Změny ve Strategickém plánu SZP povedou ke snížení objemu produkce potravin a tím k jejich zdražení!

Rozhovor s předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR Bohumírem Dufkem

Kolektivní smlouvy vyššího stupně na rok 2022 v zemědělství

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR dne 24. ledna 2022 a podepsal Kolektivní smlouvu vyššího stupně na rok 2022 se Zemědělským svazem ČR a Českomoravským svazem zemědělských podnikatelů. Plné znění KSVS naleznete v příloze.
  • Zveřejněno: 11.09.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na české politické scéně se prohlubuje spor o podobu změn v systému státního zastupitelství. Jak uvedla ve svém úterním zpravodajství Česká televize, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) navrhuje, aby špičky prokuratury v budoucnu vybírala komise složená ze dvou zástupců státu, dvou žalobců a jednoho soudce – a sklízí za to kritiku od koaliční ČSSD, opozičních parlamentních stran, nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, ale i protikorupční organizace Rekonstrukce státu.

Návrh na změnu režimu státních zástupců, jak ho navrhuje ministryně Marie Benešová, je širší, mimo jiné počítá se sedmiletým funkčním obdobím nejvyššího státního zástupce. Stávající nejvyšší státní zástupce žalobců Pavel Zeman by tak měl skončit za čtyři roky, vrchní státní zástupci Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan za pět let.

Hlavní spor mezi ministryni Marií Benešovou a státními zástupci se ale momentálně vede o to, jakým způsobem se budou vedoucí státní zástupci nově vybírat.

V předkládaném modelu je v pětičlenné výběrové komisi, je podle názoru nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, většina členů jmenovaná ministerstvem spravedlnosti. Přičemž z toho, podle něho, vyplývá, že si ministerstvo spravedlnosti, potažmo vláda ČR, může pomocí svých členů vybrat vhodného vedoucího státního zástupce.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) to už dříve popřela s tím, že vedle dvou státních zástupců a dvou zástupců ministerstva zasedne v komisi taky nezávislý soudce. „Osoba soudce je pro mne nejen zárukou pro posílení odbornosti při rozhodování komise, ale i pojistkou, která zaručí nezávislost a nestrannost při výběru,“ dodává nyní po úterním jednání s protikorupční organizací Rekonstrukce státu.

Ke kritikům této úpravy patří i Rekonstrukce státu. Změnu označuje za „alarmující“. Má obavy o zvýšený vliv ministerstva na soustavu tuzemských zastupitelství a při jednání s Benešovou lobbovala za to, aby resort přijal konkurenční novelu předloženou opozičními politickými stranami. Úterní jednání však skončilo bez dohody.

Ministryně Marie Benešová ovšem tvrdí, že už v několika bodech ustoupila – a argumentuje právě pátým členem komise. „Nezávislý pátý člen výběrové komise – soudce – bude vybírán losem nebo alternativně po dohodě s předsedou příslušného soudu,“ sdělila.

Ke způsobu výběru nových žalobců ovšem už o víkendu vznesla výhrady koaliční ČSSD. „Pokud je to komise, kde má většinu ministerstvo, pak to není něco, s čím by se z mého pohledu dalo souhlasit,“ prohlásil v nedělních Otázkách Václava Moravce předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Máme problém se složením výběrových komisí, máme problém s tím, jak rychle jsou tam naplánovány odchody (současných žalobců),“ poznamenal s tím, že obměna státního zastupitelství během 24 měsíců nejde ve prospěch stability a že pokud nedojde v rámci koalice ke kompromisu, ČSSD ve vládě novelu nepodpoří.

Do sněmovny by tak šla bez podpory celé koalice a musela by hledat hlasy na plénu sněmovny. Na aktuální sněmovní schůzi jsou zařazené dva poslanecké návrhy, které by vládě vzaly možnost odvolat nejvyššího státního zástupce. Vláda ČR tyto opoziční návrhy odmítá. Zda se o tomto problému jednat na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny zatím není jasné.

Návrh Marie Benešové má ve čtvrtek projednat Legislativní rada vlády, která posoudí jeho jednotlivé alternativy. Na jednání Benešová pozvala nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i prezidenta Unie státních zástupců Jana Latu.

Příští týden by se potom měla normě věnovat i koaliční rada – a předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek je navzdory znějícím výhradám klidný. „V tuto chvíli není žádný spor, žádný problém, vše běží, jak má,“ sdělil.