Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 20.01.2022
Zemědělci dnes nedaleko Jesenice u Prahy zapálili kupu slámy, protestovali tak proti změnám v nastavení dotací. Kolem místa happeningu projelo přes 30 troubících traktorů. Akce se účastnilo pět desítek lidí, velkou část tvořili novináři. Zástupci zemědělských organizací na ní vyjádřili nesouhlas s připravovanými změnami a vyzvali vládu k jednání."Nechceme zemědělce rozdělovat na malé a velké," prohlásil prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.
Happening, který se konal v polích u silnice mezi Vestcem a Hodkovicemi, byl součástí dnešních protestů pořádaných i na dalších místech ČR. Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha uvedl, že po českých silnicích dnes jezdí stovky, možná více než tisíc traktorů a další zemědělské techniky."Stále vyzýváme vládu, aby s námi jednala," dodal.
Účastníci chtěli dát najevo, že je "nejvyšší čas zapojit do diskusí o změnách agrární politiky hlavně zástupce odborné zemědělské veřejnosti". Pálení slámy, jež začalo pět minut po dvanácté, mělo symbolizovat rychlost, s níž vláda nyní může ovlivnit české zemědělství na mnoho let. Zemědělci na kupu umístili transparent s nápisem "Chceme férové podmínky, jednejte s námi!", pod něj položili jablka, vejce a další potraviny. Před zapálením slámy je ale zase odnesli. Akci účastníkům znepříjemňovaly vítr a zima."Počasí nám nepřeje a dá se říct, že nám nepřeje ani současná vláda," řekl k tomu Doležal.
Viceprezident Agrární komory ČR Václav Hlaváček připomněl, že se v historii zapalovaly ohně, když hrozilo nějaké nebezpečí. Podle něj nyní nebezpečí hrozí nejen zemědělcům, ale všem lidem v zemi."Dojde ke skokovému zdražení potravin a vyústíto v potravinovou chudobu," řekl ČTK.
Změny v dotační politice podle zemědělských organizací nespravedlivě zvýhodňují malé zemědělce. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) ve středu uvedl, že nikomu neupírá právo demonstrovat, odmítá však ustupovat nátlaku. Podle Hlaváčka by měl premiér Petr Fiala (ODS) "vzít rozum do hrsti" a sednout si s prezidentem Agrární komory k jednacímu stolu.
Na změně dotačních pravidel pro léta 2023 až 2027 se minulý týden shodli zástupci vládní koalice. Ministerstvo zemědělství původně počítalo s určením maximální výše dotace velkým zemědělským podnikům. Nakonec od toho ustoupilo, zvýšilo ale podíl peněz určených pro menší zemědělce. Rovněž omezilo maximální výši investičních dotací ze 150 na 30 milionů korun. Zástupci zemědělských organizací se změnami nesouhlasí."Zneužila se situace a postavili se proti sobě malí a velcí. Je ale třeba poctivě říct, že to bude mít dopad na všechny vyjma pár jednotlivců," míní Hlaváček.
 
  • Zdroj: ČTK