Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!
Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem
Ve 4. čtvrtletí 2016 bylo vyrobeno 114 374 tun masa. Produkce hovězího masa se meziročně zvýšila o 1,6 %, vepřového klesla o 3,1 % a drůbežího masa se vyrobilo o 5,9 % více. Nákup mléka se snížil o 1,6 % na 584 649 tis. litrů.
V roce 2016 pokračoval rostoucí trend ve výrobě hovězího masa (+5,3 %) a naopak klesající ve výrobě vepřového (−3,3 %). Drůbežího masa se vyrobilo o 3,4 % více než v předchozím roce. Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu mírně klesly (−1,2 %), jatečných prasat se nepatrně zvedly (+0,8 %) a ceny jatečných kuřat se snížily o 1,1 %. Nákup mléka se zvýšil (+1,0 %), ale ceny výrobců mléka byly o 14,7 % pod úrovní roku 2015.