Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 09.10.2018
  • Autor: Pavel Sobíšek

Na trhu práce nenastal v září podle očekávání žádný zlom.
Počet nezaměstnaných klesl během uvedeného měsíce o 6 tisíc, což bylo jen poloviční číslo proti stejnému měsíci loňského roku. Pokles byl rovněž nižší než v září dvou předchozích letech a odpovídal roku 2014, kdy se ekonomika teprve začala rozjíždět. Podíl nezaměstnaných po dvouměsíční pauze opět klesal, a to o desetinu procentního bodu na 3.0%. Již pátý měsíc v řadě se míra nezaměstnanosti pohybuje kolem svého přirozeného limitu, kterým jsou právě 3 procenta.

Poptávka po pracovní síle trvá, volných pracovních míst ale přibyly jen 3 tisíce, což je citelně méně než ve stejném období před rokem. Slabší přírůstek nových pozic je zřejmě důsledkem jak nižšího růstu ekonomiky, tak změny strategie firem, které pochopily, že na vyluxovaném pracovním trhu už nové lidi nenajdou. Přesto podíl nezaměstnaných na volné pracovní místo opět přepsal rekord, jímž se stala hodnota 0.71.
 
Sezónní faktory patrně stlačí podíl nezaměstnaných v říjnu a listopadu o desetinu procentního bodů níž, čímž dojde k zopakování historicky nejnižší, červnové hodnoty. Dalšímu poklesu ale budou bránit přirozené limity. V prosinci pak dojde vlivem sezónních faktorů ke zvýšení nezaměstnanosti na 3.2% až 3.3%, takže letošní rok zcela jistě skončí historicky nejnižší nezaměstnaností. Poblíž absolutních minim se bude nezaměstnanost pohybovat i napřesrok, pokud do jejího vývoje nezasáhne nepředpokládaná ekonomická krize.
  • Zdroj: Prvnizpravy.cz