na koronavirus, je to pouze jeden ze způsobů, jak šíření nákazy řešit. „Německo také uvažovalo o využití svátků k uzávěře průmyslu, a to má virovou nálož daleko nižší než my. Navíc jde o jeden z mála způsobů, jak pomoci přetíženému zdravotnictví,“ zdůraznil.

Jan Wiesner návrh ČMKOS na přerušení provozu průmyslu považuje za zásadní omezení. „Plošně to nelze, je spousta podniků, které musí fungovat. Energetika, vodní hospodářství, potravinářství a zásobování. Ale i důlní naftový průmysl nebo stavebnictví. Navíc když lidé budou doma, tak se akorát budou navštěvovat a nikdo to nezjistí,“ uvedl na obranu svého stanoviska. „Je řada podniků, které jsou ekonomicky na dně, hygienická opatření je také vyčerpala, ale mají uzavřené smlouvy a musí zajistit dodávky. Chybí také pracovníci, řada z nich je v nemocnicích, na ošetřovném či v karanténě,“ dodal prezident KZPS ČR.

Josef Středula ale upozornil, že není řeč o totálním zastavení průmyslu. „My říkáme, že si umíme představit přejít do sobotního nebo nedělního režimu. Takže bude fungovat celá kritická infrastruktura i nepřetržité provozy. Nikdy jsme neprosazovali úplný lockdown,“ řekl. Zároveň dodal: „Návrh jsem podali už před čtyřmi týdny, aby i firmy, které mají neodkladnou zakázku, to mohly stihnout a nedošlo ke ztrátám. Na poslední chvíli se vymlouvat, jestli to bude, nebo nebude, je na zodpovědnosti vlády. Stejnou situaci budeme mít v červenci, čtyři dny volna.“

S podniky samozřejmě jednáme, ujistil prezident KZPS ČR Jan Wiesner. „Ale přerušit bohužel není tak jednoduché, některé věci nejde udělat dopředu, některé podniky těžko stíhají to, co mají, protože nemají lidi. A u některých podniků to prostě napracovat dopředu nelze,“ uvedl jan Wiesner a zdůvodnil tak postoj zaměstnavatelů a podnikatelů.

„Jaká priorita tady vlastně je?,“ zeptal se Josef Středula. „Jestli neuděláme částečné uzavření, tak v problémech, o kterých pan Wiesner mluví, se budeme potácet další týdny. My navrhujeme, abychom se v nich nepotáceli a snížili virovou nálož. Když nic neuděláme, tak se nedivme, že to bude pokračovat dál a dlouho,“ konstatoval Josef Středula.

Podle Jana Wiesnera ale návrh ČMKOS nepomůže ničemu. „Opatření, která se v podnicích udělala a stála obrovské peníze, jsou funkční a lepší, než že lidé budou doma a nikdo nezabrání tomu, aby se nenavštěvovali a nikdo je nebude testovat,“ trvá na udržení běhu průmyslu v období svátků prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

  • Zdroj: Český rozhlas