Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 04.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Potraviny jsou jednou z položek, které zdražují v tomto roce nejvíce. Výrobce potravin totiž dostihla kombinace jevů, kterou si nikdo nepřejde. Razantně stouply ceny surovin, energií a postupně i platy, což vedlo k takové vlně zdražování potravin, jakou v České republice nepamatujeme.

Podle magazínu AAzdraví.cz zajímavý krok teď oznámil největší online prodejce potravin, společnost Rohlík. Ta totiž zavádí strop na ceny základních potravin, které lidé kupují nejčastěji. To je vítaná zpráva, protože se tímto způsobem dají ušetřit slušné peníze, pokud by tyto potraviny jinde dále zdražovaly, což se dá očekávat.

Garanci zastropovaných cen chce Rohlík držet přinejmenším do Velikonoc v příštím roce, což se jeví jako velmi velkorysé časové okno. Dnes totiž málokdo může vědět, jaký bude vývoj cen potravin. Vzhledem k tomu, že energie dále dramaticky zdražují, se dá čekat, že je potraviny budou následovat.

Jde totiž o to, že společnost Rohlík garantuje trvalá cenu na měsíce dopředu. Redakce AAzdraví.cz k tomu dodává, že takováto garance tedy může skutečně pomoci. Například garantovaná cena kostky másla bude 59,90 korun, za litr slunečnicového oleje nezaplatíte více než 56,90 korun a 10 vajec nebude stát přes 42,90 korun. Garance bude platit i na další produkty, jako je například chléb, sýr, jogurty, toaletní papír a další věci, které nechybí snad v žádném nákupu.

Za tyto ceny si však nebudete moci dělat zásoby. V každém nákupu budete moci mít pouze jeden kus od každé položky s garantovanou cenou. Ve skutečnosti zaplatíte aktuální cenu, kterou bude obchod dále deklarovat, ovšem rozdíl vůči té garantované vám bude obratem vrácen v kreditech, jež můžete využít na další nákup.

Rohlík také začal vracet část peněz z nákupu rodinám s dětmi v rámci jeho klubu Rohlíček. Zvažuje také zavedení nákupů s odloženou platbou, tedy v zásadě na splátky. Tento způsob už se začíná prosazovat v zahraničí.

  • Zdroj: AAzdraví.cz