Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělci, kterým loni sucho poničilo sklizeň, už mohou žádat o odškodné. Čas mají do 29. června. V dotačním programu na zmírnění ztrát jsou dvě miliardy korun. Žádosti přijímá a vyřizuje Státní zemědělský intervenční fond, uvedla ve svém zpravodajství Česká televize.

Cílem podpory je částečná kompenzace následků sucha z loňského roku. „Odhad, který jsme si dělali, je někde mezi deseti až patnácti tisíci zemědělských farem, které se přihlásí o tuhle kompenzaci,“ uvedl ministr zemědělství Jiří Milek.

Aktuální žádosti přijímá a vyřizuje Státní zemědělský intervenční fond, který poskytuje podrobnější informace na infolince nebo webových stránkách.

Nárok na odškodnění mají pěstitelé tržních a krmných plodin, kterým se v důsledku loňského sucha snížila produkce plodin o více než 30 procent v porovnání s průměrem posledních tří let. Náhrada se týká nejvíce poškozených plodin, jejichž minimální výměra je jeden hektar. Z tržních plodin se jedná o pšenici ozimou i jarní, ječmen ozimý, ječmen jarní, kukuřici na zrno, oves, žito, triticale, řepku, slunečnici, mák, cukrovou řepu a brambory. Z krmných plodin se dotace vztahuje na kukuřici (kromě kukuřice na zrno) a trvalé travní porosty související s chovem hospodářských zvířat.

Celkem zemědělci odhadují loňské škody v důsledku sucha na téměř 8 miliard korun. Dotace tak mohou pokrýt zhruba čtvrtinu. „Uvědomujeme si, že český rozpočet není bezedný a nelze očekávat stoprocentní pokrytí škod, nicméně doufali jsme, že částka bude o něco větší,“ uvedl k tomu předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Většinu ztrát tak podle něj musejí zemědělci zajistit ze svých vlastních zdrojů. „To není nic nového, zemědělci se i v minulosti potýkali s různými výkyvy počasí a vždycky to museli nějakým způsobem zvládat,“ dodal Pýcha. Zároveň si však nemyslí, že loňské sucho bude likvidační, spíš se podle něj promítne v omezení investic nebo na růstu mezd v podnicích. „Pokud by problémy se suchem nastávaly častěji a bohužel jsme toho svědky, tak to může ovlivnit konkurenceschopnost českého zemědělství,“ uvedl předseda Zemědělského svazu ČR.

Proti škodám je aktuálně v Česku pojištěno zhruba 80 procent chovů zvířat a přes 60 procent zemědělských plodin. Odškodnění od pojišťovny podle ministerstva nevylučuje náhradu od státu.

Martin Pýcha však upozorňuje, že neexistuje konkrétní komerční pojištění v případě sucha. Proto zemědělci požadují od státu, aby se podobně jako v jiných zemích vytvořil takzvaný fond těžko pojistitelných rizik. Což by znamenalo i flexibilnější přístup při vyplácení podpory. „To, že nyní zemědělci žádají o kompenzaci loňského sucha a přitom už čelí letošnímu suchu, ukazuje, že systém je zkostnatělý a byrokratický,“ vysvětlil Martin Pýcha.

Za letošní rok Martin Pýcha očekává průměrný nebo mírně podprůměrný rok. Problém je u pícnin, moc dobře se nevede také kukuřici. Hodně záleží, kde pršelo - v některých částech Vysočiny tak zemědělci očekávají i rekordní úrodu.