Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 15.12.2017

Dnešní den probíhala kolektivní vyjednávání zemědělců mezi odborovým svazem zemědělství a podnikatelskými svazy. Bohužel nedospělo se k dohodě.

Další kolo roto bude probíhat v příštím týdnu. V něm se budou obě strany snažit řešit přetrvávající rozpor v navyšování mezd. „Jednání jsou komplikovaná a složitá, poněvadž zemědělští podnikatelé využívají rozhodnutí minulé vlády ČR, která povolila do rezortu zemědělství dovézt 1500 zaměstnanců z Ukrajiny. Ti slouží k tomu, aby i nadále byly drženy v zemědělství nízké mzdy,“ říká předseda Asociace samostatných odborů a Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

Připomněl také, že ačkoli se ke zvyšování mezd nikdo příliš nemá, již několik let rostou zisky zemědělských podnikatelů a firem, což bývá velice často zapříčiněno výmluvami na klimatické podmínky či situaci na trhu se zemědělskými komoditami. „Přidat zaměstnancům v zemědělství i úměrně tomu, jak se zvyšuje produktivita jejich práce není evidentně pro podnikatele v tomto rezortu prioritou. Je to odraz přístupu minulých vlád Petra Nečase a Mirka Topolánka. Ti tehdy blokovali zvyšování minimálních mezd obecně, čímž si kupovali podnikatelskou veřejnost k tomu, aby se stala jejich voličskou základnou. Tento stav bohužel přetrvává, a proto je komplikované dosáhnout vzájemné dohody. Musím však říci, že po dnešním (pátečním) odpoledním jednání grémia, zvažujeme v případě nutnosti i stávkovou pohotovost ,“ upozorňuje Bohumír Dufek. 

Pro více dotazů kontaktujte předsedu ASO na tel. čísle: 602 346 269